Merhabalar.
- Eldeki ve ceptekilerle kabloyu oluşturmayı başardım ve çok da güzel çalıştı.
- CHIEF'e teknik yardım ve fikirlerinden dolayı çok teşekkür ederim. (Bazı iletilerim şu son günlerdeki veritabanı sorunları sebebiyle uçmuş. Son bir iki iletimi de ben sildim ki karmaşıklık olmasın. Temiz şekilde hepsini birleştirdim.)
- Aşağıda konu anlatımıyla beraber 700 px. genişliğinde 24 adet fotoğraf mevcuttur ve toplamda 1.14Mb tutmaktadır.
MALZEMELER:- ISO 6-pinli (yeşil) Konnektör
- 3.5mm. Jack
- Ses iletimi için kablo
- Lehim Takımı
- Ampermetre
- İzole Bandı
- Pense veya kesici pens vb. alet (ya da adı herneyse)
- CD Çaları Sökme Aparatı
- İhtiyaca göre harici ses cihazı :) (Mp3 Çalar, IPod, PSP vb.)
Konya'daki Ser Elektronik'teki eleman ilgili kabloya benzer biçimdeki bu ürünü bulmuş. Biraz farklı yapıda ama sonuçta yeşil soket işimizi çözdü. Fotoğraflarda göreceğiniz gibi, yeşilin yanında sarı soket de var ve hepsi beraber kırmızı büyük sokete bağlanıyor. Burada sadece yeşil soket işimize yarayacak. Ama bu şekilde bir nevi "
uzatma kablosu" veya "
uzatma konnektörü" olmuş oldu. :mrgreen:
[ img ][ img ][ img ]YÖNTEMLER:Şimdi, elimizdeki malzemelere göre, bu noktadan sonra benzer bir iki yöntemle bu iş bitirilebilir;
1) Kötü Direkt Bağlantı: Jack kablomuzun uçları, direkt olarak teybin arkasındaki soketteki erkek pin'lere lehimlenir. :mrgreen: Ama bu hiç tavsiye ettiğimiz bir davranış biçimi değildir!
2) Direkt Bağlantı: Jack kablomuza (CHIEF'in bahsettiği) minik metal dişi pin'ler lehimlenir. Bunlar da CD Çaların arkasındaki erkek pin'lere yerleştirilir ve kıpırdamamaları için uygun ortam sağlanır, izole edilir.
3) Normal Bağlantı: Edindiğimiz üründeki (yukarıda) yeşil soketin kabloları kesilir. Jack kablosu, yeşil soketin kablosuyla birleştirilir, izole edilir.
4) Uzun Bağlantı: Jack kablosunun ucuna dişi metal pin'ler lehimlenir. Pin'ler de elimizdeki kırmızı sokete takılır ve etrafı yalıtılır. Tabancası varsa sıcak plastik dökülerek sabitlenebilir. Buradaki amaç, yeşil soketi ve kablo bütünlüğününü harcamamak. :)
5) En uzun (benim yaptığım) Bağlantı: Zor bulduğumuz elimizdeki hint kumaşı yeşil soketin bütünlüğüne kıyılamaz. Onun yerine kırmızı sokete bağlı duran ve hiç işimize yaramayacak sarı soketin kabloları kesilir ve jack kablosuyla birleştirilir. Çünkü bu sarı soket, elimizdeki kırmızı geniş sokete sapasağlam girmektedir. Sonrasında da yeşil soket CD Çaların arkasına takılır!. Ama aslında bu yönteme pek gerek yokrur. :mrgreen:
YAPIM AŞAMASI:Jack ve kablo: Bir adet Philips Mp3 Çalar aldım. Alet ufak bir şey zaten. Fakat piyasada satılan 3.5 mm. jack'lar ve ses kabloları istediğim güzellik ve "incelik"te olmadıklarından, kullanmadığım eski ufak bir Sony kulaklığın kablosunu kesip aldım. (Hemen bilgi vereyim, bu kadar ufak kulaklık kabloları özel üretiliyor. İncecik iki kablo aynı tünelde bulunmalarına rağmen kısa devre yapmıyorlar. Çünkü özel bir boya (ya da çok ince zar) sayesinde yalıtımlılar. Lehim esnasında bu göremediğimiz zar eriyor. Ya da ocakta hafif ateşte yakabilirsiniz.) Benim 1'inci ve 3'üncü yöntemlere gitmememin bir sebebi de bahsettiğim gibi elimdeki kablonun çok ince olmasıdır. Kabloların kırılmasından veya lehimin çatlamasından çekindim...
Pin şeması: Aşağıdaki gösterimde, CD Çaların arkasındaki soketlerin pin yerleşim şeması var. Gerçi yukarıdaki iletilerde bu zaten verildi. Ben iş olsun diye tekrar hazırladım.
[ img ]Kablo: Elimdeki AUX ürünündeki sarı soket kablolarını dipten kesip, jack kabloma yukarıdaki sıraya göre bağladım. Lehimle üzerinden geçtim ve izole ederek paketledim. Aşağıdaki fotoğrafta yapılmış durumda. Sonraki fotoğrafta ise alet edavatlar görülüyor.
[ img ][ img ]YERLEŞTİRME:Şimdi sıra bunu sisteme monte etmekte.
Önce CD Çalarımızı söküyoruz (Bu işlem
CHIEF'in iletisinde de mevcut). Ben kalın bir bakır kablo aldım. İkiye kesip ikisini de "U" (belki de "C") şeklinde kıvırıp uçlarını soydum. Teller, ünitenin kenarlarındaki deliklere soktuğunuzda içerdeki metal tırnakları yana doğru iter. Böylece ünite serbest kalır. Çekip çıkarabilirsiniz. Yalnız söylemeliyim; Benim bakır kablolar biraz yumuşak kaldı.
CHIEF'in iletisinde bildiğiniz metal (sert) aparatlar var. Ben, bu tellerle biraz ileri-geri uğraştım. Ünite hafiften dışarı doğru hareket edince çekebildim!...
Ve aşağıda üçüncü fotoğrafta kablomuzu takacağımız soket bölgesini görüyoruz.
[ img ][ img ][ img ]Kabloyu direkt olarak takıp deneme yaptığımda çok güzel şekilde çalıştığını gördüm. Fakat son bir problemim vardı; Kabloyu yereye çekecektim?
Bu bence kişinin zevkine göre değişir.
(1) Eğer torpidoya almak isterseniz, CD Çalar yuvasının sağ köşesinden çıkan kanallar var torpido odasına giden. Orası değerlendirilebilir.
(2) Bir başkası, el freninin olduğu bölgeye almak isteyebilir. Öyle yapacak olsaydım, daha önce kolçak montajında yaptığım gibi, ta orta konsoldan gelen, vitesin ve el freninin altındaki o uzun plastik bölümü sökerdim. El freninin yanındaki cebin ön kısmına matkapla deliği açar jack kablosunu ta oraya kadar getirirdim ki bu gerçekten çok kolay. Fakat benim kolçaktan dolayı orası Mp3 Çalar için uygun yer pek değil.
(3) Aklıma gelen son yer ise vitesin önündeki bardak (ıvır-zıvır) koyduğumuz yer. Ben burayı seçtim.
Bunun için kablomu CD Çaların yuvasının arkasından aşağı göndermem gerekiyordu. Fakat ince bir kablo olunca ne yön verebilirdim ne de konsolun altındaki ızgaradan geçirebilirdim. Bu sebeple konsolun yüzünü sökmem gerekti. :mrgreen: Fakat doğal olarak önce CD Çaları tamamen çıkarmak gerekli.
DİKKAT: Soketleri sökerken dikkatli olun. Hepsinin tırnakları mevcut. Önce tırnaklarının açıldığından emin olun. Kablolardan asılmayın. Bir tornavida desteğiyle kolay çıkartabilirsiniz.
Şimdi, CD Çalar odasının çerçevesinden nazik ama sertçe asıldığınızda büyük yüzeyi çıkarabilirsiniz. Yukarıda gördüğünüz gibi tırnak yapısı metal olduğundan kıracak birşeyiniz yok. Sadece asıldığınız yere dikkat edin.
[ img ][ img ]Son olarak, dörtlüler ve kilitleme butonu kablosunu çıkarmak gerekiyor o kadar.
[ img ][ img ][ img ]Ortaya çıkan görünüm aşağıdaki gibidir. Onun altında ise kabloyu yerleştirmiş durumdayım.
[ img ][ img ][ img ]Yukarıdaki karede ise jack'ı konsol kapağının alt tarafındaki ızgaradan geçiriyorum. Bu kadar hengameden sonra konsol kapağını geri kapatıyoruz. Tırnakları yerlerine denk getirip vurmadan kuvvetlice bastırıyoruz ve yerine oturuyor.
Artık CD Çalarımızı sisteme bağlıyoruz. Güç ve hoparlör soketlerini taktıktan sonra sistemde mevcut olan sarı konnektör ile benim yeşili birleştiriyorum. Soketler üzerinde ona göre yapılmış raylar (yollar) mevcut. Sonra da CD Çaların arkasındaki ilgili yere takıyorum. Süper!
[ img ][ img ][ img ]Son olarak CD Çaların anten kablosunu köprülere geçirerek yerine taktıktan sonra geriye CD Çaları yerine oturtmak kalıyor!
[ img ]PROBLEM!Belki siz bunu yaşamayabilirsiniz ama ben ilk etapta CD Çaları yerine oturtamadım. Kabloları derleyip toplayıp herşeyi içeriye doğru itmeme rağmen CD Çalar ısrarla geri geldi. Kablolar sıkışıyordu. Özellikle dikkat edin; CD Çaların arkasındaki bir vida-çıkıntı var (
Bkz. Yukarıdaki fotoğraf - Aslında metal bir vida ama gri plastik pabuca sahip). Bu çıkıntı, aşağıdaki foto'da teyp yuvasının dibinde tam ortada görülen, deliğe girmelidir. Ki ünite tamamıyla sabitlensin.
[ img ]Uzun uğraşılara rağmen hâlledemediğim için, direksiyon ile konsol arasındaki alt kaplamayı söktüm. Aşağıda görüldüğü gibi, aralıktan gördüğümüz birbirine sarılı kablolar (renklendirdiğim bölge), CD Çaların arkasına giren güç ve hoparlör kablolarıdır. Bunları nazikçe çekerek CD Çaları "çıt" sesleri eşliğinde yerine oturtabildim. :)
[ img ]SONUÇ:Son olarak aşağıda görülen bölgeye, üstü kadife altı yapışkanlı bir dc-fix kaplama yaptım (foto çekince değiştireceğim), süper oldu.
[ img ]Aracımızın ses ünitesi, AUX modunda volümü 32'ye kadar çıkabiliyor ki harici cihazları dinleyebilmek için zaten oldukça yüksek bir değer bu. Sonuçtan son derece memnunum. Tertemiz ve güçlü bir ses aldım. Tam istediğim gibi oldu, uğraşılarıma değdi. Hemen şunu belirteyim; Normalde 44.1Khz hastasıyımdır, Mp3 kalitesini sevmem. Ancak, kendi CD'lerimden Mp3'lerimi hazırlarken en düşük 192Kbit'te sıkıştırma yaptırırım ki bu zaten CD kalitesidir. Daha yukarı değerlerde (256 veya 312Kbit) hazırlamak mümkün ama aracımızdaki mevcut ses sisteminin bu değerleri desteklediğini sanmıyorum. :)
Özellikle şehirlerarası yolculuklar için düşünmüştüm ben bunu. Ama şehir içinde bile beni çok mutlu etti. Hem CD taşıma derdi hem de CD'lerin sağlığı için endişe ortadan kalktı.
Aracınızın orjinal CD Çalarını kullanıyorsanız fakat cihazınız mp3 biçimini okumuyorsa bu işlemi şiddetle tavsiye ederim arkadaşlar! :beer:
ÖNERİLER:- Aracınızın garantisi devam ediyorsa sisteminize dokunmayın. Kendi uygulamanız esnasında oluşacak problemlerden kendiniz sorumlusunuzdur.
- Kabloyu hazırlarken kısa devre olmamasına dikkat edin. Gerçi problemli bir kabloyu, sesi fazla açmasanız dahi sistemden duyacağınız dip gürültüsünden anlayabilirsiniz.
- Ampermetre (Multitester) kullanarak kaçak olup olmadığını ve/veya kablonuzun çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.
- Seyir esnasında aracın maruz kalacağı sürekli sarsıntıyı hesap ederek kablonuzu hazırlayınız.
- Hazırladığınız kabloyu mutlaka izole ediniz.
- CD Çalar ünitesini çıkartırken kullanacağınız aparatın, yüzeyi çizmemesine dikkat ediniz.
- Konsol kapağını çıkartmanız gerekirse, aniden asılmayınız. Çatlatma tehlikesi.
- Eğer gerekirse; Ses ünitesinin arkasındaki her soketi çıkartırken dikkatli olunuz. Hepsinin yeri bellidir. Taktığınız yere girmiyorsa ısrar etmeden soketi tekrar kontrol ediniz.
- Kablonuzu taktıktan sonra herşeyi yerleştirmeden önce deneme yapınız.
- CD Çalar üzerindeki Expert yazılı tuşa basılı tutalarak, ayarlardan AUX özelliğini aktif hâle getirebilirsiniz.
- Ses kaynağınız (IPod, Mp3 Çalar, Laptop, PSP vb.) ile ses ünitesi arasındaki volüm dengesini doğru kurunuz. Ses kaynağınızın sesini maksimumda değil %75'te tutmak ve ses ünitesinin sesini de ona göre ayarlamak en idealidir. (Aynı hata evde uydu alıcısıyla TV arasında da yapılır. Biri çok fazla biri çok az olduğunda, nereden geldiği belli olmayan bir dip gürültü (zırıltı) duyulur. TV volümünü yarının üstünde bırakıp asıl ayarı uydu alıcısından yapmak daha sağlıklıdır.)
- Ben, Mp3 Çalarımın ufak olması ve daima el altında olması için bardaklık bölgesine yerleştirdim. Kullanım şeklinize göre torpidoya veya başka bir yere yerleştirebilirsiniz. Veya (son yolculukta denedim) çift taraflı bant ile konsolun sol-üst kısmına (fan hız ayar düğmesinin soluna) yapıştırabilirsiniz. Seyir esnasında ilişmesi de kolay oluyor.
Kolay gelsin.
Teşekkürler.