DİZEL MOTORLARIN YAKIT SARFİYATI

Dizel Motorlara dair...

Re: DİZEL MOTORLARIN YAKIT SARFİYATI

İleti dci65 » 06 Ekim 2008 20:58

araba birinci ayını doldurdu.. 5500 km'ye geldi..istanbuldan feribotla mudanya, mudanyadan tamamen dip gaz izmir ve izmirden gene dip gaz çeşmeye gittim. gerçekten sınırları zorladım ve gerçekten hızlı gittim. çeşme otobanında 195 km/s hız yapabildim ama motor çok feryat ediyordu. izmir çeşme iki gişe arasını tam 25 dakikada aldım ve 140dan aşağı düşmedim. diğer yollar çift gidiş çift geliş olduğundan 110dan aşağı(şehiriçleri hariç) hiç inmedim. genelde 130 civarı gittim. genede ortalamam 7.2 oldu... hayret bişi, bir araba bu kadar ekonomik olamaz diyesi geliyor insanın...
dci65

İleti Devrim » 06 Ekim 2008 21:21

dci65 demiş ki:...hayret bişi, bir araba bu kadar ekonomik olamaz diyesi geliyor insanın...
Aynen öyle...

Bayramın üçüncü günü Mersin'e gitmek için mazotu alınca sıfırladım bilgisayarı. Yollar sakindi ve hemen şehirler arasına çıktım. Az süre sonra ortalamam yanılmıyorsam 3.8Lt./100Km. idi. Buna bağlı olarak da aşağıdaki ekranla karşılaştım.

[ img ]

Konya-Mersin kabaca 365 Km tuttu. 14 küsür litre harcamışım. Konya-Mmersin otobüs bileti zaten 40 YTL. Kafa kafaya... 8-)
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti dci65 » 07 Ekim 2008 00:43

ama 3 küsür yapmak için de hakikaten şöförün çook sabırlı biri olması lazım.. ben şahsen bir kez ne kadar ekonomik ki acaba diye denedim, 3.6 oluyomuş dedim, bidaha da denemem :) 5 olsun zevkli olsun, 5-10 liraya keyfimden vazgeçmem ben yahu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dci65

İleti Devrim » 07 Ekim 2008 15:17

Siz de haklısınız da, uzun yol için konuşuyorum, radar falan sebeiyle 95 Km hızı geçmediğimden oluyor biraz da bu...
Yoksa zaman zaman ben de gazı köklüyorum. Trafik lambalarından kalkışta beni koltuğa yapıştırmasını hissetmek güzel oluyor.

Biraz da uzun yolda dinlediğim müziğe bağlı olarak da değişiyor benim değerler tabii ki. 8-)
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti filip34 » 08 Ekim 2008 10:43

Merhaba,

Ben istanbulda oturuyorum genellikle 5.3 cicarında oluyor. Akrasif kullanımlarda 6.5 kadar çıkıyor şehir içi. Uzun yoldada basmadığım zamanlar 4.5 gibi bişey oluyor.

Bilginize..
İyi Günler..
Ferdi
filip34
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCI
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: FERDİ - İSTANBUL

İleti dci65 » 10 Ekim 2008 14:47

en gerçekçi değerleri ferdi abim vermiş bence...
dci65

İleti Bahadir » 12 Ekim 2008 10:20

Arkadaşlar araçlarımız rolantide yaktığı yakıtı ortalama değere yansıtmıyor. Şehir içi kullanımda bunu çok daha iyi bir şekilde hissedebilirsiniz. Onun için depoyu ışık yanınca hemem doldurun, daha sonra ışık tekrar yandığında gene doldurun tam olarak değerleri elde edebilirsiniz. Büyük bir ihtimalle 2 yada 3 litre daha fazla harcamış olacaksınız. Tabi bu şehirden şehire değişir. Herkese kolay gelsin....
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 70000
Yakıt: Shell GTL +
Lastik Markası: Michelin Enegy Saver
İsim ve Şehir: Ankara

İleti dci65 » 12 Ekim 2008 10:21

hayır abi, demek istediğim, istanbul trafiğinde istanbul şöförü gibi kullanınca 6,5lara kadar çıkıyor, şehirlerarası düzgün kullanımda (ekonomi için kasmadan) 4,2-4,6 arası oluyor...
dci65

İleti Devrim » 12 Ekim 2008 18:41

Bahadir demiş ki:Arkadaşlar araçlarımız rolantide yaktığı yakıtı ortalama değere yansıtmıyor...
Yalnız, özellikle yeni yakıt alınca bilirsiniz alakasız değerler oluyor. Özellikle öyle bir anda rölantide beklerseniz değerlerde değişme oluyor. Yani bence rölantinin etkisi oluyor ortalamaya diye düşünüyorum. Örneğin filan tarihte, 4.9 gibi güzel bir değer elde etmişken, klima açık vaziyette sağa çekip birini beklemiştim ve 4.9'un 5 olduğunu gördüm. Yani, etkilediğini düşünüyorum, eğer yanlış anlamadıysam...

dci65 demiş ki:...şehirlerarası düzgün kullanımda (ekonomi için kasmadan) 4,2-4,6 arası oluyor...
Yani şöyle, ekonomi için derken neyi kastediyoruz? Ben 95Km hızı geçmeyerek elde ettiğim bir değer 3.8
Düm düz yol ama. Trafik lambası bir veya hadi iki olsun. Mola da vermedim falan. Yoksa 120-160 bassam tabii ki benimin de değerlerin 4'lere çıkması kaçınılmazdır.
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti Bahadir » 12 Ekim 2008 18:55

Devrimcim. Geçenlerde uzun yol yaptım. Depoyu doldurdum. Doldurduğumda ışık yanıyordu ve ilk tıkta bıraktırdım. Gidip geldim ve şehir içi yolda yaptım. Bilgisayar 38 lt yakıt yaktığımı gösteriyordu. Aynı şekilde depoyu doldurdum ve 40 lt yakıt aldı. Şimdi bilgisayar verisi gerçekten doğru olsaydı o depo 40 alırmıydı. Bence almazdı. Ve o aradaki 2 lt. yakılan yakıt bilgisayarda gözükmediğine göre ortalamada da gözükmüyor demektir. Çünkü yakılan yakıt ile ortalamayı hesapladığın zaman tam sonuç veriyor. Rölanti olabilir , başka bir şey olabilir. Onu tam olarak bilemeyeceğim ama arada böyle bir fark oluşuyor kesinlikle. Tecrübe ile sabittir.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti dci65 » 12 Ekim 2008 21:20

tam dolu kavramı da biraz farklı aslında.. sadece yakıtı gördüğüm zaman inanırım tam dolu olduğuna, o da tehlikeli birşeymiş.. ama 2 litre fark olacağını da zannetmiyorum, bilgisayara bende tam anlamıyla güvenmiyorum...
dci65

İleti Devrim » 12 Ekim 2008 21:50

Bahadir demiş ki:...Şimdi bilgisayar verisi gerçekten doğru olsaydı o depo 40 alırmıydı. Bence almazdı. Ve o aradaki 2 lt. yakılan yakıt bilgisayarda gözükmediğine göre ortalamada da gözükmüyor demektir...
Abi bu anlattığını açıklayamıyorum ama bu zamana dek tüm petrol fişlerini biriktirdim (rahatsızlık işte); hani şu plakanın yazılı olduğu. Bu zamana kadar "şu kadar litre alabilir" şekilde tahmin ettiklerim tuttu. Yani küsüratlarını saymazsak. O yüzden ben bilgisayara güveniyorum ama %100 de değil.

Daha önce yazmıştım, bir kaç defa bir önceki hesabıma ve bilgisayara "güvenerek", yakıt ikâz uyarısından sonra 80-90 Km gittim. Hepsinde de "dipte yaklaşık 2lt. kalmıştır" hesabıyla depoyu doldurduğumda tahminimin doğru çıktığını gördüm. Yani belki şartlar hep denk gelmiş de olabilir bilemiyorum şimdi. Kötü bir tecrübe yaşayım "haaeee Bahadır haklıymış" diyene kadar güveneceğim bilgisayara sanırım. 8-)
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti omeralemdar » 12 Ekim 2008 22:20

DEVRİM & BAHADIR DEGERLİ BİLĞİ PAYLAŞIMI İÇİN TEŞEKKÜRLER EDERİM BENZİN DEPOSUNDAKİ ŞAMANDIRA BİZLERİ YANILTA BİLİRMİ?
omeralemdar
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Motor Tipi & Gücü: 1,2
Kilometre: 67057
Yakıt: benzin
Lastik Markası: Kumho Kh18 185/60/15
İsim ve Şehir: ömer alemdar /ANKARA

İleti Bahadir » 12 Ekim 2008 23:24

omeralemdar demiş ki:DEVRİM & BAHADIR DEGERLİ BİLĞİ PAYLAŞIMI İÇİN TEŞEKKÜRLER EDERİM BENZİN DEPOSUNDAKİ ŞAMANDIRA BİZLERİ YANILTA BİLİRMİ?

Abicim en sağlıklı bilgiyi o şamandıra verir. Ama her zaman 1-2 litre eksiğini düşünmek daha iyi tabiki.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti oguz1 » 13 Ekim 2008 18:25

Bahadir demiş ki:Devrimcim. Geçenlerde uzun yol yaptım. Depoyu doldurdum. Doldurduğumda ışık yanıyordu ve ilk tıkta bıraktırdım. Gidip geldim ve şehir içi yolda yaptım. Bilgisayar 38 lt yakıt yaktığımı gösteriyordu. Aynı şekilde depoyu doldurdum ve 40 lt yakıt aldı. Şimdi bilgisayar verisi gerçekten doğru olsaydı o depo 40 alırmıydı. Bence almazdı. Ve o aradaki 2 lt. yakılan yakıt bilgisayarda gözükmediğine göre ortalamada da gözükmüyor demektir. Çünkü yakılan yakıt ile ortalamayı hesapladığın zaman tam sonuç veriyor. Rölanti olabilir , başka bir şey olabilir. Onu tam olarak bilemeyeceğim ama arada böyle bir fark oluşuyor kesinlikle. Tecrübe ile sabittir.

Bahadır 2007 ocaktan beridir 100 de 90 her ay 1 kez depo fullenir boşalır tekrar fullenir, gelelim senin tecrübene,

Eğer fulleme işini başka bayiden tekrar yaparsan göreceksinki o 2 lt lik fark azalacak. Yine benim şahsi tecrübem, istanbul yolundaki Total eksik veriyor :shock: Nedenmi

2 gün önce ostimin yolu değiştiği için yine İstanbul yolundan aldım 41.36 lt 2.87 den 118.70 ytl lik. Ama Önümüzdeki ay Ostime devam edecem. Daha öncede aracımı bir kez arada buradan fullemiştim ve 0.2 fark eden değerler birden 0.4 e çıkıverdi, pc ile genelde 0.2 fark ederken o ay ne olduysa fark birden 0.4 e çıktı, pc 5.0 iken ful -doldurda 5.2 idi, buradan alımda 5.0 iken pc, 5.4 oldu ful -doldurda.
Rolanti konusunda ise yol pc siölçüm şekli mozot pompasından ne kadar yakıt geçerse o kadar ölçüm yaptığıdır bildiğim kadarıyla, o yüzden bence rolanti değeride pc tarafından değerlendirilir. Şöyle sağlamasını yapabilirsiniz, depoyu doldurduktan sonra 3-5 dakika değerler sıfırlandıktan sonra, benzinnlikte çalışır vaziyette bekleyin gidilecek menzilin azaldığını göreceksiniz.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

ÖncekiSonraki

Dizel Motorlar

Kimler çevrimiçi