DÖEŞEMEYİ SÖKME:
- 1) Cam Kolu: Cam koluna dengeli şekilde asılırsanız teorik olarak çıkacaktır fakat bu biraz zor ve güç gerektiren bir işlem olabilir. O yüzden şu yöntemi öneriyorum. Döşemeyi içeri doğru esnetirseniz, cam kolu ile döşeme arasında oynak bir parça olduğunu görürsünüz. Onu da kola doğru yaslayınca, kapının içine giden metal çubuğu kucaklamış olan plastik parçaları (yaprakları) görürsünüz. Tornavida ile o plastik yaprakları metalden uzaklaştırırken bir yandan da kolu dışa doğru çekiştirin. Biraz sert davranırsanız kol kendini bırakıveriyor zaten.
[ img ]
2) Açma Kolu: Kapı açma kolu içindeki tapayı açmak için ince uçlu bir şey öneriyorum. Elimde ufak saat tornavidası vardı. Ucunu, tapanın üstündeki boşluğa sokup sağa veya sola doğru çevirdiğinizde tapa kendini atıyor dışarı. Fakat onu tutan nazik bir plastik kol var, dışarı çekerken dikkatli olunuz.
[ img ]
İçerdeki vida bilmem-kaçgen bir vida ama geniş uçlu bir tornavida ile açılabilir veya vidalama makinanız varsa kullanabilirsiniz.
[ img ]
3) Kol Dayanağı: Aşağıdaki fotoğrafta, kolluk içerisindeki tapayı da ince tornavida ile kaldırmış ve altındaki vidayı vidalama makinasıyla çözüyorum. Çokgenli bir vida var orada. Fakat kapı açma kolu içindekinden daha küçük. Ben makinayı kullanarak açtım ama elinizde böyle bir cihaz yoksa uygun genişlikteki bir tornavida işini görecektir sanıyorum.
[ img ]
4) Alt vidalar: Yine aynı şekilde, döşemenin en altındaki iki vidayı da bu şekilde söküyoruz.
[ img ]
5) Kapı açma kolunu ayırma: Daha önce vidasını söktüğümüz kapı açma kolunu döşemeden kurtarın. Dışarı doğru çekince mekanizma çıkar. Şimdi açma kolunu bir tarafa kıvırarak döşemenin içine doğru sokup bırakın. Yani biz döşemeyi çıkarttığımızda kapı açma kolu boşta kalmalı. (Bkz. Aşağıdaki foto.) Açma mekanizmasını kendi oval deliğinden kapının içine doğru itip içeri bırakın.
[ img ]
6) El yardımıyla döşemeyi ayırma: Şimdi, döşemeyi tutan vida kalmadı. Fakat döşemenin etrafını çerçeveleyen plastik tutaçlar var içerde. Ben, döşemenin alt kısmındaki raf kısmını elimle çekerek, aşağı kısımdaki bir iki tutaçın "yerinden çıkmasını" sağladım. Bir takırtıyla çıkıyor bu plastik tutaçlar (Bkz. İki aşağıdaki foto.) Bir yerden bi' kez ayırdınız mı, iki elinizle usul usul kıyıdan dolaşmaya başlayın. Gayet nazikçe davranarak diğer tutaçları da çıkartın. Döşemeyi vidasız olarak tutan 6 adet tutaç var. Üçü sol yanda, diğer üçü de sağ yanda. En üstte ve en altta yok. (Bkz. Aşağıdaki foto'daki boş yerler.) Tüm tutaçları ayırdığınızda döşeme sallanır vaziyette üst tarafa asılı kalır.
[ img ]
7) Döşemeyi yukarı kaldırarak kurtarma: Son olarak, döşemeyi 1) sol elinizle aşağı taraftan kavrayıp yukarı doğru itin. Sağ elinizle de döşemenin üst sınırını, cam ile birleştiği yerden kurtarmaya çalışın veya 2) iki elinizle döşemeyi sağdan ve soldan sıkıca tutarak yukarı doğru kaldırın. Yani, döşeme camın kapıya girdiği yere asılmış gibidir. Tüm adımlardan sonra onu orada tutan vida tutaç vs. hiçbirşey yoktur. Sadece döşemeyi kaldırıp çıkartın.
Aşağıdaki fotoğrafta, döşeme sökülmüş vaziyette, kapının iç yüzeyini görüyoruz.
[ img ]
Hemen şunu belirtmek isterim. Eğer döşemenin tutaçlarını (takır tukur sesler eşliğinde) sökerken yeterince nazik davranamazsanız (benim gibi), malesef bazıları kapı üzerinde "kalabiliyor." Yukarıdaki foto'da, sağ kısımda bir tanesi (beyaz ve siyah plastikli) duruyor. Aşağıda fotoğrafta da görüldüğü üzere, çıkmamış bir tanesini en rahat pens ile çıkartabildim. Onu oradan çıkartıp döşemedeki yerine geri takmalısınız yoksa döşemeyi tekrar takarken tam oturtamayız!
[ img ]
DÖEŞEMEYİ TAKMA:
Doğal olarak -bildiğiniz üzere- yukarıdaki maddelerin tersini uygulamaktır bu.
- 1) Kapı açma kolu: Bence ilk yapılacak iş kapı açma mekanizmasını döşemeden geçirmektir. Çünkü ikinci yapacağımız işlem döşemeyi asmak olacak.
[ img ]
2) Döşemeyi asmak: Döşemeyi, camın hemen dibindeki kanala oturtmak suretiyle "asıyoruz."
[ img ]
3) Tutaçları oturtmak: Plastik beyaz tutaçları deliklerine denk getirip hafif vurma hareketiyle döşemeyi sabitliyoruz.
[ img ]
4) Cam kolu: Cam kolunu yerine yerleştirerek, buna da hafiften bir vurma hareketiyle yerine oturtuyoruz. Yalnız bu noktada önce camı tam kapalı konuma getirip, kolun çoğunlukla durmasını istediğim pozisyona getirerek yerine yerleştirmeyi tercih ediyorum. Camın tam kapalı konumunda kol araç yönüne baksın isterim. Siz de ona göre bir ayar yapabilirsiniz. Yani kolun sürekli olarak hoparlörü bloke etmesini istemeyiz...
[ img ]
5) Vidalama: Yukarıda anlatıldığı gibi, 4 adet vidayı ve iki vida kapağını da yerleştirdiğiniz mi bitmiştir bu iş...