Emniyet Kemeri Uyarı Işığı.

İlk Yardım Merkezi. Aracımızla (veya başka bir konu ile) ilgili karşılaştığımız, deyenimlediğimiz problemler, sorunlar. Çözümünü paylaşalım ya da arayalım!

Emniyet Kemeri Uyarı Işığı.

İleti sezgin bey » 10 Şubat 2011 12:43

Sevgili arkadaşlar emniyet kemerini şöför tarafı takılmadığı zaman araç yol alınca sesli uyarı oluyor. Pekala yolcu kısımında kemeri takmayınca aynı sesli uyarı neden olmuyor. Bu normalmi. Sadece sürücü içinmi geçeri bu uyarı. Birde arka kapıların çocuk kilidi yani ön sol kapıdaki kırmızı lambalı kilidi açıp kapayınca tavan aydınlatmasında çok hafif bişr dalgalanma oluyor bu normalmi servise götüreceğim ama gene değerli bilgilerinişzden yararlanayım dedim. Bu çocuk kilidini çalıştırınca trak diye arkaları kilitlerken arka kapının birinden çok ince bir sesle viyk diye bir ses geliyor. Bu sesi 4-5 defa aç kapa yapınca kesiyor. Neden olabilir sevgili arkadaşlarım.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: CLIO-3 F-2 EXECUTİVE
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCI 85 BG.G/TOUR
Kilometre: 21000
Yakıt: TOTAL EXCELLIUM EURO
Lastik Markası: BRIDGESTONE TURANZA
İsim ve Şehir: SEZGİN BEY

Re: Emniyet Kemeri Uyarı Işığı.

İleti emreclio » 10 Şubat 2011 16:19

emniyet kemeri yolcu tarafı ötmüyor. araba yolcusuz gidebilir ama şoförsüz gidemez mantığı.
emreclio
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

Marka & Model: 2011 clio extreme
Motor Tipi & Gücü: 1,2 16v 75bg bvr
Kilometre: 0
Yakıt: opet full force
Lastik Markası: bridgestone turanza
İsim ve Şehir: emre istanbul

İleti Devrim » 10 Şubat 2011 17:21

sezgin bey demiş ki:...Birde arka kapıların çocuk kilidi yani ön sol kapıdaki kırmızı lambalı kilidi açıp kapayınca tavan aydınlatmasında çok hafif bişr dalgalanma oluyor...

Öncelikle "çocuk kilidi" denilen şey ön kapılarda olmaz. Arka kapıları yer alır ve kapıyı açtığınızı düşünün, kapının üzerindeki kilit mekanizması bölgesinde yer alır. Kırmızı lambalı dediniğiniz, konsolda teybin altındakiyse, o düğme dört kapıyı kilitleyip açan bir anahtardır sadece. O hafif dalgalanma ise normaldir. Kilit motorlarına giden anlık elektrikten ötürü oluyor.

sezgin bey demiş ki:...Bu çocuk kilidini çalıştırınca trak diye arkaları kilitlerken arka kapının birinden çok ince bir sesle viyk diye bir ses geliyor...

O "vıiyk" sesini ben de duruyorum ara sıra. Tozlanmadan kaynaklı diye düşünüyorum. Tam sebebini bilmiyorum.
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti semih89 » 10 Şubat 2011 17:35

dynamic modellerde çocuk kilidi şöför tarafındaki camm butonlarından yapılıyor. aynı şekilde çocuk kilidine alınca devir göstergesi hareket ediyor azcık :)
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti sezgin bey » 10 Şubat 2011 19:08

Sevgili arkadaşlar Devrim Bey demek istediğim kilit söför kapısında bulunan bir buton ve bu butonda kırmızı bir lamba yanıyor devreye alınca. Bu kilidi devreye alınca arka kapıların birinden çok tiz ve ince kısık boğazı sıkılmış tavuk gibi viyyk diiyyt gibi bir ses geliyor. Bu her zaman olmuyor. Bu sesi yapınca motor stopta iken devir göstergesinde hafif dalgalanma oluyor. İç aydınlatma açıksa lamba çok az hissedilmeyecek gibi kısılıyor. 4-5-6 defa basıp aç kapa yapınca bu ses kesiyor. Demek istediğim bu sevgili arkadaşlar bu gibi bir durumu yaşayan cliocu arkadaşlar varmı. Birde sevgili arkadaşlar radyomun i-traffic diye bir özelliği var. Bu özelliği aktif ettim fakat bazen kanal arama yaparken ekranda beliriyor ve kanal aramama izin vermiyor. Bu neden olabilir. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti semih89 » 10 Şubat 2011 21:53

sizin araçta da o zaman üstte yazdığım gibi arka çocuk kilidi ön şöför kapısından yapılıyor. lambaların kısılmasını sebebi elektiki olarak açıldıgından anlık olarak güç çekmesi aküden sıkıntı değil yani . o gelen sesi anlamadım da yazı olarak normal kilitlenme sesi gelmesi gerekiyor. onun harici ses varsa belki yağlama falan yapılabilir ama . aynı şekilde frene basınca da o kısılma olur mesela.
semih89
YARBAY
YARBAY

İleti ugurluhan » 10 Şubat 2011 22:34

Emniyet kemeri ikazı clio da sadece sürücü tarafında, ama mesela megane da yolcu koltuğunda da var. Eğer yolcu koltuğunda biri oturuyorsa ötüyor, boşsa ötmüyor. Hondalarda da var aynı sistem. Yani aracın yapısı ile ilgili. Işıklardaki dalgalanma, kilit mekanızması çalışırken haliyle biraz daha fazla akım çekiliyor, bu da ışıklarda dalgalanma yapıyor.
Devir olayına gelince; Mesela araç rolantideyen farları açarsanız da devir hafif yükselir. Çünkü aracın çekilen elektriği beslemesi gerekir. Bu da motora biraz daha yük bindidir doğal olarak.
ugurluhan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Marka & Model: MEGANE 3 HB Dyn
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCi 105HP
Kilometre: 18000
Yakıt: Euro Dizel (SHELL)
Lastik Markası: Turanza ER300
İsim ve Şehir: ANKARA

İleti sezgin bey » 10 Şubat 2011 22:39

Kilitleme sesinin dışında bir ses bu kilitlemeye basınca zaten trak diye ses geliyor. Klidi tekrar açmak için butona basınca hem trak hemde viykk diye ses yapıyor çok cılız ve duyulması çok güç bir ses ama ben dikkatli dinleyince duyuyorum. Birde sevgili arkadaşlar radyomun i-traffic diye bir özelliği var. Bu özelliği aktif ettim fakat bazen kanal arama yaparken ekranda beliriyor ve kanal aramama izin vermiyor. Bu neden olabilir.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti semih89 » 10 Şubat 2011 23:15

i traffic bildiğim kadarıyla yayın oldugunda kullanılabilen birşey. ama Türkiyede çok fazla yerde yok. Bolu tünelinde varmış sanırım. araştırmadım sadece aklımda kalan bu
semih89
YARBAY
YARBAY

İleti Devrim » 11 Şubat 2011 11:12

Dynamique'lerde çocuk kilidinin ön-sol kapıda butonu olduğunu hiç bilmiyordum. Hoşmuş.

ugurluhan demiş ki:...araç rolantideyen farları açarsanız da devir hafif yükselir. Çünkü aracın çekilen elektriği beslemesi gerekir. Bu da motora biraz daha yük bindidir doğal olarak.

Böyle bir şeye hiç rastlamadım. Clio'larda var mı böyle bir şey? Yine direkt atlamayayım, Dynamique'lerde falan mı var?
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti semih89 » 11 Şubat 2011 18:59

araç akü azaldığında otomatik olarak deviri artırır akü şarj olsun diye tüm araçlarda. tabi bu gözle görülebilir birşey değil. motor ecusu yaptığı için. şu sistem diyagramlarını bulamadıkki devrim abi yok mu internetten indirebilieceğimiz bir yer ya 8-9 gbtı boyutu :) sınırsız internetim ama indirecek kadar vaktim yok .
semih89
YARBAY
YARBAY

İleti ugurluhan » 11 Şubat 2011 20:25

Devrim demiş ki:Dynamique'lerde çocuk kilidinin ön-sol kapıda butonu olduğunu hiç bilmiyordum. Hoşmuş.

ugurluhan demiş ki:...araç rolantideyen farları açarsanız da devir hafif yükselir. Çünkü aracın çekilen elektriği beslemesi gerekir. Bu da motora biraz daha yük bindidir doğal olarak.

Böyle bir şeye hiç rastlamadım. Clio'larda var mı böyle bir şey? Yine direkt atlamayayım, Dynamique'lerde falan mı var?

Dynamique ile bir ilgisi yok. Bu teknik bir konu Devrim hocam. Benim otantik clioda da olurdu. Uzun farları açınca araba biraz titremeye başlardı. Ara ara devir artar, azalır. Yani araç sarj dinamosunu daha hızlı çevirmek suretiyle gerekli elektrik beslemesini sağlamaya çalışıyor. Bununla ilgili. Hatta araca gaz verirsen lambaların parlaklığı hafif artar rolantiye düşüncede hafif kısılır... Bunlar çok hafif belirti gösteriyor. Öyle çok keskin değil yani... Yani en azından benim Clio öyleydi. Belkide benim Clio da cinslik vardı... :D :D :D :D
ugurluhan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Marka & Model: MEGANE 3 HB Dyn
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCi 105HP
Kilometre: 18000
Yakıt: Euro Dizel (SHELL)
Lastik Markası: Turanza ER300
İsim ve Şehir: ANKARA

İleti deliyurek32400 » 12 Şubat 2011 00:15

Devrim demiş ki:Dynamique'lerde çocuk kilidinin ön-sol kapıda butonu olduğunu hiç bilmiyordum

Dogrudur Var ama kapilari kilitleyen degil Arka Camlar elektrikli ise arka camlarin açilmasini engelleyen kilittir o.
sezgin bey demiş ki:Bu özelliği aktif ettim fakat bazen kanal arama yaparken ekranda beliriyor ve kanal aramama izin vermiyor. Bu neden olabilir.

i-trafik kanal aramaniza engel olmaz. Clio autoteyplerinde 3 çesit arama sekli var. Birisi manuel birisi liste digeride kayit ettigin kanallar(1-6 tuslarina) arasinda gezinirsiniz.
Bu modu degistrimek icin teybin üzerinde present(yalnis hatirlamiyorsam) tusu olmasi lazim ona basarak degistirebilirsiniz.
Manuel'e alinca kanal aramalariniz normale dönecektir.
ugurluhan demiş ki:Hatta araca gaz verirsen lambaların parlaklığı hafif artar rolantiye düşüncede hafif kısılır...

Eger böyle bir durum oluyorsa Akünüzü bir ölçdürmenizi tavsiye ederim. Ayrica saj dinamosunuda ölçtürün. Eger yeni degistirdiyseniz Akünüzü amperi düsük olabilir. Kontrol etmenizde fayda olacagini düsünüyorum.

Araçlarimiz Genel itibari ile Elektronik olmasindan dolayi elektrik sarfiyati çok fazla olmasi normaldir. Bu degerleri minumuma çekmek için LED ampul kullanabilirsiniz.
Kedi gözleri, iç aydinlatmalar, Arka ampullerin birçoguda led oldu bunlari degistirerek arabanizda enerji tasarrufu yaparak hem sarj dinamosunun hemde akünün ömrünü uzatabilirsiniz
deliyurek32400
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: ClioIII DYN
Motor Tipi & Gücü: 1.5dci/85bg
Kilometre: 93000
Yakıt: Total-excelluim..
Lastik Markası: michelin 185/60R15
İsim ve Şehir: Mevlüt-Fransa

İleti semih89 » 12 Şubat 2011 11:51

"Dogrudur Var ama kapilari kilitleyen degil Arka Camlar elektrikli ise arka camlarin açilmasini engelleyen kilittir o."

benimkisinde kilitliyor kapıları :) içeriden açılmıyor
semih89
YARBAY
YARBAY

İleti sezgin bey » 12 Şubat 2011 22:28

Yani sevgili arkadaşlar sonuç itibariyle aracın arka çocuk kilidini sol ön kaıdan kilitlemek için butona basınca viykk diye inceden bir ses geliyor arkadan. Birde her zaman değil ama bazen anahtarı kontağa takınca hız göstergesinde çok hafif bir yükselme, dalgalanma titreme oluyor bu neden olabilir. Sizlerinde oluyormu bu biçimde. Birde sevgili arkadaşlar daha öncede bahsettiğim gibi bazı araçların cam açma butonları parklar yanınca ledleri göstermiyor. Bu süviçlerin içerisinde esasında led lamba var ama bunlara sanırım park sinyali gelmediğinden yanmıyor. Ben aracın bu led lambaları için tekrar bir ustaya gidicem ve bu işi halledicem. Çünkü bütün butonların içinde led ampül var. Sanırım bütün hepsi yanıcak. Fabrika çıkışı sanırım hat çekilmemiş.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

Sonraki

Sorular & Cevaplar, Problemler & Çözümler

Kimler çevrimiçi