yakıt göstergesi ile ilgili

İlk Yardım Merkezi. Aracımızla (veya başka bir konu ile) ilgili karşılaştığımız, deyenimlediğimiz problemler, sorunlar. Çözümünü paylaşalım ya da arayalım!

yakıt göstergesi ile ilgili

İleti m.palmer » 04 Mart 2010 12:28

Arkadaşlar sizde böyle bir soruna rastladınızmı merak ettim.
Mesela yakıt göstergesi diyelim kırmızı çizginin hizasında.Yakıt alındığı taktirde ibre bir milim bile ilerlemiyor.İlk zamanlarda kavga bile etmişliğim olmuştur benzinciyle yakıt eklenmedi die arabaca.Sonralarda bir kaç kez tekrarlanıcan anladım ki arabadan kaynaklı bir sorun. Aslında uzun zamandır otomobili tamamen kapatıp benzin aldığımda karşılaşmadım böyle bir sorunla.Babam kullandığı zamanlarda bazen yakıt doldurduğu halde ayni sorun devam ediyor.Ben onunla ilgil olduğunu düşünüyorum size de denk geldimi böyle bir sorun?Elektronik ile de ilgili olabilir die düşünüyorum eğer yakıt göstergesi sensörü elektronikse motor çalışır vaziyetteyken algılamıyor die düşünüyorum ben.
m.palmer
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1.6 16v
Kilometre: 15000
Lastik Markası: conti. sport cont.2
İsim ve Şehir: mustafa/K.K.T.C

Re: yakıt göstergesi ile ilgili

İleti Bayram » 04 Mart 2010 13:31

Aynı şeyimi yaşadık anlamadım ama benim yaşadığım olay şudur
Eğer 10TL'lik yakıt alırsam(benzin istasyonu hoşuma gitmez ise geçici olarak alırım)
Gösterge hareket etmiyor ve yol bilgisayarı alınan yakıtı dikkate almıyor.
Ama 20TL yakıt olırsam gösterge oynamasa bile :D yol bilgisayarı kalan mesafeyi 20TL'lik yakıt kadar artırıyor
Bayram
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: Artık yok
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75BG
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti zengi » 04 Mart 2010 14:04

benim başıma benzeri geldi
bundan iki ay önce depoyu doldurduktan sonra yarı ile dolu arası gösterdi,kontağı kapatıp tekrar çalıştırdım düzelmedi,ertesi gün arabayı çalıştırdığımda dolu gösterdi yani doğru gösterdi
zengi
ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ
ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ

Marka & Model: Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp Aut.
Kilometre: 28000
Yakıt: opet euro dizel
Lastik Markası: dunlop
İsim ve Şehir: Zafer Aydın

İleti AF890 » 04 Mart 2010 14:59

10 liralık yakıt arabanın dişinin kovuğuna bile gitmez ibrenin oynamaması normal :D
şaka bi yana tam olarak sorunun neden kaynaklandığını ve çözümünü bilmiyorum ama benim sorunumu yazıyım, authentique'lerin benzin göstergesi dijital, benim arabada lpg li ama araç benzin yakıyormuş gibi benzin göstergesini düşürüyor ve uyarı vermeye başlıyo. bazen benzin almadan seviye normal haline dönüyor bazen de benzin alana kadar uyarı verip duruyor. Benzin almadan eski seviyesine getirmenin bi yolunu buldum, benzin bitti diye uyarı verince arabayı öne doğru meyilli bi yerde stop edip 1-2 dakika bekleyip çalıştırınca seviye normale dönüyor ama bu herzaman olmuyor, bunuda benzinin belli bi seviyenin altına düştüğünde yapmadığına karar verdim, depo bitecek kadar boş değil ama çeyrek depodan daha az kaldığında böyle yapıyor diye düşünüyorum, sonuç olarak depoda belli bi seviyenin üzerinde benzin yoksa o sensör çalışmıyo galiba
AF890
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: 2008 Grand Tour Auth
Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V
Kilometre: 76500
Yakıt: LPG
Lastik Markası: Lassa
İsim ve Şehir: Fatih Niğde

İleti Arslan » 04 Mart 2010 18:30

Ben de şöyle bir tecrübe yaşadım: Benzin lambası yandı. Önce 30TL lik benzin aldım sonra bu shell istasyonunda bir yağ değişimi yaptırayım dedim. Bakım km göstergesini sıfırladım(tekrar 15bine). Sonra bir baktım benzin lambası yanıyor. Az önce aldığım yakıtı yok sayıyor. Tekrar 10TL benzin aldım. Dijital yakıt göstergesi toplam 40TL lik 3 kademeyi gösterdi. Normale döndü. Bence yazılımsal istisnai durumlara karşı bug(hata)lar mevcut.
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75BG
Kilometre: 46
Yakıt: Benzin
Lastik Markası: Bridgestone Turanza
İsim ve Şehir: istanbul

İleti m.palmer » 04 Mart 2010 19:33

ewt tekrar üstüne ekleme yapınca düzeliyor.
m.palmer
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Motor Tipi & Gücü: 1.6 16v
Kilometre: 15000
Lastik Markası: conti. sport cont.2
İsim ve Şehir: mustafa/K.K.T.C

İleti TheTez54 » 04 Mart 2010 21:39

elektronik kökenli bi durum sanırım..aracı stop etmedikten sonra ibre oynamıyor..
TheTez54
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: Faz 2 Expression
Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 85 ps BVR
Kilometre: 103000
Yakıt: shell v-power
Lastik Markası: continental
İsim ve Şehir: servet sakarya

İleti Devrim » 05 Mart 2010 01:50

Arkadaşlar, sanırım ilk iletide bahsi geçen "ibre"den kasıt, mekanik ibre olsa gerek. Yani sayısal gösterge değil.

Şunun için diyorum, (sadece bahsetmek istedim), yakıt alırken kontağın açık olmaması, yani yol bilgisayarının kapalı olması gerekiyor. Ya değilse bilgisayar alınan yakıtı görmüyor. Fakat sizdeki mekanik/analog ibre ise, yani dijital olmadığından böyle bir sorun olmayacaksa o zaman benim hatırlatmam gereksiz oluyor. Bu bahsettiğim sadece dijital göstergeler için olabilir.

Ama sadece hatırlatmak istedim...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti AF890 » 05 Mart 2010 10:45

bence gösterge mekanik yada dijital olsa da farketmez çünkü ona sinyal gönderen algılayıcılar aynıdır, o yüzden mekanik ve dijital göstergede de aynı sorunlar yaşanabilir
AF890
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: 2008 Grand Tour Auth
Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V
Kilometre: 76500
Yakıt: LPG
Lastik Markası: Lassa
İsim ve Şehir: Fatih Niğde

İleti Devrim » 05 Mart 2010 11:56

İbre mekanik bir yapı gibi görünüyor fakat sayısal bir ara birim olabilir arada, doğrudur. Hani şu yüzden emin olamadım, bizim 84 model Tofaş'ta (bir kez denemiştim) kontağı açık tutup, benzin alırken ibrenin yavaş yavaş yükseldiğini görmüştüm. O yüzden mekanik olduğunu düşündüm.
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti Diablo » 05 Mart 2010 21:45

şu durumu merak edip bende denedim kontak açıkken depoyu fulledim ama göstergede tık yok benzin almadan öncede neredeyse ışık yandı yanacak gibiydi.Bu yazılımdan kaynaklanan bir durum kontak açıkken depodaki şamandıranın pozisyonunu elektronik sistemimiz algılayamıyor aynı bilgisayara program kurunca yeniden başlatmayı gerektiren bir durum gibi bir şey kontağı kapatıp açınca düzeliyor.
Diablo
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: Clio III HB.
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75Hp Authentique
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: ERMAN_İstanbul

İleti Arslan » 05 Mart 2010 23:03

Şöyle düşünülmüş de olabilir: Eğer araç duruyorsa ve çalışıyorsa yakıt nasıl artarki? Yani sağlıklı yakıt almada araç stop etmelidir. Bu sebeple sadece ilk çalıştırma veya yol bilgisayarı hesaplamalar için periyodik olarak yakıt seviyesi ölçümü yapar. Bunun harici istisnalar göz ardı edilmiş olabilir. Ancak benzin istasyonunda aracını stop etmeden yakıt alanlar da var. Bunu anlamanın tek yolu araç çalışyor iken yakıt alırken dijital göstergeyi gözlemlemek. Yahu çok mu paranoyak olduk bu arada:)
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

İleti TheTez54 » 06 Mart 2010 01:38

Abi ben bu olayı 3-4 ay önce yaşadım ve kapatıp açınca da düzelmedi serviste resetledik dediler artık neyse bidaha aracı stop etmeden yakıt almayın dediler.. Daha basit araçlarda örneğin gets te çatır çatır yükseliyor ibre ama cliomda ibre oynamıyor..sağlıklı birşey değilse oynamaması daha mantıklı..şahsen birdaha asla stop etmeden almam yakıt.. :)
TheTez54
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: Faz 2 Expression
Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 85 ps BVR
Kilometre: 103000
Yakıt: shell v-power
Lastik Markası: continental
İsim ve Şehir: servet sakarya

İleti Devrim » 06 Mart 2010 12:13

Arkadaşlar burada mesele motorun çalışıp çalışmaması değil. Yol bilgisayarının açık olup olmaması. Yani, araç duruyorken ama motor çalışmıyorken, fakat kontak açıkken (yani yol bilgisayar ekranı faal ve değerleri gösteriyorken) alırsak da oluyor. İllâ motorun çalışması şart değil.

"Kontak açık"tan kastım, motorun çalışmıyor olması ama yol bilgisayarı dahil tüm elektronik cihazların çalışır durumda olmasıdır.

Servis bana da demişti "motoru durdurmadan yakıt almayın" diye. Gülmüştüm, "yahu olur mu tabii ki motoru durduruyorum, ama siz anahtarı tam kapalı durumdan söz ediyorsunuz galiba" demiştim. "Evet öyle dedik zaten" demişti eleman. Ben de polemiğe girmemiştim artık; Motoru durdurmak ile anahtarın tam kapalı olma hâli farklı çünkü...
:)
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti Arslan » 06 Mart 2010 13:29

Araç kontak açıkken ancak çalışmıyorken tüm elektronik sistemler çalışmıyordur. Mesela, yakıt pompası elektrikli. Ateşleme, enjeksiyon sistemleri de çoğu sensör, seleoid, aktivitör, servo, bobin, enjeksiyon vs. birimler var. Yani araç çalışmıyorken elektrikle beslenen tüm ünitelere enerji gitmiyordur bence. Sadece araç çalışır konumda faaliyete geçen elektrikli sistemler vardır.
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Sonraki

Sorular & Cevaplar, Problemler & Çözümler

Kimler çevrimiçi