Acil frende 4'lülerin yanması

ClioIII araçlarımız, modelleri, genel araç özellikleri ve diğer özelliklere dair konular.

Re: Acil frende 4'lülerin yanması

İleti Devrim » 04 Temmuz 2011 21:04

MaYuCeL demiş ki:...Ama benim elim alışkındır eğer sakıncalı bir durumda fren yapacaksam hemen arkamdakileri uyarmak adına DÖrtlüleri yakıyorum.
Sarılasım geldi sana. :D

Ben de öyle. Yolda, önde giden olarak sakat gördüğüm bir durumu arkaya iletmek için ben de dörtlülere parmağım gidiyor vitesi tutarken.
Arkadaki anlarsa artıkh... :)

Geçen haftaların birinde; Kütahya'dan dönerken, Akşehir civarında bir köpek başıboş geziyordu yolda. Ben yakınından geçerken baktım arkamda kaptırmış gelen bir midibüs vardı. Açtım dörtlüleri. Anlamasa da ben görevimi yaptım, ne diyeyim...

- KONU DIŞI -
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti ByOnder » 04 Temmuz 2011 23:08

MaYuCeL demiş ki:Ama benim elim alışkındır eğer sakıncalı bir durumda fren yapacaksam hemen arkamdakileri uyarmak adına DÖrtlüleri yakıyorum.

Yücel sende doğuştan AFU varmış :)... Yani araçlarımızda bu özellik mevcut yanlışda bilmiyorsam eğer AFU olarak geçiyor ani frenlemelerde yanıyor dörtlüler. Benimde malesef şöyle bi tesbitim var gece belki faydası vardır bi nebze ama olay şoförde bitiyor önündeki aracın yavaşladığını farketmeyecek kadar dalgın adam dörtlüleride farketmez farkedecek adamda herşeyi farkeder bende ani frende dikiz aynasından mutlaka kontrol ederim
ByOnder
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75 HP
Kilometre: 25000
Yakıt: Shell V-Max
Lastik Markası: Pirelli P6
İsim ve Şehir: Samsun

İleti readonly » 05 Temmuz 2011 09:44

ByOnder demiş ki:
MaYuCeL demiş ki:Ama benim elim alışkındır eğer sakıncalı bir durumda fren yapacaksam hemen arkamdakileri uyarmak adına DÖrtlüleri yakıyorum.

Yücel sende doğuştan AFU varmış :)... Yani araçlarımızda bu özellik mevcut yanlışda bilmiyorsam eğer AFU olarak geçiyor ani frenlemelerde yanıyor dörtlüler. Benimde malesef şöyle bi tesbitim var gece belki faydası vardır bi nebze ama olay şoförde bitiyor önündeki aracın yavaşladığını farketmeyecek kadar dalgın adam dörtlüleride farketmez farkedecek adamda herşeyi farkeder bende ani frende dikiz aynasından mutlaka kontrol ederim

yok dostum dalgınlık için değil bu olay, uyarı amaçlı bazen yüksek hızda giderken öndeki aracın ani yavaşlamasını gözle farkedemiyorsun. aradaki mesafe de biraz fazla olunca özelikle.. yüksek hızla giderken ilerde durmuş bir trafik varsa pek sağlıklı olmayabilir. :D
readonly
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII Extr. - 2011
Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75hp
Lastik Markası: Dunlop - 185/60/15
İsim ve Şehir: Fatih - istanbul

İleti semih89 » 05 Temmuz 2011 17:54

HEM MODs de hem clio da dörtlülerin düğmesi aşağı yukarı aynı yerde. vitesi düşürür gibi öne atınca parmağın hemen ona gidiyor. çok sık kullanırım ani durdugum zamanlarda falan. otomatik olsa daha iyi :D varmış ama hiç çalışmadı.
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti Devrim » 07 Temmuz 2011 00:50

Bir de; Bizim sinyal tik-tak arası az daha hızlı olsa süper olacak.
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti Sani » 07 Temmuz 2011 18:41

Bi tane sinyal ampülünü sökün, olmadığı kadar hızlandığını göreceksiniz :)
Sani
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Marka & Model: 09 Megane3
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105hp
Kilometre: 0
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Goodyear
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti turker » 07 Temmuz 2011 21:30

Benim sinyalin biri patlamıştı,daha doğrusu ben sinyaldeki flaşör hızından işkillendim,araçtan inip bakınca anladımki sinyal lambası patlamış :)) Sani arkadaşımın bahsettiği durumu birebir yaşadım yani :)
turker
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 68000
Yakıt: PO Eurodizel
Lastik Markası: Dunlop
İsim ve Şehir: Türker Akkaya BİLECİK

İleti burak120320 » 07 Temmuz 2011 22:38

bi konuda geçmişti, sinyal ampullerinden herhangi biri devre dışı olduğunda kalanlar çıldırmış gibi davranıyo : ))
burak120320
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: 308 Sportium
Motor Tipi & Gücü: 1.6 hdi
Kilometre: 52000
Yakıt: Shell Nitro
Lastik Markası: Michelin
İsim ve Şehir: Ankara

İleti senercee » 09 Temmuz 2011 10:21

Bende Buzamana Kadar Bir Sürü Ani Fren Yaptım Ama Hiç Sinyal Yandığını Görmedim :pardon:

Ani Fren Yaptığımda Manuel Sinyal Yapıyorum Arkamdaki Araca :?:

Biryerlerden açılıp Kapanıyormu Onuda Bilmiyorum :!:
senercee
ER
ER

Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85Bg
Kilometre: 45000
Yakıt: Eurodiesel
Lastik Markası: Dunlop
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti Devrim » 09 Temmuz 2011 14:39

burak120320 demiş ki:bi konuda geçmişti, sinyal ampullerinden herhangi biri devre dışı olduğunda kalanlar çıldırmış gibi davranıyo : ))

Evet. :D

Devrim, 30 Nisan 2010'da 'Clionun Pek Bilinmeyen Özellikleri' konusunda demiş ki:
Şimdi yazacağım aslında bir özellik değil tabii ki. Anormal bir durumdaki anormal bir olay.

Şöyle ki; Aracınızda, ön, yan ve arkada toplam 6 adet sinyal lambası vardır. Aracınızın içindeyken bunlardan birinin patlamış olduğunu nasıl anlarsınız?

Sinyal verdiğinizde duyduğunuz ses aralıklarla gelen "tik - tak - tik - tak" sesleridir. Bir ampul patladığında veya çıkartılmış olduğunda duyduğunuz ses, panikatak geçiren hızlı tempo çarpıntılı bir "çikçakçikçakçikçak" sesine dönüşür. Zaten şaşırırsınız ne oldu buna diye.
%)
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti readonly » 10 Temmuz 2011 01:25

tamam kapılardaki sinyalleri çıkarıyoruz o zaman :D :P
readonly
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII Extr. - 2011
Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75hp
Lastik Markası: Dunlop - 185/60/15
İsim ve Şehir: Fatih - istanbul

İleti Fed10 » 25 Ekim 2011 22:58

Bende Bi Deneyeyim Bakalım. Yanarnı, Yanmazmı...
Fed10
ONBASI
ONBASI

Marka & Model: ClioIII Faz 2
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65Hp
Kilometre: 19000
İsim ve Şehir: İZMİR

İleti ratig » 26 Ekim 2011 21:11

AFU Nedir?

Acil (Panik) Fren Destek Sistemi Yapılan kaza analizlerinde, çoğu sürücünün bir panik anında hızla tepki vererek frene bastığı, ancak çoğunun özellikle deneyimsiz olanların tereddüt geçirerek pedala yeterli kuvveti uygulayamadığı ortayaçıkmıştır. Sürüş simülatörleriyle yapılan deneylerde de benzer sonuçlar elde edilmiştir. Önlerine anidenengeller çıkarılan erkek ve bayan sürücülerin % 90’ı frene yeterli şiddette basmakta çok geç kalmaktadırlar. Bu durumda ise tekerleklere azami fren gücü uygulanamamakta ve Bloke OlmayıÖnleyici Fren Sistemi devreye girmemektedir. Gerek standart ve gerekse takviyeli (servo) fren donanımlarında tekerleklere uygulanan basınç, sürücünün fren pedalına yaptığı basınçla doğru orantılıdır.Acil Fren Destek Sistemi, sürücünün fren pedalına ani olarak bastığını algıladığı andan itibarentekerleklere azami fren basıncını uygulamaktadır. Bu durumda mevcut Bloke Olmayı Önleyici FrenSistemi donanımı devreye girerek lastiklerin bloke olmasını önlemekte, böylece hem direksiyon hâkimiyetinin devamını sağlamakta, hem de aracın en az süre ve mesafede durmasını temin etmektedir.

Fren ana silindiri üzerine monte edilen fren pedalı algılayıcısı, pedalın konum bilgisini Acil Fren Destek Sistemi mikroişlemcisine göndermektedir. Mikroişlemci, pedal konumunu sürekli izlemekte ve sürücünün normalde ki fren pedalına basma hızını kaydetmektedir. Eğer sürücü pedala çok kısa süreli olsa bilenormalden daha hızlı basarsa, mikroişlemci sürücünün panik durumu ile karşılaştığına karar vermektedir. Bu kararı vermede, araç hızı bilgisinden de faydalanılmaktadır. Araç hızı bilgisi, tekerlekler üzerinemonte edilmiş Bloke Olmayı Önleyici Fren Sistemi sensörleri tarafından CAN veri yolu ile iletilmektedir.Acil frene karar verilmesi durumunda, hidrolik pompası çıkışındaki selenoid valf harekete geçirilerekpompanın tüm basıncı sisteme uygulanmaktadır. Sürücünün pedalı bırakması durumunda ise bu valf derhal kapatılarak fren desteği devreden çıkarılmaktadır. Acil Fren Destek Sistemi, genellikleTaşıt Savrulma Kontrol Sistemiyle beraber çalışmaktadır.

(alıntıdır)
ratig
TEĞMEN
TEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.5DCİ 85 hp BVR
Kilometre: 47000
Yakıt: total
Lastik Markası: continantal185/60/15
İsim ve Şehir: ALİ-İZMİR

İleti diplomali_amele » 29 Ekim 2011 10:07

RATİG ;
öncelikle teşekkür ederim
ama okurken yoruldum ve sürekli görselledim yazdıklarını en kötüsü valfın kapanmadığını düşündüğüm an oldu ve tırstım :)

bende bunları okduktan sonra şantiyede denedim ve arkadaşlara sordum oluyormu diye 200 mt mesafede önce 60 km denedim olmadı sonra 70 le en son tam gücümle abandım 90 a çıktım ama az kalsın aracımın önü kalmıyordu ve ne zaman olduğunu işte o anda anladım

durmayacağını anlayıp frenden ayağını çekip sanki ayağınla aracı durdurcakmış gibi basınca oluyormuş 4 lü yanma işlememi ama siz sakın trafiğe kapalıda olsa 200 mt 90 km çıkmayın buda ayrıca başka bir öneri 199m anca durabiliyorsun tabi önünde ufak kum tepecikleri yoksa dururmuydu bilmiyorum ...
diplomali_amele
TEĞMEN
TEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.2 evr 4ab
Kilometre: 7000
Yakıt: full benzin/lpg
Lastik Markası: Bidgestone Turanza
İsim ve Şehir: Yücel İSTANBUL

İleti MaYuCeL » 29 Ekim 2011 21:48

Hehehe ne ettin dostum sen yaaa. Deneme yapma adına kuma çakıla karışacaktın galiba. :)
MaYuCeL
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: ClioIII Faz2 Extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dCi 87 hp
Kilometre: 82000
Yakıt: P.O.
Lastik Markası: Kumho 205/50 R16
İsim ve Şehir: Muhammet - KOCAELİ

ÖncekiSonraki

Genel Konular

Kimler çevrimiçi