Tekerlek Jantından Gelen Ses.

İlk Yardım Merkezi. Aracımızla (veya başka bir konu ile) ilgili karşılaştığımız, deyenimlediğimiz problemler, sorunlar. Çözümünü paylaşalım ya da arayalım!

Tekerlek Jantından Gelen Ses.

İleti sezgin bey » 09 Ocak 2011 21:54

Sevgili arkadaşlar yeni aracım 1000 km'de her zaman aracımab binerken elimi yumruk yaparak lastik sertliklerini kontrol etmek amaçlı lastik yanaklarına vururum. Ama arka tekerleklerde sanki lastiğe vurunca bir metal sesi gibi bir tınlama geliyor. Acaba bijonların rodaja kadar tekrar sıkılıklarının elden mi geçmesi lazım. Sizce bu tınlama neden olabilir.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: CLIO-3 F-2 EXECUTİVE
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCI 85 BG.G/TOUR
Kilometre: 21000
Yakıt: TOTAL EXCELLIUM EURO
Lastik Markası: BRIDGESTONE TURANZA
İsim ve Şehir: SEZGİN BEY

Re: Tekerlek Jantından Gelen Ses.

İleti Sani » 09 Ocak 2011 21:59

Başlık biraz garip olmuş gibi. Yani jant zaten sadece tekerlekte olur :)
Sani
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Marka & Model: 09 Megane3
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105hp
Kilometre: 0
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Goodyear
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti burak120320 » 09 Ocak 2011 22:20

sezgin bey demiş ki:Sevgili arkadaşlar yeni aracım 1000 km'de her zaman aracımab binerken elimi yumruk yaparak lastik sertliklerini kontrol etmek amaçlı lastik yanaklarına vururum. Ama arka tekerleklerde sanki lastiğe vurunca bir metal sesi gibi bir tınlama geliyor. Acaba bijonların rodaja kadar tekrar sıkılıklarının elden mi geçmesi lazım. Sizce bu tınlama neden olabilir.

slm.. sorun dediğiniz gibi bijon gevşemesimidir bilmiorum ama bijon anahtarıyla 2 dakikada kontrol edebilirsiniz bunu..
burak120320
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: 308 Sportium
Motor Tipi & Gücü: 1.6 hdi
Kilometre: 52000
Yakıt: Shell Nitro
Lastik Markası: Michelin
İsim ve Şehir: Ankara

İleti MaYuCeL » 09 Ocak 2011 22:37

sezgin bey demiş ki:Sevgili arkadaşlar yeni aracım 1000 km'de her zaman aracımab binerken elimi yumruk yaparak lastik sertliklerini kontrol etmek amaçlı lastik yanaklarına vururum. Ama arka tekerleklerde sanki lastiğe vurunca bir metal sesi gibi bir tınlama geliyor. Acaba bijonların rodaja kadar tekrar sıkılıklarının elden mi geçmesi lazım. Sizce bu tınlama neden olabilir.

Bijonları kontrol etmekte fayda var. Yerini biliyorsunuzdur muhtemelen, Bagaj paspasının altındaki yedek lastigin icinde.

Bu arada ses tekerlegin lastik kısmına vurdugunuzda mı cıkıyor ve metal sesi gibi mi cıkıyor? Acaba aracın çamurlugunda falan bir taş olmasın. siz araca vurdugunuzda sarsıntıdan ses yapıyor olmasın. ( Tamamen görmeden bir olasılık tahminidir.)
MaYuCeL
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: ClioIII Faz2 Extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dCi 87 hp
Kilometre: 82000
Yakıt: P.O.
Lastik Markası: Kumho 205/50 R16
İsim ve Şehir: Muhammet - KOCAELİ

İleti sezgin bey » 09 Ocak 2011 22:44

Benimde tahminlerimce sanki bijon gevşemesi sesi gibi. Pekala böyle bir durumla karşılaşan clio severler oldumu. Bu konu hakkınd atam bir bilgiye sahip olmam lazım. Varmı acaba bu konu hakkında detaylı bilgisi olan. Sevgili arkadaşlar.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti MaYuCeL » 09 Ocak 2011 22:46

sezgin bey demiş ki:Benimde tahminlerimce sanki bijon gevşemesi sesi gibi. Pekala böyle bir durumla karşılaşan clio severler oldumu. Bu konu hakkınd atam bir bilgiye sahip olmam lazım. Varmı acaba bu konu hakkında detaylı bilgisi olan. Sevgili arkadaşlar.

valla ben aracımı aldıktan sonra direk kocaeli-eskisehir yoluna gittim geldim. sonrasında sanayideki dostlarıma ugradım ve birisi bijonları kontrol etmisti. Fakat gevseklik yada herhangi bisey yoktu. Sıkamadı bile. sadece kontrol etmiş oldu.
MaYuCeL
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: ClioIII Faz2 Extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dCi 87 hp
Kilometre: 82000
Yakıt: P.O.
Lastik Markası: Kumho 205/50 R16
İsim ve Şehir: Muhammet - KOCAELİ

İleti sezgin bey » 09 Ocak 2011 22:48

MaYuCeL demiş ki:

Bijonları kontrol etmekte fayda var. Yerini biliyorsunuzdur muhtemelen, Bagaj paspasının altındaki yedek lastigin icinde.

Bu arada ses tekerlegin lastik kısmına vurdugunuzda mı cıkıyor ve metal sesi gibi mi cıkıyor? Acaba aracın çamurlugunda falan bir taş olmasın. siz araca vurdugunuzda sarsıntıdan ses yapıyor olmasın. ( Tamamen görmeden bir olasılık tahminidir.)

Evet tekerleğin lastik kısmına yani Bridgestone yazan yanak kısmına kontrol amaçlı yumruk vurunca tınn diye bir metalimsi ses geliyor. Sadece arkalardan. Taş felan değil sanırım. Vurunca sarsıntı sebebiyle tınn diye metalimsi ses geliyor. Ben bijon diye tahmin ediyorum ama sizin başınıza böyle bir durum geldimi acaba clio sever arkadaşlarım.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti Devrim » 10 Ocak 2011 10:48

Sezgin Bey; Bence akşam da olsa, iki ileti arasında hemen gidip bijonları sıkıştırmayı deneyebilirdiniz. Hemen yazayım, bijonlar daha da sıkışabilir, bu normal. Yani anahtarla çevirmeye çalışırken güçlü "çat" sesleri alıyorsanız zaten sıkışmış demektir.

Ama neticede ben bijonlardan değildir diye düşünüyorum. Siz arka lastiklere vururken ek freni çekili mi değil mi? El frenini %100 çekilirse tamam, ama el freni tam çekili değilse, arka lastiğe vurduğunuzda, araçtan inerken-binerken, yokuşlarda/rampalarda arka frenlerden muhtelif sesler duymanız mümkün.

Sırf merakımdan ben de inip deneyeceğim bir sesin gelip gelmediğini. Geliyorsa nasıl bir ses merak ettim...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti filzof_alican » 10 Ocak 2011 12:18

bijon sıkılıklarını kontrol edın.
bana aracı bıjonları gevsek teslım ettıler ben kendım yarım tur dondurerek tekrar sıktım

edit:

aracınız alemınyum jant ıse;
alemınyum jantın bıjonları ıle sac jantın bıjon boyları farklıdır. sız bıjonu sıkarsınız ama bıjon karsıya dayandıgından sıkılmaz bunuda kontrol etmenızı onerırım ..
filzof_alican
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: 2010 Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105bg
Kilometre: 30000
Lastik Markası: Dunlop 205x55x15
İsim ve Şehir: blacksea

İleti sezgin bey » 10 Ocak 2011 20:28

Evet Devrim Bey el freni çekik çok fazla çekmiyorum. Birazda hafif öne doğru eğim olan bir yol. Benimde aklıam el freni çekili olduğu için gibi geldi. Peki el freni çekik ise bu ses neden gelir. metalimsi ses çünkü benim arka frenlerimde disk kampana olsa anlayacağım ama disk fren olunca bu ses sadece arka lastiklerden geliyor. Yarın servise götürmeyi planlıyorum aracımı hem bunuda bir soruyım sizce el frenimi bu sesin kaynağı.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti Devrim » 11 Ocak 2011 11:17

Ben, arka frenlerin kampana olduğunu düşünerek yazmıştım. Çünkü tam çekilmemiş el freni, arka kampanalardan (gacırtı gucurtu şeklinde) ses gelmesine sebep olur. Bunun farkında olmayan sürücüler üzerinde de şaşkınlık uyandırır.

Fakat sizin disklerden bu şekilde bir ses gelmesi.. bence muhtemel. Ama gerçi bir el darbesiyle o sesin gelebilmesi mümkün olmaz diye düşündüm şimdi. Bence siz birden fazla ustaya gösterin. Beş ustadan ikisi mantıklı teşhiste bulunabiliyor. Şansımız varsa bir tanesi de kesin çözüm getiriyor. Ustalar da bu sorunlarla karşılaştıkları oranda tecrübe kazanıyorlar neticede.
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti filzof_alican » 11 Ocak 2011 11:31

grandtour da arkalar disk mi :shock:
filzof_alican
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: 2010 Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105bg
Kilometre: 30000
Lastik Markası: Dunlop 205x55x15
İsim ve Şehir: blacksea

İleti sezgin bey » 11 Ocak 2011 22:27

Bugün servise götürdüm. Sorun değil zaten onlar bana elfreni çekik iken bu ses gelir dediler. Bijonları benim isteğimle tekrar gösden geçirdiler. Ve arka disklerin dı koruma sacına ait somunlar sıkıldı ve ses kesti. Sevgili arkadaşlar;

Clio-3 Faz-2 executive 85 dci lerde vites değişim göstergesi sanırım gösterilmiyor. Ama benzinli modellerde var acaba neden dizelde işlevlik özelliği yok.
Elektrikle kapanan aynaları elle kağayınca ve aracı tekrar açınca ynalar kendiliğinden açılıyormuş. Bilen varmı acaba.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti Devrim » 12 Ocak 2011 10:59

sezgin bey demiş ki:...bana elfreni çekik iken bu ses gelir dediler... ...arka disklerin dı koruma sacına ait somunlar sıkıldı ve ses kesti...

Asıl mesele hangisiymiş anlamadım. El freninden mi yoksa somunlardan mı?
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti sezgin bey » 12 Ocak 2011 15:53

Sevgili devrim bey el freninden dolayı geliyormuş yani normal bir olaymış. Peki Clio-3 Faz-2 executive 85 dci lerde vites değişim göstergesi sanırım gösterilmiyor. Ama benzinli modellerde var acaba neden dizelde işlevlik özelliği yok.
Elektrikle kapanan aynaları elle kağayınca ve aracı tekrar açınca ynalar kendiliğinden açılıyormuş. Bilen varmı acaba.
sezgin bey
TEĞMEN
TEĞMEN

Sonraki

Sorular & Cevaplar, Problemler & Çözümler

Kimler çevrimiçi