Bu konuyu yazacaktım ama zaman olmamıştı. Az önce bir arkadaşında aynı sorunu yazdığını görünce bende olaya açıklık getireyim dedim.
SORUN BENDE NE ZAMAN OLDU: Giresundayım. Malum bizim buralarda yağmur çok olur. İyi de yağar hani. Yine böyle 3 gün 3 gece yağdığı zamanlardı geçenlerde. Gece şiddetli yağmur yağmıştı. Sabah yağmur yoktu. Bende can sıkıntısı gideyim arabaynın sağını solunu kuruluyayım dedim. Kapı içlerini felan kurularken sağ arka kapının alt tarftaki kapı eşiği contasının üzerinde, su gördüm. Oraya su gelmemesi lazım. Sonra paspas üzerinde bir nemlenme gördüm. Plastik paspası kaldırınca altında su damlacıkları oluşmuştu. Döşemeye elimi attım. Sırıl sıklam. Belliki su almış. Ama nasıl olur? Aha dedim cam açık kaldı galiba. Baktım o da değil. Arabanın altında delik felan mı var dedim. O dadeğil. Öyle olsa contanın üzerine su nerden gelecek. Uyuz oldum. Şimdiye kadar olmamıştı.
SORUN TESPİTİ VE ÇÖZÜM: Müsait bir zamn bulunca kapı döşemesini söktüm ve inceledim.
[ img ]
Görünürde sorun yok gibi idi. Ancak aldım elime bir kova su başladım camın kenarlarına dökmeye. Tabii bir müddet sonra bizim clio su koyverdi ve mesele anlaşıldı.
[ img ]
Aşağıda işaretli yerlere dikkat ederseniz su akan yerler görünüyor. Çamurlu su izlerini görebilirsiniz.
[ img ]
Aracın cam kenarlarından sızan sular su kapı içindeki cam mekanizması gibi bir takım yerlere çarparak her tarafa sıçrıyor.
[ img ]
Kapı döşemesinin altında bu suyu engellemek için kapı sacına yapışık olan beyaz naylon köpük karışımı gibi bu kaplama var. Normalde iyice yapışık olduğu takdirde kolay kolay suyun sızmasına izin vermez. Ancak zamanla sıcak soğuk su çamur derken bu malzemnin yapışkanı kalkmış ve aralardan sıçrayan o sular dere olup aracın içine girmekte. Aslında girmez ama herzamanki reno düz mantığı ile kapı döşemesinin bittiği yer kapı contasının üzerine gelecek şekilde kapı kapanıyor ve haliyle kapı döşemesinin altından çıkan su sızıntısı gidecek yeri olmayınca döşemeye akıyoooorrr...
Bu sorun onla bunla alakalı değil. Zaman geçtikçe bütün cliolar da oluşabilir. Çünkü her şey o kapı döşemesinin altındaki kaplama malzemesinde bitiyor. Dua edin ona bir şey olmasın. Bu arada Devrim abi arka kapıya hoparlörü taktık ama farkındasın ilk başta orası kaplıydı. Biz deldik hoparlör taktık. Haliyle sıçrayan sular orayada geliyor. Ben inceledim hoparlöre de gelmişti. Hoparlörü takmadan poşetleyip taktım o yüzden :D
Çözüm:
[ img ]
Yukardaki resimde görülen kapı içindeki boşluğu iç yüzeyinden olacak şekilde aşağıya kadar poşet kapladım. Yani sıçrayan sular boşluktan dışarıya gelemeden poşete çarpıp aşağıya iniyor. Olayı şimdilik bu şekilde hallettim. Ama şunu söyleyeyim yine de garanti değil. Çünkü su döküp denerken farkettimki kapının o iç yüzeyindeki her delikten az buçuk su sızıntıları oluyor. Az belki ama sorun oluşturabilir. Kimi deliklere bant yapıştırıp kapattım. Şimdilik sorun yok. Umarım sizin başınıza gelmez. RENO nun bu tasarım facialarını gördükçe çok soğuyorum....