Düşük Beygir mi Yoksa Yüksek Beygir mi Fazla Yakar?

ClioIII araçlarımız, modelleri, genel araç özellikleri ve diğer özelliklere dair konular.

Düşük Beygir mi Yoksa Yüksek Beygir mi Fazla Yakar?

İleti Bektashasan » 31 Ağustos 2010 08:07

Bir galerici ile konusu açılınca, 65 beygir Clio'nun aynı model 75 beygir veya daha yukarısından, fazla yakıt yaktığını söyledi bu gerçek olabilir mi?
Bektashasan
ONBASI
ONBASI

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: Trabzon

Re: Düşük Beygir mi Yoksa Yüksek Beygir mi Fazla Yakar?

İleti ByOnder » 31 Ağustos 2010 11:49

hımmm bunu düşük beygir yüksek beygir olarak değilde o gücün o kasaya yetmemesi olarak yorumlamak lazım yüksek beygir azmı yakar dersek ozaman alalım 200 hp lik bi alet az yaksın böle bişi yok. Büyük hacim ve yüksek beygirli araçların uzun yolda az yaktığı doğrudur...

clio ya dönecek olursak sorun farklı motor hacmi farklı beygir ama aynı kasaa olması şöle örnek verim tatlı bi rampa 75 hp lik araçta atarsın 4 de 3000 devirde paşa paşa gidersin fakat 65 beygirde vitesle sürekli oynarsın 2 , 3 2, 3 buda daha fazla yakıt sarfiyatı anlamına gelir...
ByOnder
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75 HP
Kilometre: 25000
Yakıt: Shell V-Max
Lastik Markası: Pirelli P6
İsim ve Şehir: Samsun

İleti Devrim » 31 Ağustos 2010 13:17

Bunu ben de duydum. 85hp bir Clio'nun 65 hp'ten az yakacaktır. Konu motorun litre hacmi olsaydı konu tamamen değişirdi. Ama beygir, aracı taşıma gücü fazlalaşınca motorun kasayı çekmesi kolaylaşır. Ama bu daha fazla yakıt tüketeceği anlamına gelmeyebilir.

O yüzden (Önder'in dediği gibi) çok uç rakamlara gitmemek kaydıyla yüksek beygirler, düşüklere oranla daha tasarruflu diye duydum hep.
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti TheTez54 » 31 Ağustos 2010 13:34

Gittiğiniz süratede bağlı sabit 90 la giderken 85 daha az yakar yada aynı kasada atıyorum 105 bence daha iyi yakar.. ama yüklenince olay değişir o kadar begiri doyurmak kolay olmayabilir..
TheTez54
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: Faz 2 Expression
Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 85 ps BVR
Kilometre: 103000
Yakıt: shell v-power
Lastik Markası: continental
İsim ve Şehir: servet sakarya

İleti matushella » 31 Ağustos 2010 14:33

Burada aracın tork'uda çok büyük bir etkendir. Yokuş yukarı 75 beygir ama torku düşük bir araç 65 beygir torku daha yüksek bir araçtan daha fazla yakıt harcayacaktır.
matushella
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75bg
Kilometre: 27000
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti MaYuCeL » 31 Ağustos 2010 15:33

TheTez54 demiş ki:Gittiğiniz süratede bağlı sabit 90 la giderken 85 daha az yakar yada aynı kasada atıyorum 105 bence daha iyi yakar.. ama yüklenince olay değişir o kadar begiri doyurmak kolay olmayabilir..

Bunun denemesini seninle yapabiliriz aslında. Birgün buluşalım. Depoları fulleyelim sonra kandıraya flan gidelim, Geri geldigimizde tekrar fulleyelim. Bakalım kim daha az yakmış.
MaYuCeL
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: ClioIII Faz2 Extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dCi 87 hp
Kilometre: 82000
Yakıt: P.O.
Lastik Markası: Kumho 205/50 R16
İsim ve Şehir: Muhammet - KOCAELİ

İleti ByOnder » 31 Ağustos 2010 22:27

kendi adıma ve benzinli motorlar adına konuşayım bildiğiniz gibi hp 3 benzinlide 1,2 1,4 1,6 motor secenekleri var bu araçlardan yakıt konusunda en ideal olanı 1,4 olanıdır 1,2 1,4 den daha fazla yakıt tüketiyor bunda adım gibi eminim 1,6 hepsinden fazla tabiki fakat beni 1,2 almaya iten sebep vergiydi

şöle sölim benim 1,2 ile 1,4 arasındaki 6 aylık vergi farkı 6 aylık yakıt farkımdan daha fazla ama çok gezen arkadaşlar için 1,4 ü tavsiye ederim...
ByOnder
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Motor Tipi & Gücü: 1.2 75 HP
Yakıt: Shell V-Max
Lastik Markası: Pirelli P6
İsim ve Şehir: Samsun

İleti TheTez54 » 31 Ağustos 2010 23:44

MaYuCeL demiş ki:
TheTez54 demiş ki:Gittiğiniz süratede bağlı sabit 90 la giderken 85 daha az yakar yada aynı kasada atıyorum 105 bence daha iyi yakar.. ama yüklenince olay değişir o kadar begiri doyurmak kolay olmayabilir..

Bunun denemesini seninle yapabiliriz aslında. Birgün buluşalım. Depoları fulleyelim sonra kandıraya flan gidelim, Geri geldigimizde tekrar fulleyelim. Bakalım kim daha az yakmış.

Biz seninle çok fazla yakarız söylüyeyim :D
TheTez54
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: Faz 2 Expression
Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 85 ps BVR
Kilometre: 103000
Yakıt: shell v-power
Lastik Markası: continental
İsim ve Şehir: servet sakarya

İleti Arslan » 01 Eylül 2010 15:30

3 yıl Clio3 1.2 motor sürdükten sonra bu Haziran da Seat Leon 1.4 Tsi 125Bg 200Trk 1250g almış ve forumu hala takip eden birisi olarak şunu söyleyeyim: Clio3 1.2 yi ekonomi için almak büyük bir hata imiş bence. Çünkü Leonum 6000km yi geçti. Ortalama tüketimim 7.1lt. Şehir dışı 6lt. Daha sakin sürüşte 5.5lt hatta. Leon sakin kullanımda çok ekonomik, istendiğinde muazzam güçlü bir motor. Mesela Clio 1.2 ile 100Tl benzinle ortalama 400km giderken Leon ile 350km gidiyorum. Ancak otoyolda Leon daha az yakıyor. İnanılır gibi değil değil mi?
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75BG
Kilometre: 46
Yakıt: Benzin
Lastik Markası: Bridgestone Turanza
İsim ve Şehir: istanbul

İleti sahabcan » 01 Eylül 2010 17:11

İçten yanmalı motorları seven bir makina mühendisi olarak şöyle anlatim olayı. Bir aracın belli bir hızda ilerlemesi için gereken enerji aynıdır. Mesela 90 km ile düz ve asfalt bir yolda aracın ilermesi için gerken güç 10kW diyelim (Gerçek değere yakındır.). Bu değer hava sürtünmesi, lastik sürtünmesi vb. kayıpların yanında aracın kütlesinin 90km hızla ilerlemesi için gerekli enerjidir. Şimdi 90km hız için 14" e göre bir lastiğin dönüş hızı vites, difransiyel gibi aktarım organları yardımıyla motor tarafından iletilir. 5. viteste 2000 devirdeki motor araca 90km yaptırabilirken 4. viteste 3000 devirde yaptırabiliyor diyelim. Her motorun yakıt kullamı,ürettiği enerji ve devri arasında bir bağlantı vardır. Bu max yakıt verimliliğinde üretilen güç genelde araçlarda 2000 ila 2700 devir arasıdır. Toyota, honda ve başka bazı markalarda bu verimli tüketim devri çok farklıdır ama düşük devirlerde motorun ihtiyaç duyduğu yakıt verimli olmasada azdır. Neyse konuya dönelim. 1.4 motorda 2200 civarı devirde giderken. 4.7l/km yakıyoruz diyelim. Aynı araç aynı koşullar 1.2l motorda alınmaya çalışıldımı işler değişiyor çünkü motorun yakıt, güç, devir oranı farklılık gösteriyor. Bu farkı düz yolda anlamak pek mümkün değil ama şehir içi rampa çıkarken 1.2 motorun oranları 1.4 e göre baya verimsiz kalıcağı için daha fazla tüketir. 1,2l motorunuz varsa teker çapını ufak tutun torknuz artar, lastik direncinizi düşürmek için daha ince lastikler kullanın. Tabi bunların aracın performansını baya kötü etkiliyecektir.
sahabcan
ER
ER

Motor Tipi & Gücü: 1,2 75
İsim ve Şehir: sahabcan istanbul

İleti Diablo » 01 Eylül 2010 19:34

bence yakıt tüketimi ile beygir gücü değil önemli olan tork kuvveti benim arabam 1.2 150 km de 2.0 motora sahip arabadan daha fazla yakıyor.

Arslan demiş ki:3 yıl Clio3 1.2 motor sürdükten sonra bu Haziran da Seat Leon 1.4 Tsi 125Bg 200Trk 1250g almış ve forumu hala takip eden birisi olarak şunu söyleyeyim: Clio3 1.2 yi ekonomi için almak büyük bir hata imiş bence. Çünkü Leonum 6000km yi geçti. Ortalama tüketimim 7.1lt. Şehir dışı 6lt. Daha sakin sürüşte 5.5lt hatta. Leon sakin kullanımda çok ekonomik, istendiğinde muazzam güçlü bir motor. Mesela Clio 1.2 ile 100Tl benzinle ortalama 400km giderken Leon ile 350km gidiyorum. Ancak otoyolda Leon daha az yakıyor. İnanılır gibi değil değil mi?

fakat sizde motor dizaynı farklı bizim clioların benzinlileri ile mukayese etmek çok yanlış olur 1.4 motor normal şartlar altında 125 bg ve çok düşük devirde dahi 200 Nm tork a sahip olması çok çok zor sizde bunu sağlayan TSİ teknolojisi bizde motora hava girişi pasif silindir emiyor sizde kompresör havayı sıkıştırarak basıyor o yüzden diğer motorlarla karşılaştırma yapmak yanlış olur benim hayalimdeki arabaya sahipsiniz güle güle kazasız belasız kullanmanızı dilerim.
Diablo
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: Clio III HB.
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75Hp Authentique
İsim ve Şehir: ERMAN_İstanbul

İleti Bayram » 01 Eylül 2010 20:25

Arslan demiş ki:3 yıl Clio3 1.2 motor sürdükten sonra bu Haziran da Seat Leon 1.4 Tsi 125Bg 200Trk 1250g almış ve forumu hala takip eden birisi olarak şunu söyleyeyim: Clio3 1.2 yi ekonomi için almak büyük bir hata imiş bence. Çünkü Leonum 6000km yi geçti. Ortalama tüketimim 7.1lt. Şehir dışı 6lt. Daha sakin sürüşte 5.5lt hatta. Leon sakin kullanımda çok ekonomik, istendiğinde muazzam güçlü bir motor. Mesela Clio 1.2 ile 100Tl benzinle ortalama 400km giderken Leon ile 350km gidiyorum. Ancak otoyolda Leon daha az yakıyor. İnanılır gibi değil değil mi?

Sakin kullanımda sözlerinize katılmak teknik olarak mümkün değil.
Szin aracın katolog değerleri
Şehir içi 8.1
Şehir dışı 5.1

ClioIII 1.2 için
Şehir içi 7.6
Şehir dışı 4.9

Ama biraz gaza bastığınızda evet sizin araç daha az yakacaktır.
Açıkcası sizin aracı kullanırkenki vermiş olduğu keyif 0.2 - 0.5 yakıt farkını amaaan dedirtip 1Lt fazla yaksa ne olur dedirtir elbette o tartışılmaz
Ama az yaksın diye çaba sarfedekcekseniz ClioIII 1.2 kadar az yakamazsınız
Uzun yol rekorum katoğog değerinin altında 4.7'dir :D biraz işkence oluyor yolculara ama :D
Bayram
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: Artık yok
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75BG
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti Diablo » 02 Eylül 2010 00:17

Bayram demiş ki:Sakin kullanımda sözlerinize katılmak teknik olarak mümkün değil.
Şehir içi 8.1
Şehir dışı 5.1

ClioIII 1.2 için
Şehir içi 7.6
Şehir dışı 4.9

Açıkcası sizin aracı kullanırkenki vermiş olduğu keyif 0.2 - 0.5 yakıt farkını amaaan dedirtip 1Lt fazla yaksa ne olur dedirtir elbette o tartışılmaz
Uzun yol rekorum katoğog değerinin altında 4.7'dir :D biraz işkence oluyor yolculara ama :D

Valla katalog değerleri tartışılır ama arslan bey doğru söylüyor bu motorun mimarisi wolkswagen aynı motora sahip benim tanıdığımda var sakin kullanımda da agresif kullanımda da benim araçtan daha az yakıyor benim arabam 1.2 motora sahip bu motorun mimarisinde her şey ters orantılı dizel motordan 250 devir aşşasında dahi max tork veriyor ki burada benzinli motordan bahsediyoruz dizelin zaten az yakıt sarfiyatının birinci sebebi motorun yüksek torkundan dolayı çekişte yüksek devir gerektirmemesi sonuç olarak benzinli bir motor olduğu halde çekiş için yüksek devir gerektirmiyor ve benim kendi gözlemlediğim 1.2 motordan sakin kullanımda daha az yakıyor.
Diablo
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

İleti Diablo » 02 Eylül 2010 00:18

Bayram demiş ki:Sakin kullanımda sözlerinize katılmak teknik olarak mümkün değil.
Şehir içi 8.1
Şehir dışı 5.1

ClioIII 1.2 için
Şehir içi 7.6
Şehir dışı 4.9

Valla katalog değerleri tartışılır ama arslan bey doğru söylüyor bu motorun mimarisi wolkswagen aynı motora sahip benim tanıdığımda var sakin kullanımda da agresif kullanımda da benim araçtan daha az yakıyor benim arabam 1.2 motora sahip bu motorun mimarisinde her şey ters orantılı dizel motordan 250 devir aşşasında dahi max tork veriyor ki burada benzinli motordan bahsediyoruz dizelin zaten az yakıt sarfiyatının birinci sebebi motorun yüksek torkundan dolayı çekişte yüksek devir gerektirmemesi sonuç olarak benzinli bir motor olduğu halde çekiş için yüksek devir gerektirmiyor ve benim kendi gözlemlediğim 1.2 motordan sakin kullanımda daha az yakıyor.
Diablo
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

İleti Arslan » 03 Eylül 2010 14:17

1.4Tsi Tork eğrisinde 1500-4000 devirler arası max tork veriyor diyor. Zaten ekranda 1500 devire gelince vites artır, düşünce azalt diye uygun vitesi söylüyor. Kullanımda da zaten 1500 devirin altına araç yığılıyor. Bu devirlerde araç mutlaka ekonomik olacaktır. Ancak bu düşük devirlerde sürüş alışkanlıklarının uzun vadede bir sakıncası olur mu o da ayrı bir konu.
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75BG
Kilometre: 46
Yakıt: Benzin
Lastik Markası: Bridgestone Turanza
İsim ve Şehir: istanbul

Sonraki

Genel Konular

Kimler çevrimiçi