elensi59 demiş ki:...vites geçişlerindede önce debriyajı bırakıp sonradan gaza basıyorum fazla sürtünle olmasın diye :) ...
Yalnız Ozan Bey; Benim kafa, sizin araç kullanma tarzınız sebebiyle oldukça karışık şu an. Ya da ben tümüyle yanılgı içindeyim.
Öncelikle hemen yazayım, 4800 d/d rakamı, benim ancak ve ancak otobanda 170-180 km/s hızda dört nala giderken gördüğüm bir değer. Benim vites değiştirirken gördüğüm en düşük de 1800 civarıdır, o da 1'den 2'ye geçerken. Diğer viteslerde (sakin kullanımda) 2000'de, şehirler arası veya performans istediğimde ise taş çatlasa 2500-2750'dir.
Ortalama yakıt tüketiminizi çok merak ettim şu an. Bir de, turbo daima devrede. Yani düşük bir hızda bile olsa dönüyor. Dediğiniz gibi 1750-2000 gibi devri yükseliyor. Bu arada (başka bir şey) gaza yüklenip, aracın sonradan şahlanmasını sağlıklı bulmam. Sakin bir ivmeyle gaza basarım ki turbo da benimle beraber (acele etmeden) hızlansın...
Bence "turbo açmasın diye" şeklinde düşünerek daha düşük devirlere inmeyin. O titreme vb. belirtilerin oluştuğu an, (yanlış bilmiyorsam) biyel kolu ve yakıt sistemine fazlaca yükleniyoruz. Dizel motorlarının (en azından benzinlilere göre) yüksek basınçta çalışmaları sebebiyle o kadar da düşük devirlerde zorlanmamalılar diye düşünüyorum. Yani yakıt ekonomisi yapalım diye daha büyük bir masrafa girmeyelim.
Bakın benim şu anki kullanım tarzıma göre ortalama 4.6Lt. oldu. (Gerçi şehirden şehire değişir bu değer.)
elensi59 demiş ki:4800 devri 5 viteste görebiliyosanız sizin aracınızda bi güzellik vardır derim ki normalde e5de 130 u geçmem 1 ay önce falan denk geldi istanbulda yaşayanlar bilir optimumun ordan yol bi aşağa salınıyor denk geldi yol bomboştu bastım 170 e yaklaşık 4 bin devirde ulaştım...
Sani demiş ki:Ozan bey, turbo her zaman devrededir. Turbonuz çalışmazsa aracınız yürümez, süper bi syahlıkta duman atar egzoz. 1750devir bizim araçların maksimum torku, yani devriniz 1750'ye geldiğinde turbonuz maksimum dönüşünü yapıyor zaten. Ki bu da yaklaşık 10-15bin devir oluyor...
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 21 misafir