Farlar ile ilgili

İlk Yardım Merkezi. Aracımızla (veya başka bir konu ile) ilgili karşılaştığımız, deyenimlediğimiz problemler, sorunlar. Çözümünü paylaşalım ya da arayalım!

Farlar ile ilgili

İleti Smach » 23 Şubat 2011 14:27

henüz 1 hafta oldu aracı birçok özelliğini yeni tanıyorum daha ama çözemediğim bir nokta oldu.
normalde farlar açık iken kontağı kapatır ve kapıyı açarsanız "dıt dıt" şeklinde farları kapatana kadar uyarı sesi alırsınız. bende bu bi kaç gündür böyleydi fakat 2 gündür durum farklı. kontağı kapatıyorum kapıyı açıyorum farlar kendiliğinden kapanıyor tamamıyla far düğmesinden farları kapatmak için çevirince parklar yanıyor ve "dıt dıt" uyarısı vermeye başlıyor. düğmeyle uğraşmadan aracı kitliyorum geri açıyorum çalıştırıyorum farlar motor çalışınca kendiliğinden yanıyor. yine kontak kapatıp kapıyı açıyorum bu sefer farlar kapanmıyor uyarı veriyor. yani bir farlar otomatik kapanıyor, bir kapanmayıp uyarı veriyor. ve şunuda ekleyim araçımda bildiğim kadarı ile otomatik far sistemi yok bir ust donanım modelinde vardı otomatik farlar ayrıca farları açıp kapatma dışında farklı bir düğmede yok bu işi yaptıracak. kafam karıstı. hafta sonu servise gidecem ama gitmeden sizede bir sorayım dedim. başına böyle bir olay gelen oldumu daha önce.
Smach
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII Grand Tour
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 8000
Yakıt: Shell V-Power
Lastik Markası: Michelin Energy
İsim ve Şehir: Şamil / Kayseri

Re: Farlar ile ilgili

İleti Devrim » 24 Şubat 2011 10:40

Smach demiş ki:...normalde farlar açık iken kontağı kapatır ve kapıyı açarsanız "dıt dıt" şeklinde farları kapatana kadar uyarı sesi alırsınız...

İşin bu (başlangıç) noktasında bir yanlışlık var. "Normalde" motor ve farlar açıkken, motoru kapatıp kapıyı açarsanız farlar söner uyarı vermez. Karıştırdığınız nokta burası bence.

Uyarıyı şu hâlde alırsınız: Motor ve farlar açık. Motoru kapattınız. Farlar açık kaldı doğal olarak. Farları ve parkları da kapattınız. Ve farları ya da parkları tekrar açtınız. Şimdi kapıyı açarsanız uyarı sesi alırsınız.

Yani motoru durdurduktan sonra, kapıya dokunmadan far kontrol çubuğuna müdahale ederseniz davranış değişiyor. Bu yönde tekrar inceler misiniz?
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti Smach » 24 Şubat 2011 11:39

Devrim bey söylediğiniz mantıklı ama ben tam izah edemedim sanırım.adım adım izah edersem daha açıklayıcı olurum sanırım.
motor ve farlar açık > motor durduruldu kontak anahtarı cıkarıldı kapı açıldı sonuç olarak farlar kendiliğinden kapandı.
kapı kapandı motor tekrar çalıstırıldı farlar kendiliğinden açık.farlar far düğmesinden kaptıldı geri açıldı
motor ve farlar açık > motor durduruldu kontak anahtarı çıkarıldı kapı açıldı sonuç olarak "dıt dıt" ve farlar açık.

benim demek istediğim yada anlayamadığım nokta aynı şartlarda neden iki farklı durum ortaya çıkıyor. sadece arada farlar motor çalışırken kapatılıp geri açıldı.bu aksam iş çıkışı daha detaylı deneme yapacağım sonuç yine farklı olursa hafta sonu servise giderim. denemler sonucunda sizin dediğiniz gibi bi sabit durum varsa anlaşılan bir sorun yok demektir.
Smach
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti sezgin bey » 24 Şubat 2011 12:24

eğer farla ilgili bir probleminiz var ise yol bilgisayarından hata kodu göstermesi lazımki bu yoksa sorun yoktur. Ben soruma cevabı buldum. Otomatik far araç giderkende dururkende devreye alınabiliyor. Fakat araç hareket halindeyken asla devreden çıkarılamıyor çünkü akşam lambaları unutkanlık yaparız diye sistem sürücüyü koruma altına almış bir vaziyette. Ama ne zamanki araçlar bir ışıklara geldiniz işte o zaman 4 sn butona basınca otomatik far devre dışı oluyor.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: CLIO-3 F-2 EXECUTİVE
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCI 85 BG.G/TOUR
Kilometre: 21000
Yakıt: TOTAL EXCELLIUM EURO
Lastik Markası: BRIDGESTONE TURANZA
İsim ve Şehir: SEZGİN BEY

İleti servetonur » 24 Şubat 2011 13:14

sezgin bey demiş ki:eğer farla ilgili bir probleminiz var ise yol bilgisayarından hata kodu göstermesi lazımki bu yoksa sorun yoktur. Ben soruma cevabı buldum. Otomatik far araç giderkende dururkende devreye alınabiliyor. Fakat araç hareket halindeyken asla devreden çıkarılamıyor çünkü akşam lambaları unutkanlık yaparız diye sistem sürücüyü koruma altına almış bir vaziyette. Ama ne zamanki araçlar bir ışıklara geldiniz işte o zaman 4 sn butona basınca otomatik far devre dışı oluyor.

ben de bu yazıya katılıyorum, otomatik far sensörü açık iken farlar kapalı olsa bile yanıyor ve kontak kapatılıp, kapı açılınca sönüyor, motor çalışınca da otomatik olarak yanıyor, ancak far sensörü kapalı iken farlar açıksa kapı açıldığında uyarı veriyor, bence de Sezgin arkadaşımızın dediği gibi far sensörü devre dışı bırakarak deneyin, sonra da devreye alın ve tekrar deneyin, ancak hava karanlık olsun, sensör devreye girsin :)
servetonur
ONBASI
ONBASI

Marka & Model: ClioIII fazII
Kilometre: 30000
Yakıt: Diesel
İsim ve Şehir: Servet istanbul

İleti Smach » 24 Şubat 2011 13:45

servetonur güzel demişsinde aracım extreme donanımlı otomatik far yok bende yada ben öyle biliyorum varsada bunu nasıl anlarım. bir düğme veya sensör nerde onun yerini söyleyebilirmisiniz.
Smach
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti Devrim » 24 Şubat 2011 16:13

Smach demiş ki:...farlar far düğmesinden kaptıldı geri açıldı...
İşte bunu yapmayın. :D Yani siz yine far kontrolüne dokunmaz da kontağı kapatıp, anahtarı elinize alıp kapıyı açtığınızda farlar yine söner, uyarı vermez.

Bahsettiğiniz iki işlem arasındaki tek fark aracın 6 km/s ya da 30 km/s hızından yukarı çıkmamış olması. Bu tahmini bir düşüncem tabii. Deneme yapacağım. Dönerim size.
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti Devrim » 24 Şubat 2011 16:20

Ben aslında tam olarak neyi öğrenmek istediğinizi ya da neyin peşinde olduğunuzu kesitremedim.

Kapalı kış günlerinde ve gece kullanımlarımda farları hiç kapatmam. Kontakla açılırlaaar, kapıyı açmamla sönerler. Bu şekilde mutlu mesut yaşarız. Fakat; Diyelim ki akşam vakti yol kenarında durdum ama güvenlik icabı parklar açık kalsın istiyorum. Motoru durdurup kapıyı açtığımda doğal olarak farlar sönüyor biliyorsunuz. Ben de far ayarından far ve parkları kapatıp açıyorum. Kapıyı açtığımda sönmüyorlar (ve tabii uyarıyı duyuyorum). Durum bu. Bunu yapmazsam, yani far durumuna müdahale etmezsem (yukarıda dediğim gibi) farlar daima kontakla beraber açılır, kapıyı açmamla beraber söner...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Sorular & Cevaplar, Problemler & Çözümler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google Adsense [Bot] ve 123 misafir