ankara da kışın el freni?

İlk Yardım Merkezi. Aracımızla (veya başka bir konu ile) ilgili karşılaştığımız, deyenimlediğimiz problemler, sorunlar. Çözümünü paylaşalım ya da arayalım!

ankara da kışın el freni?

İleti ladyclio » 12 Aralık 2010 04:00

merhaba arkadaşlar. malum kış geldi . şu an itibariyle ankarayı beyaz bir örtü kapladı. yanlız beni uyku tutmadı. el frenini çekince bu fren sisteminin parçaları kampanalar zannedersem:) donuyor diye bir söylenti var. sizce napmalıyım bizim bu araçlarda böyle bir olay olması mümkün mü? malum ankara kışı çok çetin geçer. internetten araştırdım kimisi öle bişey yok demiş kimiside kaç kere hareket edemeyen arabalarından bahsetmişş???????????
ladyclio
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75bg
Kilometre: 3000
Yakıt: petrol ofisi
Lastik Markası: kumho kw17185/15/60
İsim ve Şehir: canan kaçar ankara

Re: ankara da kışın el freni?

İleti ByOnder » 12 Aralık 2010 14:11

merhaba...

Aslında yeriniz müsait ise bi tehlike arz etmeyecekse el frenini çekmeyebilirsiniz fakat kampanaları kitleyecek olan buz çok fazla inatçı olabileceğini zannetmiyorum aracı biraz hareket ettirdiğinizde açılacaktır bu işin gerçeğini yaşadığım tecrübelerle anlatayım evet soğuktanda kitlenir fakat bu açılmayan ve tamircilerden yardım noktasına getiren kitlenme değil kaynamadır ve bu pek hesaba katılmaz.

Akşam iş çıkışı kar yağmıştır güya güvenli sürüş için ilerlerken el freni iki diş çekilir belki 1 saatlik yol gidilir o şekilde bu durumda kampanaların el deymeyecek kadar ısındığı hesaba katılmaz ve istem dışı cart diye el freni sonuna kadar çekilir ve kampanalar birbirine yapışır yani kaynar siz ertesi sabah bunun soğuktan olduğunu düşünürsünüz. bunu sorunu yaratan olarak değil sorunları bizzat çözen olarak biliyorum. kısacası şu önemli husus kışın yol alırken şehir içinde tedbir amaçlı el freni yarım çekili ilerliyorsanız (ki bu ileri sürüş teknikleri içersindede tavsiye edilen bi durumdur aslında ) bunu yaptıktan sonra el freninizi çekmeyin.

yine dediğim gibi yeriniz müsaitse hiç çekmeyin çünkü sabah zeminin kaykanlığından hareket etmek zaten zor bi durum varsa + ufak bi tutunma işi dahada zorlaştıracaktır buzdanda kampana kitlenir ama bir iki tur lastiğin hareket etmesi bu kitlenmeyi açar ... Çokmu fazla konuşuyorum yahu...
ByOnder
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Motor Tipi & Gücü: 1.2 75 HP
Kilometre: 25000
Yakıt: Shell V-Max
Lastik Markası: Pirelli P6
İsim ve Şehir: Samsun

İleti ladyclio » 12 Aralık 2010 14:34

ByOnder demiş ki:merhaba...

Aslında yeriniz müsait ise bi tehlike arz etmeyecekse el frenini çekmeyebilirsiniz fakat kampanaları kitleyecek olan buz çok fazla inatçı olabileceğini zannetmiyorum aracı biraz hareket ettirdiğinizde açılacaktır bu işin gerçeğini yaşadığım tecrübelerle anlatayım evet soğuktanda kitlenir fakat bu açılmayan ve tamircilerden yardım noktasına getiren kitlenme değil kaynamadır ve bu pek hesaba katılmaz.

Akşam iş çıkışı kar yağmıştır güya güvenli sürüş için ilerlerken el freni iki diş çekilir belki 1 saatlik yol gidilir o şekilde bu durumda kampanaların el deymeyecek kadar ısındığı hesaba katılmaz ve istem dışı cart diye el freni sonuna kadar çekilir ve kampanalar birbirine yapışır yani kaynar siz ertesi sabah bunun soğuktan olduğunu düşünürsünüz. bunu sorunu yaratan olarak değil sorunları bizzat çözen olarak biliyorum. kısacası şu önemli husus kışın yol alırken şehir içinde tedbir amaçlı el freni yarım çekili ilerliyorsanız (ki bu ileri sürüş teknikleri içersindede tavsiye edilen bi durumdur aslında ) bunu yaptıktan sonra el freninizi çekmeyin.

yine dediğim gibi yeriniz müsaitse hiç çekmeyin çünkü sabah zeminin kaykanlığından hareket etmek zaten zor bi durum varsa + ufak bi tutunma işi dahada zorlaştıracaktır buzdanda kampana kitlenir ama bir iki tur lastiğin hareket etmesi bu kitlenmeyi açar ... Çokmu fazla konuşuyorum yahu...

est. ya ben el frenini çekmessem araba kayıp gider gibime geliyor . düz bir zemin ama birinin gelip arabaya yaslanacağı tutar arabada direğe yapışır vss.ya aslında ben el frenine çok aşina değilim yarı çekilmiş durumdada kullanmadım çünkü büyükler:) bunun zararlı olduğunu söylerdi hep . birinci viteste yarı çekili bıraksam araba da kayma problemi olmadan kalırmı acaba? bir de donmadan :?:
ladyclio
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti filzof_alican » 12 Aralık 2010 15:54

hocam ankarada -10 derece cıvarını gormeyecegını goz onunde bulundurarak konusuyorum
arka disk yada kampanan kolay kolay donmaz, var sayalım dondu o zaman 10 cm ılerlet aracı hemen cozulur buda ıse yaramazsa pet sıse ıle su dok anınca cozuluyor...
filzof_alican
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: 2010 Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105bg
Kilometre: 30000
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Dunlop 205x55x15
İsim ve Şehir: blacksea

İleti Sani » 12 Aralık 2010 16:48

Eski aracımda sıkça yaşıyordum. Yokuş aşağı indirdiğim halde araç hareket etmiyordu. Ufacık gaz debriyaj ile ayrılıyorlardı. Olmazsa ılık su dökün lastik-janttan içeri, sıkıntı kalmaz.
Sani
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Marka & Model: 09 Megane3
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105hp
Kilometre: 0
Lastik Markası: Goodyear
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti burak120320 » 12 Aralık 2010 20:33

slm.. eski aracımla başıma gelen bi olayı anlatayım.. geçen kış arabam şirketimin kapalı garajında 2 gece uyudu, 3.gün aracımı almaya gittim marşa bastım ve sağ arka tekerleğin kitlenmiş olduğunu farkettim.. 1-2 kez ileri geri falan denedik zorladım hatta baya ama bitürlü açılmadı, sonunda çekici çağırıp servise götürdük arabayı. servisteki eleman kampananın dondup yapıştığını ve ben ileri geri zorlarken oradaki bir parçanın ( ne olduğunu hatırlamıorum faturayı bulursam yazarım sonra) kırılıp biyerlere sıkışıtığını ve tekerleğin dönmesini engellediğini sölemişti. ogünden beri kışın hiç el frenini çekip bırakmadım arabamı, yolun durumuna göre 1. yada geri viteste bırakıorum (çok fazla eğimli yerlerde bırakmıorum tabiki) tedbir olarakda örneğin arabam yolun sağındaysa direksiyonu bir parça sağa çevirerek bırakıyorum ki arabam kaçsa bile en fazla yarım metre sonra kaldırıma takılarak durur.
burak120320
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: 308 Sportium
Motor Tipi & Gücü: 1.6 hdi
Kilometre: 52000
Yakıt: Shell Nitro
Lastik Markası: Michelin
İsim ve Şehir: Ankara

İleti ByOnder » 12 Aralık 2010 22:11

est. ya ben el frenini çekmessem araba kayıp gider gibime geliyor . düz bir zemin ama birinin gelip arabaya yaslanacağı tutar arabada direğe yapışır vss.ya aslında ben el frenine çok aşina değilim yarı çekilmiş durumdada kullanmadım çünkü büyükler:) bunun zararlı olduğunu söylerdi hep . birinci viteste yarı çekili bıraksam araba da kayma problemi olmadan kalırmı acaba? bir de donmadan :?:[/quote]

Düz bir zeminde iseniz araç vitesteyken öyle yaslanmayla falan gitmez ama içinizde rahat olsun siz yarım çekin en iyisi :)
ByOnder
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

İleti filzof_alican » 12 Aralık 2010 23:30

bızım burda bır yokus var soyle anlatıyım
aracı el frenı cekıp bıraktıgınızda arka lastıkler kılıtlı kayıp gıdıyor. bu yuzden muhakkak aracı el frenı cekılı ve vıteste bırakmak gerekıyor. gecen sene ne olduysa arac durduk yere vıtesden cıktı oncekılerı taraya taraya yokusun sonuna ındı. o yuzden benım nacızane fıkrım duz yolda bayırda farketmez azda olsa el frenını cekelım ve hatta lastıklerı duz bırakmayalım.
lastıklerı cevırılmıs bırakmak hem bısı oldugunda baskasına zarar vermenızı engeller hemde bırı yanınızdan gecerken daha mesafelı gecer. aynanıza carpılması ıle lastıgınıze carpılması cok farklı. bırı aynanıza carptıgında pek bısı olmaz ama lastıgıne suratle carparsa gerı teper bu yuzden karsı taraf, cevırık lastıkte daha dıkkatlı olur...
filzof_alican
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

İleti ladyclio » 13 Aralık 2010 02:00

hava durumu eksi 10 ları görecek gibi bu sene :( tekerleri çevirip 1. viteste el frenini indirip bırakıyorum aracı artık. Allah tan düz bir zemin fakat gelen geçenin çok olduğu bir sokak :cry: Ama denedim araç itince gitmiyor :D bu arada dediklerinizi göz önünde bulunduracağım arkadaşlar. eğer yokuşta biyere parkedersem mecbur çekeceğim el frenini artık.
ladyclio
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti burak120320 » 13 Aralık 2010 03:20

bu arada sebebini bilmiyorum ama direksiyonun tam sağa veya tam sola çevrilmiş vaziyette bırakılmaması gerektiğini okumutum biryerlerde.. sanırım eski clio'mun kitapçığında yazıodu.
burak120320
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: 308 Sportium
Motor Tipi & Gücü: 1.6 hdi
Kilometre: 52000
Yakıt: Shell Nitro
Lastik Markası: Michelin
İsim ve Şehir: Ankara

İleti Burock » 13 Aralık 2010 04:58

burak120320 demiş ki:bu arada sebebini bilmiyorum ama direksiyonun tam sağa veya tam sola çevrilmiş vaziyette bırakılmaması gerektiğini okumutum biryerlerde.. sanırım eski clio'mun kitapçığında yazıodu.

Eski hidrolik pompalı direksiyon sistemlerinde, bir tarafa devamlı yük bineceği için direksiyon kutusunu bozabiliyordu. Fakat elektrohidrolik sistemlerde durum nasıldır bilmiyorum. Yine de ben alışmışım direksiyonu genelde tam tur bir yöne çevrili olarak bırakmam. Hep düz şekilde bırakırım.
Burock
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: ClioIII Executive
Motor Tipi & Gücü: 1.4 16v
Kilometre: 0
Yakıt: Shell
Lastik Markası: Brigstone
İsim ve Şehir: Brk

İleti ByOnder » 13 Aralık 2010 12:12

:cry: Ama denedim araç itince gitmiyor :D

Yahu bu süperdi cok güldüm :) ya iki kişi iterse ... demek bana inanmadın denedin he :D
ByOnder
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

İleti filzof_alican » 13 Aralık 2010 12:53

ByOnder demiş ki::cry: Ama denedim araç itince gitmiyor :D

Yahu bu süperdi cok güldüm :) ya iki kişi iterse ... demek bana inanmadın denedin he :D

mahallede smart var. altına top kacınca 3-5 cocuk aracı kaldırıp baska yere koyuyolar. clıo yuda alıp goturmesınler :lol:
filzof_alican
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

İleti ladyclio » 13 Aralık 2010 13:25

ByOnder demiş ki::cry: Ama denedim araç itince gitmiyor :D

teorik ve uygulama bazen çok farklı olabiliyor . kendi gözümle görmek istedim :lol:
ladyclio
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti ladyclio » 13 Aralık 2010 13:26

burak120320 demiş ki:bu arada sebebini bilmiyorum ama direksiyonun tam sağa veya tam sola çevrilmiş vaziyette bırakılmaması gerektiğini okumutum biryerlerde.. sanırım eski clio'mun kitapçığında yazıodu.

o zaman bizde yarım çevirelim ;)
ladyclio
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

Sonraki

Sorular & Cevaplar, Problemler & Çözümler