Yol bilgisayarının hata miktarı

Motor tipleri (Benzinli, Dizel ve LPG), Yakıtlar çeşitleriyle ilgili konular...

Yol bilgisayarının hata miktarı

İleti msaltik » 30 Eylül 2009 09:14

Yol bilgisayarında "litre" olarak gösterilen "yakılan yakıt" değeri ne kadar doğru gösteriliyor acaba? Servise sordum hata yok çok sağlam dediler ama beni tatmin etmedi. Ben harcadığım yakıtı ve aldığım yakıtı detaylarıyla not ederim. Aracın yaktığını iddaa ettiği değerle benim cüzdandan çıkan parayı kıyaslayınca 300TL civarında bi fark çıkıyor. Aracım 2009 Clio3 1.5 65bg Extreme. ve şu an 30073km'de.

Aracın ortalama tüketimi 3.6 - 3.8 /100km değerlerinde gösteriliyor. Ama dediğim gibi hesap yapınca 4.4/100km gibi bi değer çıkıyor.

konu hakkında sağlam bilgisi olan var mı
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: 2009 65bg Extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65bg
Kilometre: 33100
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Dunlop Sport SP01
İsim ve Şehir: TRABZON

Re: Yol bilgisayarının hata miktarı

İleti aydinkaragoz » 30 Eylül 2009 12:21

Hiç bir zaman tutmuyor benim bildiğim kadarıyla , en azından tam tutmuyor..
aydinkaragoz
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 69000
Yakıt: LukOiL
Lastik Markası: Michelin EnergySaver
İsim ve Şehir: Manisa

İleti oguz1 » 30 Eylül 2009 22:50

msaltik demiş ki:Yol bilgisayarında "litre" olarak gösterilen "yakılan yakıt" değeri ne kadar doğru gösteriliyor acaba? Servise sordum hata yok çok sağlam dediler ama beni tatmin etmedi. Ben harcadığım yakıtı ve aldığım yakıtı detaylarıyla not ederim. Aracın yaktığını iddaa ettiği değerle benim cüzdandan çıkan parayı kıyaslayınca 300TL civarında bi fark çıkıyor. Aracım 2009 Clio3 1.5 65bg Extreme. ve şu an 30073km'de.

Aracın ortalama tüketimi 3.6 - 3.8 /100km değerlerinde gösteriliyor. Ama dediğim gibi hesap yapınca 4.4/100km gibi bi değer çıkıyor.

konu hakkında sağlam bilgisi olan var mı

Evet başka yerde bahsettiğim konu ile burdaki senin bahsettiğin konu aynı, bende aracı ilk aldığım zamanlarda 0.2 gibi bir afrk ediyordu bunu servise iletiiğimde normal dediler pc yi tekrar yükleyemeyiz dediler. yani ful depo boşalt doldur la km yi oranladığınızda 5.0 lt 100km çıkıyor ama pc 4.8 gösteriyordu. Şimdi shelden aldım alalı 0.5 sapma yapmaya başladı. Bu şu demek bence yakıt bizim aracın kafasını karıştırdı çünkü viskositesi uygun değil (EN 590) İkinci ihtimal yakıtı az veriyorlar bu değerde araçta gösterilen tüketim değeriyle verilern değer arasın 1 depoda 3 lt fark ediyor. Bu da şu demek eksik veriyorlar, yada yine araç eksik ölçüyor.

Şu an Şirketi de değiştirip bunun sebebini bulmaya çalışacağım. Ölçümler devam ediyor. Pompanın eksik verdiğine ihtimal vermesemde bu kadar da farkı bu araç nasıl yapıyor anlamıyorum.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti msaltik » 01 Ekim 2009 07:42

erim demiş ki:Hesap yaptığın zamandan bu yana hiç yol bilgisayarını sıfırladın mı? Eğer arada bir sıfırlıyorsan en son sıfırladığın zamandan itibaren hesap yapar ki bu da neredeyse tam doğru.

Şöyle yapmanı tavsiye ederim.;

Yakıtını fulle, yol bilgisayarını sıfırla ve kmsini bir yere not al...Ve yakıtın bitince bir daha köküne kadar fulle. Yakıt istasyonundan aldığın yakıt kaç litre bak, ve bir önceki yakıt aldığında kat ettiğin km ne ise, şu anda km ile arasında farkı hesapla..

En sonunda formül: (Şu anki km - bir önceki yakıtalımı kmsi) / Alınan en son yakıt mikaterı(litre) * 100

Bu hesabın bir depo boyunca düzgün çıkabilmesi için yol bilgisayarını kesinlikle bir daha sıfırlamamalısın... Ve hesap kesinlikle tam doğru...

burayada yazdım mı hatırlamıyom ama depo full'leme yöntemi de tam doğru değil. Bizim depolar büyük, 55lt. Pompanın tam attığı yerde bırakıyorum ama işte yakıtın dalgalanmasından püskürmesinden yarım santim yukarda veya aşağıda atsa pompa, 1lt fark eder zaten kabaca...

Bu yöntemi uyguladım geçenlerde, değerlerimi not aldım, fulledim, 2 gün sonra bi daha fulledim, bilgisayar 3.9lt/100km gibi gösterirken, gerçek hesaplanan 4.3-4.4 gibi bişeydi. lt bazında arada 1.3lt fark vardı. diyelim 14.8lt harcamışım diye gösteriyorsa, aldığım yakıt 16.1 gibi bişeydi.

Ayrıca bilgisayarımı her hafta başı sıfırlıyorum, ve ondan sonra her seyahatimi muntazam bir şekilde, delilik boyutunda not alıyorum. devlet istatistik enstitüsü benim kadar hesap yapmamıştır.

Benim aklıma yakıtta su olabileceği falan gelmişti, bilmiyorum ne dersiniz. Su motora girmeden ayrılıyoya, ne biliyim bişe bulamadım işte
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti msaltik » 01 Ekim 2009 07:50

oguz1 demiş ki:Evet başka yerde bahsettiğim konu ile burdaki senin bahsettiğin konu aynı, bende aracı ilk aldığım zamanlarda 0.2 gibi bir afrk ediyordu bunu servise iletiiğimde normal dediler pc yi tekrar yükleyemeyiz dediler. yani ful depo boşalt doldur la km yi oranladığınızda 5.0 lt 100km çıkıyor ama pc 4.8 gösteriyordu. Şimdi shelden aldım alalı 0.5 sapma yapmaya başladı. Bu şu demek bence yakıt bizim aracın kafasını karıştırdı çünkü viskositesi uygun değil (EN 590) İkinci ihtimal yakıtı az veriyorlar bu değerde araçta gösterilen tüketim değeriyle verilern değer arasın 1 depoda 3 lt fark ediyor. Bu da şu demek eksik veriyorlar, yada yine araç eksik ölçüyor.

Şu an Şirketi de değiştirip bunun sebebini bulmaya çalışacağım. Ölçümler devam ediyor. Pompanın eksik verdiğine ihtimal vermesemde bu kadar da farkı bu araç nasıl yapıyor anlamıyorum.

bende önceleri pompanın az bastığından şüphelendim ama o zmn bunu fark edebilmem gerekirdi, İbrenin son durumundan ya da depodaki yakıt miktarından.
Yakıt alacağım zaman depoda kalan miktara göre alıyorum, biliyosunuzdur, "ortalama tüketim" değeri ile "kalan km" değerini çarpıp 100'e bölerseniz, deponuzda kaç lt yakıt olduğunu bulursunuz. Ben bunları da not alıyorum, hatta buna göre hangi gün yakıt alacağımı hesaplatıyorum excel'e :D :mrgreen: Biraz boş zamanım olmuştuda :lol:

Bu ölçüm çok doğru olmasa da kabaca doğru ve hep beklediğim değeri yakaladım. En azından altında yakalamadım, Bir de dikkat edin, depoya Full'e yakın yakıt alırsanız, aldığınızdan daha fazla gösteriyor, ve belli noktaya kadar yakıtın "azalması" yavaş oluyor, yarıya geldikten sonra "azalma hızı" artıyor...

Ben bu gözlemlerimden sonra yakıt aldığım istasyonun verdiği yakıttan şüphelendim. Aklımın bir köşesinde pompanın eksik verdiği de var yine. yarım lt eksik verse anlayamazsınki. Araba bu denli hata yapabiliyorsa, pompa hayde hayde yapar bence...
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti msaltik » 01 Ekim 2009 08:04

size yakıtı hesaplamanın en mükemmel, en doğruya yakın yöntemini söyleyeyim arkadaşlar.

Ben aracımı aldığımdan beri, aldığım yakıtı litre ve TL bazında kaydediyorum. Hangi gün kaç litre yakıt almışım, kaç TL ödemişim onun bilgisi var bende. Tabi bu alınan lt'dir. Bize harcanan lt lazım... Arabanızdaki mevcut lt'yi düşerseniz harcanın lt'yi bulursunuz. Onu da nasıl hesaplayacığını yazdım yukarıda ki biliyorsunuzdur zaten. Bu yöntemin hatası, araçtaki yakıtı doğru hesaplanabilmesi ve aracın KM değerini doğru saptayabilmesi kadardır. KM'niz ne kadar fazla ise o kadar doğru sonuç elde edersiniz, hatta bir süre sonra depodaki yakıtı eksik fazla hesaplamanız bile çok fazla etkilemez.

Şimdi kendimden örnek veriyorum. Bugünkü sıcak değerler...

06.01.2009 tarihinden şu dakikaya kadar, aracıma 1434,03lt yakıt almışım, karşılığı da 3637,14 TL... Ama bu yakıtın 26,84lt'si halen depomda (3.9 X 671/100=26,84) Yani şu dakikaya kadar 1407,19lt yakıt harcamışım. Aracımın km'si ise 30976... Oranlarsanız değer 4,54lt /100km çıkar. Tabi bu en genel ortalama, bunun içinde anlık değerimin 25lt/100km olduğu 5 kişi Full, Sürmene köylerinde gezmelerim de var. Ne bileyim, 165km/h 'e ulaşırken harcadığım yakıt da var. Ya da şehir içi 5.5lt/100km gezmelerim de var.

Bu değere bakıncada moralim düzeliyor biraz çünkü bilgisayarın değerinin doğruluğuna işaret ediyor az da olsa. Yazmış olduğum 30976km'nin 26892,9 KM'si uzun yol, yani Trabzon-Rize kullanımım, hani şu kendi içinde 3.99lt/100km değerini yakaladığım kullanım. Biraz düşününce bu değerden bilgisayarın doğru olabileceğine kanaat getiriyorum.

Amaaaaa diyorum, bilgisayar doğruysa kim yanlış??????????

Yöntem nasıl arkadaşlar, DİE'ye müdür olarak alırlar mı beni :lol:
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti msaltik » 01 Ekim 2009 08:09

bu yöntemin muhtemel hatalarından biri de aracımı ilk aldığımda içinde bulunan yakıt miktarıdır. O da 3-4 lt bişe olacağı için çok önemli değil..

Bir ufak ayrıntı. Yukarda verdiğim 4.54 değeri yavaş yavaş düşmekte. Bu değer nasıl düşer peki?????? 4.5'un altında değerler elde edersem düşer, Peki nasıl hızlı düşer??? 4.5'un ne kadar altında olursa o kadar hızlı düşer.
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti msaltik » 05 Ekim 2009 10:03

DH'deki O.B.K'nın bu konu hakkındaki yorumu, gönderdiğim mesaj ve sonrasındaki 2 tane daha...

http://forum.donanimhaber.com/m_2202644 ... m#34923818
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti aliozturk74 » 06 Ekim 2009 15:41

dogru olcmedigi kesin, 5300 km lik uzun yol sonunda (sıfırlamaları yaptım) 4.2 lt/100 km gosterirken gerçek tuketimim 4.5-4.6 idi. yol bilgisayarının gösterdigi tüketilen yakıt miktarı ile benim satın aldığım yakıt miktarı arasında da doğal olarak fark vardı ama rakamları tam hatırlamıyorum. gazdan ayagımızı cekince anlık tüketim sıfır gösteriyor (yokuş aşağı gaza basmadan inerken de), aslinda bir miktar "az da olsa" tuketim vardır, farkların bundan kaynaklandığını düşünüyorum.
aliozturk74
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: CLIO III 2008 Ext.
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dci 65hp
Kilometre: 94000
Yakıt: SHELL, OPET
Lastik Markası: petlas 185/65/15

İleti msaltik » 06 Ekim 2009 15:47

olabilir, onu da hep küçük diye sallamıyoruz ama bunlar küçük küçük, birikebilir. Neyse ciddi bi problem olmasında... Söylenenler ztn müdahale edemeyeceğimiz şeyler.
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti Devrim » 06 Ekim 2009 16:44

Bir şey diyeceğim.

Ben az önce bir ton şey yazdım. Sonra bir soru aklıma geldi, önce onu sorayım dedim.

Siz neye göre hesaplıyorsunuz da "hata var" diyorsunuz acep? Ortalamadaki rakama göre diyorsunuz ama o rakam değişken bir sonuç. Sabit değil.
Nasıl hesaplama yapıyorsunuz? Yani, "Şu kadar gitmesi gerekirken şu kadar gitti, bilgisayar yanlış ölçüyor"u nasıl hesaplıyorsunuz?
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti msaltik » 09 Ekim 2009 07:31

şöyle yapıyorum, varsayalımki sıfırlanmış bilgisayarla yola çıktım. O an yakıt, km, ortalama hepsi sıfır değil mi?

işyerine gidiyorum, motor rölantede çalışırken, sırayla genel km, yakıt, ortalama, kalan ve geçilen mesafe değerlerini not alıyorum.
Örneğin
genel km 31680,
yakıt= 3.1lt
ortalama= 3.8/100km
kalan= 565KM
geçilen m. = 81.1km

akşam dönüşte aynı şekilde not alıyorum
genel km = 31761
yakıt= 6.3lt
ortalama=3.9lt/100km
kalan=456km
geçilen m. = 162.3km

bunları bu şekilde not alıyorum taaaaaa başından beri. Akşam "yakıt" değerinden sabah'ı çıkarırsan dönüş değeri elde ediyosun. Şimdi bunları topladığın zaman, (özel kullanımımı dahi yazıyorum) harcadığın yakıtla, almış olduğun yakıt arasında fark çıkıyor, o fark da TL olarak yaklaşık 300TL'ye denk geliyor. Konu bu...
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti oguz1 » 09 Ekim 2009 08:20

Ben biraz daha basit yapıyorum ve her depoda tüm değerleri sıfırlıyorum ve deponun dolum lt sini tl sini buluyorum.

Farzedilim 1 depo yakıt aldık ..................................................................................

hesaptan vazgeçtim c.tesi, veya pazar depoyu tekrar fulleyeceğim o zaman tam değedrlerle pc ile gerçekteki sapmayı net yazacağım.

Araştırmalarımsonucu be değerin aracın enjektörlere gönderdiği yakıtı zaman ve miktar olarak sabit bir değerle çarpması sonucu olduğunu buldum. Sapmanın nedeni ise bu değeri araç üreticileri sürücü pisikolojisi düzelsin diye az giriyorlar.

Kilometreler ilerledikçe sapma değeride artıyor.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti vipsezgin » 09 Ekim 2009 08:49

ben bızm yol pc ye hıc guvenmıyorudm bana bırkere yazın sıcakta depo doluyken benzın ısıgı yaktı ve sonra benzın hızlı bır sekılde eksılıyor gıbı oldu depo delındı sandım ama sonra düzeldı kendı kendıne arabamı cok özledım :(
vipsezgin
Moderatör
Moderatör

Marka & Model: Renault Clio II
Motor Tipi & Gücü: 1,6 16V
Kilometre: 88750
Yakıt: Shell opet
Lastik Markası: Lassa
İsim ve Şehir: SEZGİN / ÇORLU

İleti msaltik » 09 Ekim 2009 10:27

ben de şöyle bir şey gözlemliyorum. Depo doluyken azalma hızı daha az, depodaki yakıt azaldıkça, azalma hızı daha fazla oluyor. Şöyle de ekleyeyim. Diyelim depoda tam çeyrek yakıt gösteriyor, kabaca 13.5lt yukarı aşağı oynar, 100tl'lik alırsan (2.66dan) 37.59lt alırsın. yani kabaca 51lt yakıt olmasını beklerken 53-55 hatta 56lt varmış gibi gösteriyor. Yakıtı ölçen cihaz deponun her seviyesinde ayı hassasiyette değil yani. Depodaki yakıtı nasıl hesaplayacığınızı da biliyorsunuzdur mutlaka, ortalama tüketim X kalan km /100. Çok hassas olmasa da, aracın yakıtı doğru ölçmesi şartıyla doğruya çok yakındır.

Depo fulleme yöntemiyle de elde ettiğim farkı yazmıştım. O da hassas değil.
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

Sonraki

Motor ve Yakıt

Kimler çevrimiçi