Authentique'lerde Arka Kapılara Hoparlör

Aracımızda bulunan ya da sonradan döşediğimiz ses üniteleri, hoparlörler ve diğer cihazlar.

Re: Authentique için arka hoparlör seçimi

İleti Devrim » 28 Ağustos 2008 20:13

Öncelikle iletin için teşekkürler Afrasyab. Gerçi benim için biraz geç oldu, hoparlörleri aldım. Gerçi çifti 40 TL. Özellikli bir şey değil... İletini okudum ama keşke fotoğraflı olsa ya da foto olmasa da çok aytınrılı bir anlatıma ihtiyacımız var. Çünkü bugün (nihayet!) cam kolunu sökebildim. Sanırım benim kolu iyi yerleştirmişler. Çünkü bugün kolu çıkartacağım diye, resmen bi' anaconda ile boğuşur gibi hâlim vardı. Neyse, çıkarttım...

Köpükümsü izoleyi de maket bıçağı ile aldım oradan. Şöyle bir deneme yaptım, fabrikadan saça açtıkları delik 13 cm'e uygun güzel ama tam o civardan bir çelik tel geçiyor ve hoparlörün mıknatısına yapışıyor iyi mi! Bir kez daha Renault'a selamlarımı gönderdim içimden... Yukarıda bahsi geçen (sırf kablolara zarar vermemek için) gerekli T parçayı sormak için bir oto ses sistemcisine girdim. Aramızdaki konuşma aynen şu: "Abi sen getir biz yaparız.", "Ne kadara mâlolur?", "Gerekli parçalar dışında 40 TL işçilik alırım.", "Hoparlörün çiftini 40'a aldım zaten. Kendim yaparım kötü de olsa", "Bak abi, bu işi profÖsörlere bırakın!", "ProfÖsör benim, sen profesyonel olmalısın.." (Gülüşmeler...) "Abi sen getir biz hâllederiiiz" "Ee, oldu kolay gelsin, iyi işler..."

Gıcık aldım. Profösör'lere bırakacakmışız.. "Fö" hemde...

Neyse... Bu arada şunu sorayım, kapıyı, yani kapı saçını delmeye gerek var mı yok mu? Ben bir icad -sanırım- döşemenin iç kısmına monte edebilirim. Ama sonradan "Ah tüh şöyle yapsak da olurmuş, tüh!" demeyeyim diyorum da...

afrasyab77 demiş ki:...ben kapıdaki hoparlörlein montajını yaparken oturduğu yere butil lastik çektim daha sıkı oturdu...

Afrasyab; 'montaj faslını' anlatabilir misin? Kendin yaptıysan olanları ayrıntılı olarak anlatabilirsin diye düşünüyorum. Ayrıca ön taraftaki hoparlörlerin yerleştiği yer bi' tuhaf. Yani 2 vida yeri var sadece ve tuhaf plastik çıkıntılar falan filan var. Nasıl oturtabildiniz yeni cihazları anlatabilir misin veya foto imkanımız var mı...

Teşekkürler. :)
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

Re: Authentique'lerde Arka Hoparlörler ve Montesi

İleti afrasyab77 » 28 Ağustos 2008 23:11

ne demek elbette montajı burdaki herkes için anlatırım... şimdi şöyle bir olay var arkalara aldığım kenwood marka hoparlörler direk oturdu montaj için iki kulağı vardı ki zaten bu hopralörlerin özelliği renault için üretilmiş olmasıydı... önlerde tizler ayrı olduğu için coaxial hoparlör kullandım ve ön kapılar için oldığım hoparlörler dört kulaklı idi haliyle montajı olmuoyrdu bende naptım güzel bir küçük sac makası ile kullanmadığım iki kuağı kestim düzelttim tak diye oturdu : bunları resimli olarak göstereceğim ama şu an saat gece 12 yarın akşam üstü resimlerini çekip burdan sunarım daha iyi anlaşılmış olur.butil lastik olayına gelince onlarıda resimli gösteririm yani merak etme burdaki tüm arkadaşlar için ayrıntılı bir çalışma yaparım .... bu arada abicim önleri aldığım yer dediki montajı bizden sevinerek bu sığırlara bıraktık arkdaşlar profesör ya. fazla olan kulakları yukarı eğmişler hoparlör tam oturmuyor göğüsteki tivıtırların kapağını kırmışlar neler neler ve geln ses sadece pörtleme sesi baslarda oturdum baştan kendim yaptım yaptıkları pislikleri temizledim kısaca aldım gittim rezil ettim müşterilerin yanında ya göğüsteki tiz kapaklarının tanesi 80ytl ve inan çok hassas sökmesi takması...ve üstünde takılı olan tizlerin markası BLAUPUNKT ve kaltiresi çok iyi tizleri söktürdüğüme pişman oldum ama iş işten geçti lafı şuraya getiricem abicim elin birazcık tornavida tutuyorsa kendin yap burdaki tüm arkadaşlarda sana yardımcı olur nedenmi onlar bizim araçlarımıza gavur malı gibi davranıyor ama sen öyle yapmazsın borcunu ödemek için anam ağlıyor..
bide aklımdayken şu soket için t muhabbetini geç abicim ben soketi çıkardım kestim yerine hoparlörle gelen fişleri taktım izole bant ile kapladım yarın görürsün resimlerde yani şurda şu bu hiç kasma kendini atla deve değil neticede kendi yaptığın o prfları 10defa cebinden çıkarır emin ol önlerin eşşek kadar crosseverları vardı cd playerın arkasına yerleştirdim adamlar hayran kaldı kestim kabloları adam gibi ilave yaptım düzgünce bağladım yerleştirdim onu nasıl yaptığımı resimleyemem cd yi sökmem gerekir:d sırf sen göresin diye yarın kapı hoparlörümü söküp resim çekecem yeterki üç beş çakalın eline düşmeyin yani araçtaki sistem çok basit yardımıcda olurum söz şimdilik kafana takma
afrasyab77
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

İleti Devrim » 29 Ağustos 2008 11:07

afrasyab77 demiş ki:...onu nasıl yaptığımı resimleyemem cd yi sökmem gerekir :d sırf sen göresin diye yarın kapı hoparlörümü söküp resim çekecem yeterki üç beş çakalın eline düşmeyin...
Afrasyab; çok teşekkür ederim anlatımın için. Eğer arka kapıdaki hoparlör resmini diyorsan, aslında zahmet etmesen? Çünkü vidalar + tak tuk bir sürü çey çıkıyor. Sadece anlatım bile çok faydalı!.

afrasyab77 demiş ki:...arkalara aldığım kenwood marka hoparlörler direk oturdu...
Benim tekrar dokunmak istediğim nokta bu. Hoparlör direkt nereye oturuyor? Bi aparat var, hoparlörün sabitlenmesi için. Onu kullanarak saça mı vidaladınız (saçı delerek) yoksa döşemenin iç kısmına mı vidaladınız ya da yapıştırdınız? Benim durum şöyle: Edindiğim hoparlörlerin kendi ızgaraların çerçevesi, ızgaradan ayrılıyor. Tek kalan çerçeve bir tür sabitleyici aparat olarak kullanılabilir"gibi". Ama bunu kullanarak ancak, döşemenin iç yüzüne sabitleyebilrim. Yoksa en sağlıklısı saça mı sabitlemek? (Şimdi biraz düşündüm de döşemeye sabitlemek esnemeye ve sallanmaya yol açar sanırım. Saça sabitlemek gerek...)

afrasyab77 demiş ki:...şu soket için t muhabbetini geç abicim ben soketi çıkardım kestim yerine hoparlörle gelen fişleri taktım izole bant ile kapladım...
Budur! Atla deve değil, sonuçta kablo. Ve orada bulunan mevcut orjinal soketleri kullanıp kullanmayacağımız garanti de değil. Uygun mesafeden keseceğim ben de...

Çok teşekkürler Afrasyab, görüşmek üzere...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti Devrim » 30 Ağustos 2008 02:12

Arkadaşlar selam...

Aslında mevzu çözülmeyecek bir şey değil ama sağlama almak için bu kadar kastım... Olayı bu hafta sonu bitiriyorum. Herşeyi çakmış vaziyetteyim. Bilmediklerimi de...

Öncelikle aşağıda, Paint'te çiziktiriverdiğim şekli inceleyelim:

[ img ]

Bu şekile bakarak, kapı profilini görmüş oluyoruz. Döşemeyi ayırdığımız düşünelim. Sol şekildeki kırmızı verev çizgi, cam krikosuna bağlı olduğunu sandığım çelik tel. Ya da neyse ama orada bir çelik tel var. Hoparlörü sol şekildeki gibi tamamen kapı saçına vidalarsak, o teli hoparlörün mıknatısına yapıştırmış oluyoruz. Bugün uğradığım dükkandaki bir eleman, "Düşük watt bir hoparlör alsaydın mıknatıs çıkıntısı bu kadar olmazdı" dedi. Jeton düştü bende. Ben niye 35 ilâ 150 watt arasında giden gelen bi hoparlör aldım ki? Bizim araçlarda, önde bulunan hoparlörler bile 15 Watt zaten ki!. Gerçi bilmiyorum iki adet daha 15 Watt hoparlör almak isteseydim bulabilir miydim tweeter'lı falan...
:)

Neyse aldık bir kere...

Aynı eleman, sıkıştırılmış kartondan yapılma 13 cm. çaplı yuvarlak bir çerçeve verdi "yükseltme" için kullanabileceğim. Sağ şekilde mavi olarak gösterdiğim çıkıntıları yapacağım bununla ve mıknatısı çelik telden kurtaracağım. Ama umarım döşemenin derinliği yeter de hoparlör sıkışmaz... Yani o "aparat" dediğimiz olay, hoparlörün mıknatısını (kıçını) kurtarmak içinmiş. O olmadan da olur aslında ama ah sevgili Renault hoparlör monte edilecek yerden tel geçirmese!..

Denemelerime göre, aslında hoparlörü döşeme iç kısmına bile yapıştırabiliriz ama elimizdeki alet 15 Watt olanlar kadar hafif olmadığı için bir süre sonra ya düşer/kopar ya da salınım falan yapar. Yalnız bugünki arkadaş, "En fazla 2 sene kullanırsın o hoparlörü. Yerli araçlar su alır, kısa devre olmasa bile telef olur o hoparlör. İstersen bir de izole için falan uğraş!" dedi. Umarım böyle bir şey yaşamam, ne diyeyim artık...

Son not; Döşemedeki kapıyı açma kolu içindeki vidayı geçiş ağızlı bir tornavida açabiliyor. Kol dayanağı içindeki vidayı ve en alttaki iki vida için yine uygun genişlikteki bi' tornavida veya ona uygun uç gerekebilir. Bende Bosch'un vidalama makinesi vardı o yüzden vidalarla ilgili sorunum olmadı. Kapı açma kolu ve dayanaktaki vida korumalarını ise daha önceden ucu bir yöne yamulmuş saat tornaidası ile zarar vermeden çıkartabildim... Monte için mecburen kapı saçını deleceğim. Peder beyden matkabı aldım. Metal delici uçları var. Pazar günü işaretleme ve tespit çalışmaları ardından bir şeyler yapacağız bakalım... Anlatımlarımda yine bu bilgileri tekrarlarım...

Görüşmek üzere...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti hma82 » 30 Ağustos 2008 17:53

slm arkadaşlar,

forumda henüz yeniyim. arka kapıya hoparlör takma konusunda kendimmi gaza getirdim anlattığınız gibi kolu vidaları tutma yerini vs. hepsini söktüm ama döşeme çıkmadı. biraz kaba kuvvet kullanayım dedim ama foruma danışmadan yapmamayayım diye vazgeçtim.

bide ben sesten çok bişi beklemiyorum lg nin 13 cm lik hoparlörinden aldım çifti 45 ytl idi burada gördükçe acaba önleri de mi değiştirsem diyorum.

montaj fotolarınıza bekliyorum o siyah parça orada var mı yok mu sökebilseydim yazacaktım ama ben henüz sökemedim.

kolay gelsin
hma82
ONBASI
ONBASI

Marka & Model: Scenic 2008 Exp.
Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 100hp
Kilometre: 75000
Yakıt: Shell V-Max
Lastik Markası: Dunlop 205/55 - 16
İsim ve Şehir: Murat - İstanbul

İleti afrasyab77 » 30 Ağustos 2008 19:08

arkadaşlar öncelikle dün söz veripte gelemediğim için özür dilerim nette sorun vardı bağlanamadım mümkün mertebe resimleri çekip açıklama yaptım yeterli olmayan arkadaşa yardımcı olamaya çalışacağım elimdeki tek yıldız alyanımı bulamadığım için sökemedim ancak sanırım ynede resimler yardımcı olur isteye arkadaşa msnimi verip yardımcı olmaya çalışacağım
afrasyab77
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

İleti afrasyab77 » 30 Ağustos 2008 19:14

http://img206.imageshack.us/my.php?image=13xz8.jpg
http://img206.imageshack.us/my.php?imag ... 347yf2.jpg
http://img206.imageshack.us/my.php?image=13ba8.jpg
http://img206.imageshack.us/my.php?image=14qq2.jpg

ARKADAŞLAR BUNLAR BENİM MONTAJI YAPTIĞIM ŞEKLİN RESİMLERİ NASIL OLDU BECEREMEDİM BURAYA YÜKLEMEYİ BAKARSANIZ BİR FİKİR OLUŞTURUR
afrasyab77
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

İleti afrasyab77 » 30 Ağustos 2008 19:28

devrim kardeş watt gücü ile mıknatıs boyutu çokda ilişkili değil blaupunkt unda 13 cmlik bir hoparlörü var 40w nomimal güç veriyor ama montaj derinliği 44mm toplam ve muhafaza altında http://www.blaupunkt.com/tr/7606430004_main.asp bu linkten görebilirsin ve bu modellerden sadece biri bu seride o ebatta çok model var... diyeceğim o cihaz seçiminde montajcıların hep bir bahanesi var sen birazda hayalgücünü zorla abicim beni dinlersen
afrasyab77
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

İleti ugur_yavuz » 31 Ağustos 2008 18:34

Arkadaşlar konuyu ben açtım, ama kendim takmaktan vazgeçtim sanırım bu kadar zahmetli olduğunu bilmiyordum.

Emeği geçen herkese teşekkür.

Devrim, umarım araca zarar vermeden halledebilmişsindir.

Selamlar
ugur_yavuz
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

Marka & Model: Renault Clio III
Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75HP
Kilometre: 25000
Yakıt: Opet
Lastik Markası: Bridgestone
İsim ve Şehir: Bursa

İleti Devrim » 31 Ağustos 2008 21:19

Merhaba Uğur.. :)

Dur bakalım iş bitsin de sen de yaparsın belki. Evet çok yazı-çizi işi yaptık ama konuyu bilmediğimizden. Muhtemelen işi netleştirince, konu içindeki pek çok şaibeli ve kararsız iletileri temizleyeceğim veya baştan temiz bir konu açacağım. Belki o zaman kararın değişir. Veya bilemiyorum; bir 'oto ses sistemleri' ile ilgili yere yaptır diyeceğim ama çok işçilik ücreti istiyorlar bence...

Afrasyab; Abi fotoğraflar ön tarafın görüntüsü ama yine de teşekkürler. Normalde bugün (pazar) işi bitecektim ama yarın okulda (nasıl olsa öğrenci yok, tatil gibi birşey) yapacağım. Sebebim ise, matkap için elektrik kaynağım yoktu dün ve bugün. Yarın, zemin kattaki sınıfın birinden uzatma kablosuyla elektrik çekeceğim ve şu ya da bu şekilde bitireceğim işi.

Görüşmek üzere...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Re: Authentique'lerde Arka Kapılara Hoparlör

İleti kadr35 » 04 Mart 2010 23:24

arkadaşlar bende pioneer teyp var..arka tarafa yine aynı marka hoparlör taksam daha mı iyi olur..yorumlarda genelde sony markasından söz edilmiş..fikri olan var mı???ön taraftaki fabrika çıkışı hoparlöre ellemeyecem...iyi bir ses kalitesi elde eder miyim...bu arada servise sordumda ;Authentique'lerde arka kapıda yuva yokmuş dediler...hoparlörü kendim getirirsem işçilik ve yuva aparatına 70 lira alırız dediler...bu fiyat normal mi...fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim...
kadr35
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 32
Yakıt: petrolofisieurodizel
İsim ve Şehir: kadir-izmir

İleti Devrim » 05 Mart 2010 01:40

Bence markasının (kaliteli olduğu sürece) ne olduğu şart değil. Yine Pioneer da takabilirsiniz bence. Eğer elinizdeki Pioneer Teyp güzel bir cihaz ise, öndeki hoparlörleri (tweeter'ları değil) de değiştirin derim. Komple güzel bir iyilik yapmış olursunuz bence kendinize...

Authentique'lerde -evet- arka kapı döşemesi üzerinde hoparlör monteleyecek yer yok. Ama kapı sacının iç kısmında gerekli yuvarlak boşluklar var. Oraya monteleniyor zaten hoparlörler... İş görecek hoparlörlerin çifti 30-40 lira civarında. Demek ki 30 lirada işçilik alıyorlar. Bilemiyorum belki normaldir fiyat. Ama tanıdık bir oto teypçi falan varsa daha maliyetsiz şekilde hâlledilebilir bence.

Kolay gelsin.
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti kadr35 » 05 Mart 2010 19:50

teşekkür ederim...
kadr35
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 32
Yakıt: petrolofisieurodizel
İsim ve Şehir: kadir-izmir

İleti emre3286 » 08 Nisan 2011 18:11

Selam arkadaslar umarım yardımcı olabılırsınız. 2006 Aut. modeli var bende. ama arka kapıdaki kolonlardan ses gelmiyor. Araştırdım baktım katalogda 2*15 watt diyor teyp çıkısı için...Şimdi teyp çıkısı normalde 4 soketli malzemeden ksımak için mi 2 hoparlor katmıslar yoksa teyp 2 çıkıslı mı?
emre3286
ACEMI ER
ACEMI ER

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCI
Kilometre: 10000
İsim ve Şehir: Kocaeli

ÖncekiSonraki

Ses ve Müzik Sistemleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 13 misafir