Devrim » 23 Aralık 2008 16:34
Bu işlemle ilgili bir konumuz var. Onu okursan aslında güzel olur.
Arkalara hoparlör takmak gerçekten iç sound'u değiştiriyor. Ortaya çıkan sonuç surround değil kesinlikle ama en azından müzik, aracın içinde bir derinlik kazanıyor. Yalnız, arka-ön dengesini hafif arkaya atıyorum ki (FADE: -2) arka kapılarda hoparlör olduğunun zevkine varabileyim. :)
Hoparlörlere gelince; Araçlarımızdaki (önerdeki) hoparlörler 15W'lık cihazlar. Ama bence 50 ilâ 70W'lık al. Daha yukarısının anlamı yok çünkü Cd çalar/Radyonun kalitesi belli... "Megane'daki gibi ses" diyorsan -evet- iki güzel hoparlör almak işini çözecektir. Eğer "şöyle kaliteli birşey" diyorsan cihazları baştan yenileyip, 4 hoparlör (tweeter'lar) artı kaliteli bir Cd çalar şart.
Şahsi fikrimi ve beğenimi söyleyeyim. Pederin eski aracında güzel bir müzik sistemi vardı. 2000'li yıllardaki Uno'mda da canavar hoparlörler vardı. İstenildiğinde bas'lar tiz'ler havada uçuşuyordu. Teybin üzerindeki EQ ayarları, bas ve tiz dışında mid frekansları 4 banttan kontrol ediyordu ve istenilen ayarlar yapılıyordu. Fakat bence o kadar uğraşı boş! Bu aracıma (ClioIII) öyle bir sistem hiç düşünmedim bile. Ona vereceğim parayı eve Hi-Fi ses sistemi aldım. Yamaha'ya ait olmak üzere amflifikatör, İki adet 6'lı kolon (2 tiz, 2 mid, 1low-mid ve 1 bas), 10+10 bant EQdenk ve Cd Player şeklinde. Araç için düşünmedim çünkü aracın motor sesi, yol ve sürtünen hava sesleri, içerdeki müziği maskeler. Tüm frekans yelpazesini sağlıklı duyamazsınız. Keliteli ve net müzik dinlemek imkansızdır (aracın motoru çalıştıkça!). Bunun için ancak harici gürültüleri altta bırakacak kadar volümü artırmak gerekir ki bence o da bir yere kadar... Trafikte yüksek sesle seyretmek bence doğru değil ama illa gümbür gümbür ses istersem, stüdyo kulaklığımı ve I-Pod'umu alır, takar öyle yolculuk yaparım.
:mrgreen:
O yüzden ben de senin düşündüğün gibi mevcut olanı destekleyerek kullanıyorum. Zaten çoğunlukla soft rock veya caz tipi müzikler dinlyorum. Normundan daha yüksek bass ve tiz frekansları sevmiyorum, müziğin doğallığını ortadan kaldırıyor. Böyle iyi bence de...