Ben Arabayı Aldığımdan beri yani 3 seneden uzun süre oldu üzerinde 185 65 15 lastikler var. şimdiye kadar hiç bir sıkıntı sürtme yolda tutunmama artı konfor yada konforsuzluk yaşamadım. Ben almadan öncede eski sahibi 2 3 ay önce değiştirmiş . Yani 3 buçuk yıldır üzerinde 185 65 15 var. Arada % 3,1 lük bir Fark oluyor yani lastik çapınız yuzde 3 oranda büyüyor buda yüz km ile giderken göstergenizin 97 göstermesi demek diye biliyorum buda Km göstergeniz Yol bilgisayarınız da yuzde 3 lük yanılma payı olması demek. Onun dışında lastik çapının büyümesinin çok büyük sıkıntı yaşatacağını sanmıyorum. Zaten lastik yanak yüksekliği 0,9 Cm yükseliyor. 1 santimlik bir farkın çook büyük farklar yaratacağını sanmıyorum. Bence türkiye şartlarında yüksek yanaklı lastik en iyisi tabi görünüşte biraz kaba dursada yoldaki darbeleri emme konusunda daha başarılı olduğunu düşünüyorum.
185 65 15 lastikler 60 15 e göre piyasada daha rahat bulunduğu için genelde 65 tercih ediliyor. ama yerinizde olsam 195 60 15 alırım. hem lastiğinizin yere tutunma ebatı büyür hemde aradaki fark %2 oranda bir fark oluyor. Yakıt sarfiyatını da arttıracağını düşünmüyorum. çünkü bende Lastik değişiminde 195 60 almayı düşünüyorum. zaten son çıkan araçlara bakarsanız 195 ten küçük lastik takmıyorlar .195 55 15 te tercih edilebilir tabi. 195 55 15 te ise eksi %1.2 bir fark oluyor. yani aracınızın üzerindeki orjinal lastikleri almadığınız sürece o boyutları tutturma şansınız yok. aynı ebatı almamayı düşünüyosanız en iyi tercih arada en az farkı olanı seçmek gibi görünüyor. Aşağıda resimler ekledim. lastik ebatına göre aradaki farklar var.
Aracın orjinal lastiği bridgestone turanza er 300 . bence çok Kaliteli ve iyi bir lastik ki zaten testlerde 100 üzerinden 85 almış ama araca lastik alan arkadaş bridgestone ecopia tercih etmiş ben olsam almazdım ama lastikler yeni olunca daha 2 sene kullanılabilir durumda bende bunları kullanmaya devam edeceğim. Lastikler çok sert konforsuz ve ses yapıyor. bunların ojinal boyutta olmamasından değil lastiğin sertliğinden kaynaklandığını düşünüyorum.
Aşağıyada resimleri ekledim aradaki farkları görebilmeniz açısından
Eklediğim sırayla gelmeyebilir şimdiden affınıza sığınıyorum.