Elektronik / Mazot Filtresi Uyarı Işığı

İlk Yardım Merkezi. Aracımızla (veya başka bir konu ile) ilgili karşılaştığımız, deyenimlediğimiz problemler, sorunlar. Çözümünü paylaşalım ya da arayalım!

Elektronik / Mazot Filtresi Uyarı Işığı

İleti gunesak » 07 Şubat 2011 09:50

Arkadaşlar.
Ankara'da havaların çok soğuk olduğu şu son birkaç gündür (-9,-5) sabahları arabayı çalıştırdığımda motor biraz vuruntulu çalışıyor. Motor devri düzensiz oluyor. Devir saati 900-1000 devir arasında gidip geliyor ve bir süre sonra gösterge tablosunda "elektronik arıza veya mazot filtresinde su" konuları için ortak uyarı veren arıza ışığı, servis ışığıyla birlikte yanıyor. Kontağı kapatıp tekrar çalıştırdığımda ise bu sorun yaşanmıyor. Motor biraz ısındığında hem motor sesi düzeliyor hem motor devri düzene giriyor ve hiçbir şekilde bu uyarı ışıkları yanmıyor. Seyir halinde de herhangi bir uyarı ışığı yanmıyor. Sadece araç uzun süre hareketsiz kaldıktan sonraki ilk soğuk çalıştırmada bu sorun yaşanıyor.

Aracın kullanım kılavuzunda bu uyarı ışığı için enjeksiyon beyni arızası,elektronik arıza veya mazot filtresinde su durumlarında yandığı ve vakit geçirmeden marka yetkili servisine gösterilmesi gerektiği yazıyor. Enjeksiyon beyin arızası veya elektronik bir arıza olsa, ışığın seyir halinde de yanması gerekirdi diye düşünüyorum. Bu durumda sorun mazot filtresinde olabilir gibi geliyor. Eğer sorun mazot filtresindeyse zaten birkaç gün içerisinde yaptırmayı düşündüğüm kapsamlı bakım kapsamında filtrenin değişmesiyle bu sorunun da ortadan kalkacağını ümit ediyorum.

Benzer sorun yaşayan arkadaşlar varsa ve deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim.
gunesak
ER
ER

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 73000
Yakıt: opet eurodizel
Lastik Markası: 185/60 R15
İsim ve Şehir: Güneş Akın Ankara

Re: Elektronik / Mazot Filtresi Uyarı Işığı

İleti ByOnder » 07 Şubat 2011 11:04

Hocam ankarada şu sıralar tamircilere git en çok değişen parçalardan biride mazot filtreleridir sebeebi ise aşırı soğuklar filtredeki mazotun donması sende anlaşılan 2 3 dür işin ucundan dönüyosun çok bilgim yok bu konuda ne yapılır bunu önlemek için mecbur çekilecek bi sorunmudur bilemiyorum sormak lazım.
Ama söyleyebileceğim aracınızı daha siper bi yere bıraakmanız yaada mümkünse bu 1 ay için bi kapalı otopark ile anlaşmak
ByOnder
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Motor Tipi & Gücü: 1.2 75 HP
Kilometre: 25000
Yakıt: Shell V-Max
Lastik Markası: Pirelli P6
İsim ve Şehir: Samsun

İleti gunesak » 07 Şubat 2011 12:10

ByOnder demiş ki:Hocam ankarada şu sıralar tamircilere git en çok değişen parçalardan biride mazot filtreleridir sebeebi ise aşırı soğuklar filtredeki mazotun donması sende anlaşılan 2 3 dür işin ucundan dönüyosun çok bilgim yok bu konuda ne yapılır bunu önlemek için mecbur çekilecek bi sorunmudur bilemiyorum sormak lazım.
Ama söyleyebileceğim aracınızı daha siper bi yere bıraakmanız yaada mümkünse bu 1 ay için bi kapalı otopark ile anlaşmak

Bilgilendirme için teşekkürler...
Benim için şu aşamada önemli olan elektronik sistemde bir arıza olmaması veya filtredeki su veya başka bir sorundan dolayı enjektörlerin zarar görmemiş olması. Elektronik göstergelerin, uyarıların, sinyallerin, seslerin çok olduğu yeni nesil arabalar insanı bir nevi paranoyak yapıyor. Hele de bu tür arabaları yeni yeni kullanmaya başlayan benim gibiler için... Her ışık, sinyal, uyarı sesi insanı strese sokuyor. Geçen gün arabayı el freni yarım çekik sürmeye başlamışım. Gelen sinyal sesinin sebebini bulana kadar bayağı uğraştım. Zamanla alışacağız herhalde. Saygılar.
gunesak
ER
ER

İleti Devrim » 07 Şubat 2011 13:06

Bir de "bence" yakıt aldığınız firmayı değiştirin. En azından deneme yapın.
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti ratig » 07 Şubat 2011 13:42

shel gtl biraz pahalı ama daha geç donuyor diye duymuştum bilgisi olan...
ratig
TEĞMEN
TEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.5DCİ 85 hp BVR
Kilometre: 47000
Yakıt: total
Lastik Markası: continantal185/60/15
İsim ve Şehir: ALİ-İZMİR

İleti gunesak » 07 Şubat 2011 13:59

Devrim demiş ki:Bir de "bence" yakıt aldığınız firmayı değiştirin. En azından deneme yapın.

Bu konuda haklı olabilirsiniz. Ama yakıtla ilgili esas denemelerimi mazot filtremi değiştirdikten sonra yaparsam daha gerçekçi sonuçlar elde ederim diye düşünüyorum. Sonuçta yakıt filtresi sorunlu olduktan sonra kaliteli yakıtın da etkilerini tam olarak anlayamam sanırım. Teşekkürler.
gunesak
ER
ER

İleti svc » 07 Şubat 2011 14:51

gunesak demiş ki:Arkadaşlar.
Ankara'da havaların çok soğuk olduğu şu son birkaç gündür (-9,-5) sabahları arabayı çalıştırdığımda motor biraz vuruntulu çalışıyor. Motor devri düzensiz oluyor. Devir saati 900-1000 devir arasında gidip geliyor ve bir süre sonra gösterge tablosunda "elektronik arıza veya mazot filtresinde su" konuları için ortak uyarı veren arıza ışığı, servis ışığıyla birlikte yanıyor. Kontağı kapatıp tekrar çalıştırdığımda ise bu sorun yaşanmıyor. Motor biraz ısındığında hem motor sesi düzeliyor hem motor devri düzene giriyor ve hiçbir şekilde bu uyarı ışıkları yanmıyor. Seyir halinde de herhangi bir uyarı ışığı yanmıyor. Sadece araç uzun süre hareketsiz kaldıktan sonraki ilk soğuk çalıştırmada bu sorun yaşanıyor.

Aracın kullanım kılavuzunda bu uyarı ışığı için enjeksiyon beyni arızası,elektronik arıza veya mazot filtresinde su durumlarında yandığı ve vakit geçirmeden marka yetkili servisine gösterilmesi gerektiği yazıyor. Enjeksiyon beyin arızası veya elektronik bir arıza olsa, ışığın seyir halinde de yanması gerekirdi diye düşünüyorum. Bu durumda sorun mazot filtresinde olabilir gibi geliyor. Eğer sorun mazot filtresindeyse zaten birkaç gün içerisinde yaptırmayı düşündüğüm kapsamlı bakım kapsamında filtrenin değişmesiyle bu sorunun da ortadan kalkacağını ümit ediyorum.

Benzer sorun yaşayan arkadaşlar varsa ve deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim.

Güneş Bey öncelikle merhaba..
Bahsettiğiniz servis ışığı yanması problemini, yakın geçmişte yaşamış bir kullanıcı olarak naçizane deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Bahsi geçen ışık bende seğir halindeyken yandı, ve kontağı açıp kapamakla sönmedi, ustaya arabayı gösterdiğimde kızdırma bujilerinden ikisi çalışmıyordu ve dördünü birden değiştirdim ve ışık söndü (ama sizin bahsettiğiniz devir saatindeki dalgalanma bende olmuyordu).10-15 gün hiç problemsiz kullanmadan sonra aynı ışık tekrar yandı (yine seğir halindeyken) tekrar ustaya götürdüm, kızdırma bujilerini kontrol etti sağlam olduğunu gördük, enjektörlerden şüphelendi ve enjektörleri temizlettik, ışık söndü,(temizlendikten sonra araç zor çalıştı ve o senin bahsettiğin devir saatindeki dalgalanma oldu sonra düzeldi), 10 gün kadar sonra o ışık tekrar yandı.... ve bu sefer yetkili servise gittim, ve makineye bağladılar ve 3. enjektör çok kötü, 1. ve 2. kötü, 4. enjektör normal çıktı. Sonuç olarak 1635 tl enjektörleri değiştirmek zorunda kaldım:(((((
Bahsettiğiniz gibi bu ışığın yanması birkaç nedenden olabiliyor, bunlardan en kötüsü manesef benim başıma gelen enjektörlerden olması, umarım sizde bundan değildir.Bu tür elektronik arızalar kesinlikle yetkili serviste baktırmanız sizin avantajınıza olacaktır.Benim gibi sanayide ustalara fazladan 200-250 tl kaptırıp ta sonuçta problemin çözülmemesi ile karşı karşıya kalmayın..
İyi günler geçirmeniz dileği ile..
svc
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65HP
Kilometre: 163000
Yakıt: SHELL V-MAX
Lastik Markası: FALKEN
İsim ve Şehir: Serdar VELİ /AYDIN

İleti semih89 » 07 Şubat 2011 19:10

filtrenin içinden suyun çıkarılması gerekiyor belli periyotlarla hiç bu işlemi yapmıyoruz . aslında bunu yapmamız gerek. devrim abi ne zaman söküyoruz :)
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti Devrim » 08 Şubat 2011 04:12

:) Ah havalar biraz sıcak olsa...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti gunesak » 08 Şubat 2011 11:49

semih89 demiş ki:filtrenin içinden suyun çıkarılması gerekiyor belli periyotlarla hiç bu işlemi yapmıyoruz . aslında bunu yapmamız gerek. devrim abi ne zaman söküyoruz :)

filtre değişmeden içindeki su tahliye edilebiliyor mu?
gunesak
ER
ER

İleti semih89 » 08 Şubat 2011 17:44

edilebilyor olması gerekiyor. olayı tam bilmiyorum ama edilmesi gerekir. ediliyor diyim hatta ama ben bilmiyorum :D
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti Sani » 09 Şubat 2011 00:02

Bir çok modelde boşaltılıyor, bizimkinde de olmalı...
Sani
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Marka & Model: 09 Megane3
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105hp
Kilometre: 0
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Goodyear
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti gunesak » 17 Şubat 2011 09:28

Arkadaşlar...
Konuyu açmama sebep olan sorun, aracın 75.000 bakımı kapsamında yağ değişimi aşamasında kullanılan bir temizleme katkı maddesi aracılığıyla çözüldü. Sorunu anlattığım usta, mazottaki kükürtün oluşturduğu kurum yüzünden segmanlarda bir miktar sıkışma olabileceğini, enjeksyonla ilgili arıza ışığının da bu yüzden yanmış olabileceğini söyledi. Bu kurum, oluştuğu pistonda bir miktar kompresyon kaybına da sebebiyet veriyormuş. Bu sorunun çözümü için aşağıdaki resimde yer alan temizleme katkı maddesinin faydalı olacağını söyledi. Yağ değişiminden önce motor sıcakken eski yağa katılarak 15-20 dk rolantide çalıştırılarak kullanılıyormuş. 30 TL civarındaki bu temizleme katkı maddesi oldukça güzel sonuç verdi. Sabahları soğuk çalışmada motor devri düzene girdi. Marş daha kolay basıyor ve en önemlisi herhangi bir arıza ışığı yanmıyor. Yağ değişimlerinizde kullanmanızı tavsiye edebilirim. Yetkili servislerde aşağıda broşür fotoğrafını gördüğünüz şekilde kullanıyorlar. Servis dışında muadilleri de olabilir.

[ img ]

[ img ]
gunesak
ER
ER

İleti Devrim » 17 Şubat 2011 13:55

Teşekkürler Güneş Bey.
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti Sani » 17 Şubat 2011 20:38

Güneş bey, aynı ürünü bende çok düşündüm kullanmayı. Ancak sonrasında bi ampul yandı kafamda. O kirli macunlaşmış yağ, karterden çıkınca pistonlarıma krankıma değecek... Orada bir zarar vermeyeceğini Renault garanti edebiliyor mu?
Sani
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Marka & Model: 09 Megane3
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105hp
Kilometre: 0
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Goodyear
İsim ve Şehir: İstanbul

Sonraki

Sorular & Cevaplar, Problemler & Çözümler

Kimler çevrimiçi