nimo » 21 Temmuz 2009 10:14
Merhaba herkese
Altı aylık kullanımdan sonra bende sizlerle akaryakıt tecrübemi paylaşacak seviyeye geldim sanırsam. Aracım 2009 model clio hb 1.5 dyn 80 bg. İlk depomu Söğütözü Mais'ten çıkar çıkmaz Eskişehir yolu üzerindeki sağda opet istasyonundan aldım, daha sonraki iki depomu ise Ümitköy'deki opet istasyonundan aldım. Normalde 1000 km ye yakın ışık yanmadan kullandığım opet yakıtı Ümitköy'den aldığım son yakıtla 920 km'de ışık yaktı, üstelik bilgisayar göstergesiyle doldurduğum miktar arasında yanlış hatırlamıyorsam 7 litre fark vardı. Bunun üzerine Ümitköy opetin uçucu solvent kattığını, aldığım "mazotun" depoda kullanmadan uçtuğu kanısına vardım. Bu tecrübemden sonra ve tavsiyeler üzerine bugüne kadar Bilkent Shell'den mazot aliyorum. Shell'e geçer geçmez performans farkını gördüm. Daha önce opet yakıtıyla fazlaca gaza basarak gittiğim yerlerde shell mazotu ile gaza ucundan dokunarak gidiyordum. Üstelik bir depoda ~100 km fark ediyordu ışık yanmadan gidilen mesafe. Shell'in yakıtında fark ettiğim bir husus 1400-1500 devirin altında pompayı biraz zorlaması, bunu da motorun sesinin değişiminden anlayabiliyorum o devirin altında. Opetin yakıtında, motorden gelen zorlanma sesi 1250 devirin altında gerçekleşiyordu. Neyse zamanla alıştım zaten, debriyajı biraz yüksekte tutup hafifce motor toplayana kadar en az 1500 devirde tutuyorum arabayı.
Arabamı ayda 1000-1400 km kadar kullanıyorum. Ankara'da geçtiğim yollar günlük konutkent-odtü teknokent ve geri dönüş. Haftada bir kere ostim-odtü teknokent, iki üç kez de odtü teknokent-tsk spor okulu yolunda kullanıyorum. Konutkent-odtü teknokent yolu şehirler arası gibidir, pek fazla dur kalkı olmaz, ostim ve spor okulu yolu ise genelde sıkışıktır. Bu yollarda sakin kullanımla shell yakıtı ile ortalama 4.2-4.5 arasında yakıt tüketimim oluyor. Bu tüketim opette iken 5.0-5.3 civarındaydı. Shell GTL çıkar çıkmaz kullanmaya başladım. İki depo kullandıktan sonra bir performans artışı göremedim. Aynı yolda aynı kullanımla 4.6 nın altına indiremedim ortalamayı bir depoda. Normal Vpower dizel ile denememde 1080 km de ışık yandı. Buda 1180-1200 km bir depo ile yol gidebileceğim anlamına gelir. GTL ise bunun belki 50-80 km altında gider, GTL ile ışık yanana kadar deneme yapmadım.
Sonuç olarak, Bilkent Shell yakıtını tavsiye ederim. Shell'den mazot almaya başladığımdan beri bilgisayar göstergesi ile aldığım mazot arasında yarım litreden fazla fark olmadı.GTL'de bir performans artışı göremedim ve normal vpower'a geri dönüş yaptım. En son pompacıya gtl koyma dediğimde ise aynı fiyat ikisi dedi. İlk çıktığında gtl 10 kr daha pahalı idi. Fiyatı düşürmelerinde tutulmamasının etkisi olmuştur belki. Tutulmamış ise kullanıcıların geneli benimle aynı fikri paylaşıyor olabilir diye düşünüyorum
Saygılar