Araçta Dizüstü (Laptop) Şarj Etmek

İlk Yardım Merkezi. Aracımızla (veya başka bir konu ile) ilgili karşılaştığımız, deyenimlediğimiz problemler, sorunlar. Çözümünü paylaşalım ya da arayalım!

Re: Araçta Dizüstü (Laptop) Şarj Etmek

İleti ali26 » 12 Nisan 2010 21:24

cep telefonunu araca kablo ile bağladığımızda otomatikman telefonu şarj ediyor araç.bu sakıncalı mı?
ali26
ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ
ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII Kül Beji
Motor Tipi & Gücü: 1.5dci 85 hp BVR
Kilometre: 7000
Yakıt: shell gtl
Lastik Markası: continantal185/55/15
İsim ve Şehir: eskişehir

İleti Arslan » 12 Nisan 2010 22:14

Cep telefonları 3.6V lion pille çalışır. Araçta 12V vardır. Direk bağlantı değilde kablo içinde en basit bir gerilim düşümü yaratacak bir direnç vardır. Fark voltajı bu direnç üzerinde ısı olarak tüketilir. Bu da sağlıklı değildir. Ancak basit çözümdür. Yollarda satılan şarjlar böyledir. Daha kaliteli olanlarının içinde düşürücü regüle devresi vardır.
HP nin laptop şarj cihazı büyük ihtimalle DC-DC Forward Flyback tarzı bir SMPS tasarımdır. En verimli ve kaliteli yöntem bunlardır. Ancak devre kompleks ve maliyetlidir. Sonuçta laptop 18.5V 3.5A civarı verebilen bir adaptör ister. Araç 12V uygun olmayabilir. Ya 12V DC - 220V AC inverter kullanılabilir, ya özel şarj cihazı alınabilir, yada yedek pil taşınabilir. Ben olsam HP için özel değilde universal kaliteli bir şarj cihazı alıp ileride laptop modelinin değişmesi ihtimaline göre düşünürdüm.
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75BG
Kilometre: 46
Yakıt: Benzin
Lastik Markası: Bridgestone Turanza
İsim ve Şehir: istanbul

İleti Arslan » 12 Nisan 2010 22:17

Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

İleti ssuzgun » 12 Nisan 2010 23:02

Arslan Bey, bende size katılıyorum, bu gibi ihtiyaçlarda mutlaka laptopın değişebileceğini, bir arkadaşımızın laptopının kullanılması gerekebileceği vs. gibi konuları düşünerek üniversal tarzda ürünler kullanmak daha mürantıklı. Ayrıca orjinal ürünlerin fiyatları ile karşılaştırıldıklarında 1/4 oranlarında alınabiliyorlar. Yaşanabilecek en kötü olasılık ise alınan adaptörün arızalanması olacaktır. Laptopa zarar vereceklerini düşünmüyorum. Elimde oldukça eskimiş bir laptop var ve kendi voltajı 16 voltken denemek için ayarlı bir güç kaynağı ile 12 V a kadar voltajı düşürerek çalıştırdım ve cihaz 12.3 V civarında kitlenmeye başladı (Pilsiz olarak çalıştırdım). Voltaj 12.3 V un üzerinde iken hiç bir sorun çıkarmadı. (Aracıma laptop ve dokunmatik 7' VGA ekran bağlamak için çalışmaların hala devam ediyor. Daha sonra detayları ile ilgili ayrı bir konu açacağım.) Benimde bir ay içerisinde almam gerekecek, araştırıyorum yavaş yavaş.

İnverter konusunda ise arada sırada farklı cihazları çalıştırmak için daha mantıklı olabilir ama sürekli arabada çalışır vaziyette kullanılabilecek bir ürün olduğunu düşünmüyorum, ayrıca 12 v 220 v inverter ile çıkartılırken bir enerji kaybı olacak, 220 v elektrik adaptör tarafından laptapın çalışma voltajına düşürülürken tekrar bir enerji kaybı olacak. Sonuç olarak araçta kullandığımız elektrik için fatura ödemiyoruz ama uzun süreli kullanımlarda verimli bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. Azda olsa yakıta bir etkisi de olacaktır.

Bu tür ihtiyaçlar için veya piyasada bulmakta zorlandığınız her türlü ürünü gittigidiyorda aratarak ve karşılaştırarak almanızı tavsiye ederim. Farklı ürünleri bulabilmenin yanısıra linklerini verdiğiniz bazı ürünlerin birebir aynıları çok daha ucuza var. Reklam gibi oldu biraz ama bence fiyat avantajı oldukça önemli.
ssuzgun
ASTSUBAY ÇAVUŞ
ASTSUBAY ÇAVUŞ

Marka & Model: Clio III 1.2 Extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75 bg
Kilometre: 30000
Yakıt: Opet 95 Oktan
Lastik Markası: Dunlop SP 185/60R15
İsim ve Şehir: Selçuk İstanbul Ümraniye

İleti Arslan » 13 Nisan 2010 08:33

Evet, birçok yerde bu ürünleri hesaplı bulabiliriz. Biraz araştırma yeterli olacaktır.
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

İleti ali26 » 16 Nisan 2010 21:06

Arslan demiş ki:Cep telefonları 3.6V lion pille çalışır. Araçta 12V vardır. Direk bağlantı değilde kablo içinde en basit bir gerilim düşümü yaratacak bir direnç vardır. Fark voltajı bu direnç üzerinde ısı olarak tüketilir. Bu da sağlıklı değildir. Ancak basit çözümdür. Yollarda satılan şarjlar böyledir. Daha kaliteli olanlarının içinde düşürücü regüle devresi vardır.
HP nin laptop şarj cihazı büyük ihtimalle DC-DC Forward Flyback tarzı bir SMPS tasarımdır. En verimli ve kaliteli yöntem bunlardır. Ancak devre kompleks ve maliyetlidir. Sonuçta laptop 18.5V 3.5A civarı verebilen bir adaptör ister. Araç 12V uygun olmayabilir. Ya 12V DC - 220V AC inverter kullanılabilir, ya özel şarj cihazı alınabilir, yada yedek pil taşınabilir. Ben olsam HP için özel değilde universal kaliteli bir şarj cihazı alıp ileride laptop modelinin değişmesi ihtimaline göre düşünürdüm.

cep telefonunu çakmak girişine değilde veri aktarmak için taktığımda otomatik şarj başlıyor.bunu sormuştum ben.nasıl cep teli bilgisayara takınca oto şarj başlıyor araçtada aynı oluyor.
ali26
ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ
ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII Kül Beji
Motor Tipi & Gücü: 1.5dci 85 hp BVR
Kilometre: 7000
Yakıt: shell gtl
Lastik Markası: continantal185/55/15
İsim ve Şehir: eskişehir

İleti Arslan » 16 Nisan 2010 22:33

Cep telefonunu USB den PC ye bağlarsak, USB den gelen +5V besleme telefona girer ve telefon eğer tasarımı gereği bu gerilimi alıyorsa şarj olur.
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

İleti chilemix » 22 Nisan 2010 21:17

chilemix
ER
ER

Marka & Model: Clio 3 extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75bg
Kilometre: 14000
İsim ve Şehir: Talha Edirne

İleti Devrim » 22 Nisan 2010 23:42

Fiyatı fena değil. Ama 220 Volt değil aslında benim istediğim. Araç içinde beyaz eşya çalıştırmayı düşünmüyorum.
En fazla laptop çalıştıracak kadar güç verse yeterli. Veya birden çok, az akım çeken cihazı beslesin yeter. Ne bileyim 30 volt gibi falan...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

Önceki

Sorular & Cevaplar, Problemler & Çözümler

Kimler çevrimiçi