Yaşadığım Sorunlar ve Çözümler

İlk Yardım Merkezi. Aracımızla (veya başka bir konu ile) ilgili karşılaştığımız, deyenimlediğimiz problemler, sorunlar. Çözümünü paylaşalım ya da arayalım!

Yaşadığım Sorunlar ve Çözümler

İleti ugurluhan » 02 Ekim 2009 18:36

Aracım 1.2 otantik...
Yaşadığım bazı sorunlar şunlar. Kimini çözdüm kimi hala var..... Belki sizde de vardır

1) Aldıktan 1 yıl sonra 15 tatilde 15 gün çalışmadan bekledi. Çok soğuk görmemesine rağmen vites kutusu yağı bozuldu. Vites 1 e, 1 den 2 ye geçmiyor, vites geçişlerinde kütürt diye ses yapıyordu. 1 ay boyunca servise gittim geldim. İlk seferinde ben vites kutusu yağını değiştirin dedim. Yok dediler. Hiç yağdan böle bişey olur mu dediler. Denemedikleri kalmadı. En son fabrika da yağı değiştirin demiş. Yağı bir boşalttılar ki yağ demeye bin şahit lazım. Yağ değişti ve sorun bitti.

2) 2009 şubatında Ankaraya giderken otobanda yağmurlu bir havada silecekler çalışırken birden silecek kolundan dumanlar çıkmaya başladı. Silecek kolu nedeni bilinmez ama kısa devre yaparcasına içten yanmış. Ne sigorta attı ne başka bişey. Bu arıza nedeni ile yolda kaldım. Çünkü aracın içindeki sigortalar silecek kolundaki elektiriği devre dışı bırakmıyor. Haliyle kontak açılınca silecek kolu yanmaya başlıyordu. Silecek kolu değişti. Asıl fiyatı 345 TL, ticari indirim ile 156 TL ye yaptırdım. İlginç olan bu arıza garanti bitiminden 1 ay sonra meydana geldi. Bana pek bir manidar geldi.....

3)Ortak olan sorunlardan bende muzdaribim. Ön tekerleklerden gelen lakur lukur sesi. Kaliper mi ne onlardan demiş arkadaşlar ben pek bilmiyorum. Ama bende de var. Ön bölümde bulunan su giderleri sık sık yaprak vb. pislikler nedeni ile tıkanıyor ve sık sık kontrol edip açıyorum. Ön bölümde kaput menteşesi ve o bölgelerde bence tasarımsal bir facia var. Diğer araçlarda o bölge yaprak vb. giremeyecek şekilde yapılmışken bizim clio larda sanki özellikle o bölgede pislik toplansın diye tasarım sakat yapılmış.

4) Bu problem sadece bende mi bilmiyorum. Fren pedalında bir his kaybı oluştu. Boşluk var gibi. Daha öncede oldu serviste ustanın biri bi ayar yapmıştı. Düzelmişti. o usta servisten ayrıldı. Şimdi yine aynı sorun var ama servistekiler kaç defa söyledim çözemiyorlar. Her seferinde el frenini ayarlayıp bunlar otomatik ayarlı yapacak bir şey yok diyorlar. Belki balatalar sertleşmiştir ondan mı? bilemiyorum. Aklımda hidrolik yağını değiştirmek de var. Vites kutusunun yağı bozulan aracın neden hidrolik yağıda bozulmasın? Aracım halen böyle fren pedalına basıyorsun fossss diye ses geliyor bi 5-6 cm gittikten sonra pedalda sertlik hissediyorsun. Klima çalışırken fren doluyor. klima kapnınca fren pedalı aşağıya doğru kendini salıyor. Tahminimce frene güç veren motora bağlı bir pompa var galiba ve yeterince güç vermiyor. Bilemiyorum bir türlü çözemedim.

5) Bu yaz ankaradan dönüş yolunda mola verdiğimiz bir yerde arabadan bir vınlama geldiğini farkettim. 1-2 gün içinde bayağı arttı ve duyulur hale geldi. Sorun gergi ve kayıştanmış değişti. 225 TL sorun çözüldü. Ancak şimdide araçtan 2. viteste hızlanırken bir horlama sesi geliyor... Artık duymazlıktan geliyorum...

Devamı var....
ugurluhan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Marka & Model: MEGANE 3 HB Dyn
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCi 105HP
Kilometre: 18000
Yakıt: Euro Dizel (SHELL)
Lastik Markası: Turanza ER300
İsim ve Şehir: ANKARA

Re: Yaşadığım Sorunlar ve Çözümler

İleti Diablo » 02 Ekim 2009 19:11

Bu frendeki problem bendede var aynı hissislik problemide mevcut yavaşlamak gerektiğinde sanki frene daha fazla basıyormuşum gibi geliyor büyük ihtimal benim tahminim fren servosu bir kaç defa deneme yaptım frene hızlı ve dengesiz bir şekilde basınca anında fren acil destek sistemi devreye giriyor tabi ayak fren pedalına basılı şekilde iken çok fazlada basmıyorum ama max frenleme olması gerektiği gibi oluyor belkide yağdandır ama akışkanlığında problem olsa fren de performans kaybıda olması gerekir servis bakalım pek umudum yok ama mantıklı bir çözüm bulabilecekmi.
Diablo
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: Clio III HB.
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75Hp Authentique
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: ERMAN_İstanbul

İleti Devrim » 03 Ekim 2009 01:05

ugurluhan demiş ki:2) 2009 şubatında Ankaraya giderken otobanda yağmurlu bir havada silecekler çalışırken birden silecek kolundan dumanlar çıkmaya başladı. Silecek kolu nedeni bilinmez ama kısa devre yaparcasına içten yanmış. Ne sigorta attı ne başka bişey. Bu arıza nedeni ile yolda kaldım. Çünkü aracın içindeki sigortalar silecek kolundaki elektiriği devre dışı bırakmıyor...
Bunu, sileceklerin altındaki bölümdeki tahliye kanalların tıkanmasına bağlıyorum. O tip bir problem var mıydı acaba? Silecek motorunun ve ona giden kabloların su ile teması aklıma gelen tek sebep. Ayrıca araç içindeki tüm sigortaları inceledim, sileceklerle ilgisi yok. Asıl sigorta motor kısmındaymış.

ugurluhan demiş ki:...3)Ortak olan sorunlardan bende muzdaribim. Ön tekerleklerden gelen lakur lukur sesi. Kaliper mi ne onlardan demiş arkadaşlar ben pek bilmiyorum. Ama bende de var. Ön bölümde bulunan su giderleri sık sık yaprak vb. pislikler nedeni ile tıkanıyor ve sık sık kontrol edip açıyorum. Ön bölümde kaput menteşesi ve o bölgelerde bence tasarımsal bir facia var. Diğer araçlarda o bölge yaprak vb. giremeyecek şekilde yapılmışken bizim clio larda sanki özellikle o bölgede pislik toplansın diye tasarım sakat yapılmış...
Bunu servise ver ve balatalarını "yapışkanlı" olanlarla değiştirt. Ben bu problemi servise ilettiğimde test sürüşü yaptık. Usta duydu, kaliperi suçladı. O zaman biz de bilmiyorduk sebebi ve kaliperler bir posta değişti. Sonra forumdan bir arkadaşımız kendi servisinde başrol kahramanının balata olduğunu bulmuşlar. Plakasını aldık ve emsal gösterip balaralarımızı "yapışkanlı" yaptık, problem çözüldü. Sanırım 15bin+ kilometredir ses yok.

Kaput menteşesi konusunda çok haklısın, oraya kaçanları ben de çıkartamıyorum. Çok güçlü vakum cihazı lazım. İnce uç aparatlı elektrik süpürgesi deneyeceğim, yapamadım bir türlü.

Ayrıca fren tertibatında kesinlikle bir sorun var. Şunu söyleyeyim, ben fren pedalını çok ama çok hafif ezsem bile (stop lambaları yanmayacak kadar) frenleme gerçekleşiyor. Şöyle düşün; Trafik lambasında durduğunda, (bazen çok hafif meyil olan yerlerde deniyorum bunu) araç çook hafif yürüyor geriye. Frene ayağımı koyduğumda duruyor ama lambalar yanmıyor. O ufak aralıktan bahsediyorum... Frenle ilgili her noktayı kontrol ettirsen bence iyi olur Uğur.
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti semih89 » 03 Ekim 2009 01:24

ugurluhan demiş ki:4) Bu problem sadece bende mi bilmiyorum. Fren pedalında bir his kaybı oluştu. Boşluk var gibi. Daha öncede oldu serviste ustanın biri bi ayar yapmıştı. Düzelmişti. o usta servisten ayrıldı. Şimdi yine aynı sorun var ama servistekiler kaç defa söyledim çözemiyorlar. Her seferinde el frenini ayarlayıp bunlar otomatik ayarlı yapacak bir şey yok diyorlar. Belki balatalar sertleşmiştir ondan mı? bilemiyorum. Aklımda hidrolik yağını değiştirmek de var. Vites kutusunun yağı bozulan aracın neden hidrolik yağıda bozulmasın? Aracım halen böyle fren pedalına basıyorsun fossss diye ses geliyor bi 5-6 cm gittikten sonra pedalda sertlik hissediyorsun. Klima çalışırken fren doluyor. klima kapnınca fren pedalı aşağıya doğru kendini salıyor. Tahminimce frene güç veren motora bağlı bir pompa var galiba ve yeterince güç vermiyor. Bilemiyorum bir türlü çözemedim.

bu sorunun aynısnı bende de var. hani balatalardan falandır heralde diyordum ama. valla bazen öndeki araca çarpmaktan korkuyorum. frene basıyorum ama araba durmuyor :s baktırmak lazım.
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti selimy » 05 Ekim 2009 16:19

fren ile ilgili yaşanan sorun bende de vardı. üstelik ön diskler ve balatalar yaklaşık 1-2 ay önce değişmişti. hafta sonu sanayideki ustama götürdüm ve arka kampanalarda fren ayarı yaptıktan sonra sorun çözüldü gibi şimdilik. zaten fren ayarının bozulup bozulmadığını el frenini çektiğinizde anlarsınız. eğer çok diş çekiyorsanız ayarlarda bi bozukluk vardır. sorun frene basında arka kampana ayarlarının bozuk olmasından dolayı yükün ön disklere binmesi ve abs'nin çabuk devreye girmesi olarak söyliyebilirim...
selimy
ONBASI
ONBASI

Marka & Model: Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 0
Yakıt: Shell V Power GTL+
İsim ve Şehir: Ankara

İleti oguz1 » 05 Ekim 2009 18:18

Benim eski aracımda bakıma gittiğimde ara sokaktaki ustam frene bas çekkkkkk, basss çekkk diye ayar yapardı. Şimdide aynı olay hirolikli tüm araçlarda olabilecek sorun..
oguz1
Moderatör
Moderatör

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti aliozturk74 » 17 Ekim 2009 12:05

uğurluhan demiş ki:...Fren pedalında bir his kaybı oluştu. Boşluk var gibi. Daha öncede oldu serviste ustanın biri bi ayar yapmıştı. Düzelmişti. o usta servisten ayrıldı. Şimdi yine aynı sorun var ama servistekiler kaç defa söyledim çözemiyorlar. Her seferinde el frenini ayarlayıp bunlar otomatik ayarlı yapacak bir şey yok diyorlar...

balatalar aşındıkça disklerden ve kampanadan uzaklaşıyor, sanırım, bu da boşluk oluşturuyor, benim kide 20 bin bakımından önce aynı olmuştu ama bakımdan sonra ayar yapmışlar düzeldi. uğurluhan, servise gitmek istemiyorsan, geri giderken (müsait bir yerde) hızlan ve kuvvetlice frene bas, bunu birkaç kere takrarla, faydası olacağını düşünüyorum, sonucu bizimle de paylaş.
aliozturk74
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: CLIO III 2008 Ext.
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dci 65hp
Kilometre: 94000
Yakıt: SHELL, OPET
Lastik Markası: petlas 185/65/15
İsim ve Şehir: TRABZON

İleti ugurluhan » 18 Ekim 2009 23:34

Frenler için zaten servise gidecektim. Geçen gün gittim. Fren ile ilgili her yeri kontrol ettirdim. Bir sorun bulunamadı. Arka frenlere ayar yaptılar. Bir de sistemde hava var mı diye baktırdım. (Hava varmıymış yok muymuş bilemiyorum. Ayrılırken sormayı unuttum çünkü...) Ancak frenler şimdilik iyi. Eskiye oranla %85 düzeldi diyebilirim. Servis müdürü illaki bir problem yok diyemeyiz, görünüşte yok. Her şey olabilir. Şikayetiniz sürekli olarak tekrarlarsa başka şeylere de bakarız dedi. Bakalım umarım en azından böyle idare edebiliriz.
ugurluhan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

İleti mcagriunal » 19 Ekim 2009 02:19

Fren hissi klimanın çalışmasına göre azalıp artıyor. Çom garip bir durum. Nedenini bilen var mı?

Bir de fren ayarının el freninden anlaşılabileceği söylenmiş. Benim el freni şöyle baya bir yukarı gelmedikçe tutmuyor. Bu neyin göstergesidir?

Fren hissim günden güne değişiyor. Ayakkabıdan, hava sıcaklığından mı, yağmurdan mı neyden etkileniyor çözemedim. Ben de artık kafaya takmıyorum, basıyorum duruyor mu, iyi kötü duruyor. :) Kafa yormakla bir yere varılmıyor, servistekilere anlatmak ayrı bir dert.
mcagriunal
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.2
Kilometre: 28500
Yakıt: Shell 95 Oktan
İsim ve Şehir: Çağrı Ünal - Ankara

İleti Devrim » 19 Ekim 2009 10:31

Ayakkabı çok farkediyor bende. Ona göre ayarlamaya çalışıyorum ama ayakkabı değişince pedal reflekslerim de değişiyor...

Klimaya göre fren performansının değiştiğini farketmedim. Elektriksel bir aktivite olduğundan doğru da olabilir. El freninin çok yukarıda ya da çok aşağıda tutması servisce bir ayar gerektirebilir. Benim 30bin bakımda hem kampanadaki tozu temizleyeceğim hem de bu ayara baktıracağım...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti msaltik » 19 Ekim 2009 11:22

30 bakımında benim el frenini öyle ayarlamışlarki 3-5 diş çekince sona geliyodu. Şimdi kullana kullana biraz düştü sıkılığı.

Klima olayı ilginç. çok fren kullanmam, o yüzden öyle bişe hissetmedim hiç
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: 2009 65bg Extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65bg
Kilometre: 33100
Lastik Markası: Dunlop Sport SP01

İleti aliozturk74 » 27 Ekim 2009 15:53

arka frenlerle el freni doğrudan ilşkili. el freni çok yukarıda tutuyorsa arka frenlerin ayar yapılması gerekir, ayarın çok zor bir işlem olduğunu zannetmiyorum.
aliozturk74
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: CLIO III 2008 Ext.
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dci 65hp
Kilometre: 94000
Yakıt: SHELL, OPET
Lastik Markası: petlas 185/65/15

İleti m.palmer » 04 Ocak 2010 17:04

birde frene basarken sizde de fren pedalından gıcırdama sesi geliyormu arkadaşlar?
m.palmer
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Motor Tipi & Gücü: 1.6 16v
Kilometre: 15000
Lastik Markası: conti. sport cont.2
İsim ve Şehir: mustafa/K.K.T.C

İleti ugurluhan » 04 Ocak 2010 19:06

m.palmer demiş ki:birde frene basarken sizde de fren pedalından gıcırdama sesi geliyormu arkadaşlar?

Bende böyle bir problem yok. Tam olarak demek istediğinizi anlayamadım ama. Frene basınca fren pedalından herhangi bir ses gelmiyor. Ama siz balataları kastediyorsanız sabah balatalar soğukken felan bazen gıcırdama yapıyor.
ugurluhan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

İleti m.palmer » 04 Ocak 2010 20:53

balatalar haricinde fren pedalı gıcır gıcır ses yapıor nasıl kapı menteşeleri yağlanmadığında kapıyı açıp kapanırken gıcırdama sesi geliyor, fren pedalını da basarken buna benzer bir ses çıkarıyor
m.palmer
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Motor Tipi & Gücü: 1.6 16v
Kilometre: 15000
Lastik Markası: conti. sport cont.2
İsim ve Şehir: mustafa/K.K.T.C

Sonraki

Sorular & Cevaplar, Problemler & Çözümler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google Adsense [Bot] ve 134 misafir