ladyclio demiş ki:evet kesinlikle forum çok dolu emeği geçen herkesin eline sağlık:)
bnm bir sorum var esasen şu anda. yeni cliomu çok sevmeme rağmen bazıları kendisinin çamurluklarının plastik olduğundan ve korunaksız olduğunu iddia ediyorlar . ne kadar doğrudur bu söylem .. bunu söyleyen sahıslara ne demeliyim acaba ????:( insanın asabını bozuyorlar durduk yere....:( :evil:
Şehir içinde ufak tefek vukuatlarım oldu. Yok öndeki aniden frene basar, yok biri kontrolsüz çıkar falan. Bu eylemlerin sonucu hafif çarpışmalarla sonuçlandı tabii. Ve inanın hepsinde de çarptığım kişi zararlı çıktı.
Çok önce Peugeot'nun bir aracına arkadan çarpmıştım. Tamponu yamulup kaldı. Benim ön tampon ise gayet normal ve sağlamdı (boyada sıyrık oluştu ama hafif bir pasta işlemiyle giderdik). Diğer olay da şöyle oldu; dar bir yolda giderken, sağdan, bir site park çıkışından adam zart diye çıkıverdi. Göremediğin yola nasıl öyle çıkarsın ki?! Ve çarpıştık tabii. Ben baktım, ön tamponda sıkıntı yoktu. Karşımdaki adamın (eski bir Ford araç) tamponun sol köşesi hafiften yamulmuştu lastiğe doğru.
Bu araçların birinin tamponu sert plastikti. Yamulttum, deforme oldu, eski forumuna gelmedi. Bizim tamponlar düz plastik değil. Çok esnek ama esnek olduğu kadar da sağlam. Reforme olabiliyor çünkü güçlendirilmiş plastik (teknik terimini unuttum şimdi). Dİğer aracın tamponu saç idi, yamuldu kaldı.
Saç tamponlar, ciddi bir kazada sizi korumazlar zaten. Ancak hafif olaylarda tamponun bir koruyuculuğu vardır. E saç tampon ufak ya da büyük bir kazada korusa ne korumasa ne. O yüzden aslında çoğu firma artık plastik tampon monte ediyor. Ancak onların da sanırım çoğu standart plastik kullanıyor. Renault'a 5 yıldız kazandıran en büyük etmen bu tamponlar. Tekrar etmek gerekirse, büyük bir kazada bizi mümkün olduğu kadar koruyan tamponun kendisi değil, içindeki çelik bar'lardır. Çelik bar'ı bükmeyecek veya airbag'leri açmayacak kadar ufak çarpışmalarda bu plastik tamponlar öyle ama öyle işe yarıyorlar ki anlatamam.
Bu tip vukuatlardan sonra saç tamponun maliyeti fazla olabilir. Deforme oluşu da cabası...
Ekleme: Bir de kurban yayaları düşünmek gerek. NCap testleri çarpacağımız kişileri de düşünür. Çarpılan kişinin en az zararla kazadan çıkması ve hatta hayatta kalmasında da bu plastik tamponların yapısı ve şekli de çok önemlidir. Saç tampon çarptığınız kişiyi ne kadar koruyabilir ki?
Bu tip şeyleri yaşamamış kişiler plastik tamponun nimetlerini bilmeyebilirler. Bence bir şey açıklamak zorunda da değilsiniz. :)
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir