Bayram demiş ki:Aslında konunun özeti şudur
Can güvenliğinizi tehlikeye atmadan trafik kurallarına uyarak kullanırsanız yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz
Cam açmadan 1000km'de yapılan 50krş kar devamında taze hava almadığınız için gelecek uykunuzun arkasından oluşacak kaza veya kaza riskini almaya değmez
Sakin kullanın
Ani gaza basmayın
hız kurallarınını aşmayın
Bu durumda ClioIII 1.2 Benzinli bir araç 100km'de 4.8LT yakar
Biraz daha abartırsanız 4.7'ye düşer :)
Lambalara yaklaşırken vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamaz. Işıklara yaklaşırken vitesteyken gaza basmamak cut-off denilen özelliği devreye sokar ve yakıt tüketimi 0.0lt/100km olur.
Minik hesaplar yapmaya gerek yok derseniz tamam. Ama böyle böyle birikerek tasarruf yapılır. Özellikle daha uzun mesafe yaklaşımlarında güzel bir şeydir bu hareket.
Örneğin davranışını anlamadığım sürücüler var; 250-300 metre ötede ışıklar kırmızı ve arkamdaki hâlâ basacağım diye uğraşıyor. Hatta benim cut-off sayesinde 3'üncü vitese düştüğüm pozisyonda, arkadan gelen adam hâlâ frene basmamış oluyor. Son 50 metrede frene asılıp duruyor. Anlamıyorum bu tip sürücüleri.
Ve hatta kırmızı sebebiyle zaten duracağım noktaya yavaş ilerliyorum diye suçlu ben oluyorum. (Orta ya da sağ şeritteyim bu arada).
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir