Rot-Balans Ayarları

Araçlarımızın yürür aksamlarına dair herşey; Fren sistemi, lastikler, jant'lar, süspansiyon sistemi, amortisörler vb...

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti dafkanat » 11 Haziran 2008 22:54

değerli bilgiler için sağol.hep merak ederdim rot nedir balans n edir diye sayende bunu da öğrendik dostum
dafkanat
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN
 
İleti: 496
Kayıt: 08 Haziran 2008 23:56
Konum: Uşak
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: Benzin+LPG(LR)
Kilometre: 120000
Yakıt: Lukoil
Lastik Markası: Michelin Energy Save
İsim ve Şehir: Doğan-UŞAK


Re: Rot-Balans Ayarları

İleti omeralemdar » 11 Haziran 2008 23:21

*ÖN DÜZEN SİSTEMİ
Ön düzen sistemi, aracın dönüşünü sağlar. Direksiyon simidi, direksiyon mili, sonsuz dişli, sektör dişli, rot, eğri rot, kısa rot, rot başı bu sistemin bazı parçalarıdır.
Direksiyon kutusu yağı kontrol edilmelidir. Araçta çekme, gezme vs. varsa servise gidilmelidir. Kamber/ Kaster/ King-pim/ rot ve direksiyon kutusu ayarları gibi ayarları vardır. Ayarsızlık ve dişlilerin aşınması, direksiyon boşluğu artırır.
Ayrıca rot başlarının aşınması ile direksiyon kutusu arızaları da direksiyon boşluğunu artırır.
Ön düzen ayarları bozuksa ön lastikler içten ve dıştan aşınır.
Direksiyon zor dönüyorsa lastik hava basıncı normalden azdır.
omeralemdar
BİNBAŞI
BİNBAŞI
 
İleti: 1016
Kayıt: 09 Haziran 2008 00:01
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1,2
Kilometre: 67057
Yakıt: benzin
Lastik Markası: Kumho Kh18 185/60/15
İsim ve Şehir: ömer alemdar /ANKARA

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti omeralemdar » 12 Haziran 2008 22:04

Otomobil ön düzen açıları
Kumanda edilen ön tekerleklerin konumu büyük ölçüde taşıtın hareketine etki etmektedir. Tekerlere olabildiğince düzgün bir hareket verebilmek için birbirlerine göre paralel olarak değil farklı tekerlek düzlemlerinde eğik durumda yapılmışlardır. Tekerlek konumu direksiyon emniyeti ve lastik aşınmasının azaltılması bakımından önemlidir. Nedir ön düzen açıları:
•toe in açısı tekerleklerin hareket yönünde üstten bakılınca ön kısımları ile arka kısımları arasındaki ölçü farkıdır.( toe ingilizce ayak parmağı demektir) toe açısıyla tekerlerin tutunması iyileştirilir , teker sarsıntıları azaltılır , mafsal boşluğu alınır
•kamber açısı tekerlerin yere basan alt kısmının üst kısmına göre daha açık (negatif ) veya kapalı ( pozitif ) olmasıdır bu açı sayesinde tekerlek somununun yükü azalır , küçük yuvarlanma yarıçapı sayesinde daha az direksiyon momentine ihtiyaç duyulur
•dingil pimi (king pim) açısı dingil piminin düşeye göre eğimidir bundaki amaç da daha az direksiyon momentidir
•kaster açısı dingilin tekerlek düşey ekseni ile yaptığı açıdır. Tekerleklerin tiremesini önlemek için yapılır.
Ön düzen açılarını düzenlemeye kısaca rot ayarı denmektedir.
Balans ayarı ise tekerin dikey veya yatay eksene göre dengesiz yük dağılımıdır.rot ve balans ayarını şimdide aynı tanım içinde verecek olursak ; rot ayarı her iki tekerin de aynı eksende ve doğrultuda çekiş yapması için, balans ayarı da tekerleklerin ağırlık merkezi kaçıklıklarının bu ayara uyması ve tekerleri dengesiz aşındırmaması için yapılır. aksi halde yüksek hızlarda meydana gelen direksiyondaki titreşimler veya tekerleklerin yolu iyi kavrayamamasından kaynaklanan sorunlar başa bela olur.O derece önemli ayarlardır ki, düzgün olmazsa, yüksek süratli dönülen virajlarda savrulmaya kadar varabilecek tehlikeler ortaya çıkabilir, fren performansında sapmalar da olabileceği gibi, araç düz gider gibi görünürken her iki yöne doğru ayrıca çekebilir. aşırı ağırlık yüklemesi, çukurlara sert ve hızlı girme vb. durumlar rot balansın bozulmasına neden olabilir.
*Amortisör
Gas Amortisör.
Amortisör (Fransızcadan: amortisseur), makinalarda çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar. Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç gösterirler. Böylece sarsıntı ve titreşim doğuran enerjiyi ısıya çevirerek yutarlar. Her türlü darbeli çalışan makinalarda (tekstil makinaları, presler, iş makinaları, kaldırma makinaları, otomobiller...) kullanılmalarına rağmen, en yaygın kullanma alanı araçlardır.
Araç süspansiyon sistemleri ve yaylar
Yayların araç süspansiyon sistemlerinde kullanılmaları geçen yüzyıla kadar dayanır. İlk kullanılan yaylar kalın çelik yaylardır. Bunların yoldan gelen darbeleri bir ölçüde yutmaları, daha hızlı ve rahat yolculuk yapma imkanını ortaya çıkarmıştı. Daha sonraları halk arasında makas olarak bilinen yaprak yayların büyükten küçüğe doğru yerleştirilmesi ile meydana gelen yaylar, geniş kullanım alanı bulmuştur. Bu yayların ön ve arka dingil ile şasi arasında kullanılmasıyla araç gövdesi dolaylı olarak dingillere oturtulmuş olur. Böylece yoldan gelen sarsıntılar kadar, aracın kalkma ve fren sırasındaki sarsılmaları da yumuşatılmış oluyordu. İlk defa 1928'de otomobil imalatındaki bir uygulamayla süspansiyon sistemi her bir tekerleğe bağımsız olarak uygulanmış, yani dingil kullanılmasından vaz geçilerek her tekerlek ayrı olarak yataklanmıştır. Böylece bir tekerlek tarafından alınan darbe diğerine iletilmediğinden seyahat rahatlığı artırılmıştır.
Bugün helezon yaylar, burulma çubukları, yaprak yaylar gibi kullanılan birçok yay tipi vardır. Genellikle ön tekerlekler için helezon yaylar kullanılırken, arka dingil yaprak yaylardan yapılan makaslar üzerine oturtulur.
Yaylar enerji depolama kabiliyetleri yüksek olan elastik elemanlardır. Bu özellikleri, dolayısıyla yol sathından alınan darbeleri, boyut değiştirerek ve enerji depolayarak şasiye iletmeden alırlar. Fakat yalnız başlarına kullanıldıklarında ilk anda depoladıkları enerjiyi sonra geri verirler ve bir salınım hareketine sebeb olurlar. Bu salınımın sadece bir kısmı yayın rijitliği, yani iç moleküller sürtünmesi dolayısıyla ısıya çevrilerek yutulur ve salınımın durması zaman alır. Eğer bu salınımların devam etmesine müsaade edilirse araçta da sallanmalar görülür.
Bilhassa İkinci Dünya Savaşı sırasında metalurji sahasındaki son ilerlemeler yayların enerji depolama kabiliyetlerini, yani elastikiyetlerini arttırmış ve araç süspansiyon sistemlerinde yaylar yanında enerji yutma kabiliyetleri yüksek amortisörlerin kullanılması bir ihtiyaç halini almıştır. Bugün amortisörler, araç süspansiyon sistemlerinde geniş bir şekilde kullanılmaktadır.
Amortisörlerin rolü
Amortisörler, araç süspansiyon sistemlerinde yaylarla birlikte kullanılarak yoldan tekerleklere gelen sarsıntı ve titreşimlerin araba şasisine iletilmeden emilmesini veya en aza indirilmesini sağlarlar. Burada amortisörlerin rolü yaylardan daha değişik bir karakter gösterir.
Bu sistemlerde yay tarafından depolanan enerji, salınımlar halinde şasiye iletilmeden amortisörler tarafından emilir. İşte bu prensibe dayanarak yolun düzensizliklerinden dolayı meydana gelen darbe ve salınımları, yaylar, araç gövdesine iletmeyerek depolarlar. Amortisörler ise hareket yönüne ters doğrultuda gösterdikleri direnç ile gerek ilk anda tekerlekten gelen enerjiyi ve gerekse yayda depolanan enerjiyi yutarak ısıya çevirirler. Böylece sarsıntıları azaltırlar.
Amortisörler, sadece aracın konforu için gerekli elemanlar değillerdir. Aynı zamanda tekerleklerin yolu iyi kavramaları gibi önemli bir fonksiyonu da yerine getirirler. İyi bir amortisör virajda savrulmayı önler. Tekerleklerin yere iyi basmalarını ve zıplamamalarını sağlayarak hem çekişi artırır, hem de fren yapıldığında duruş mesafesini kısaltır.
Amortisörlerin yapısı, tipleri
Genel olarak amortisörlerin çalışma prensibi sürtünme yoluyla harekete karşı bir direnç göstererek, hareket enerjisinin ısıya dönüştürülüp, yutulması esasına dayanır. Amortisörler kuru ve akışkan esaslı tipler olmak üzere iki ana bölüme ayrılırlar.
•Kuru tipler, yaylar ve lastiklerde olduğu gibi cisimlerin iç moleküler sürtünmesine dayanarak veya doğrudan birbirine sürtünen cisimlerde olduğu gibi dış sürtünme esasına dayanarak sarsıntı ve titreşim doğuran hareket enerjisini ısıya çevirerek yutarlar.
•Akışkan tipleri ise sıvı veya gaz esaslı olabilirler. Sıvı tiplerde daha çok yağ kullanılır. Yağların iç moleküler sürtünmesi olan yüksek viskozite (kıvamlılık) özelliğine dayanılarak basınç altındaki yağın dar kanallardan geçmeye zorlanmasıyla sıkışan moleküllerin arasındaki sürtünme yardımıyla ısıya çevrilen enerji yutulur. Gaz esaslı tipler de aynı prensibe göre çalışırlar. Gaz olarak daha çok hava kullanılır.
Amortisörlerin bu iki ana esasa bağlı, sanayi ve araçlarda kullanılan birçok tipleri vardır. Araçlarda geniş bir kullanılma alanı bulması dolayısıyla en çok tanınan teleskopik tipdir.
Teleskopik tip hidrolik amortisörler
Bu tip amortisörler tekerlek kısmına bağlı içi yağ dolu silindir ve arabanın gövdesine bağlı çubuk piston grubu olmak üzere iki ana parçadan meydana gelirler. Silindir kısmının dış zarfı iki kat olup ara kısım yedek yağ deposu vazifesini görür. Piston çubuğuna silindirin üst tarafına geçen koruyucu toz tüpü ve silindir içinde işleyen piston bağlıdır.
Bu tip amortisörlerin çalışma şekli şöyledir: Eğer tekerlek bir darbe alırsa, amortisörün bu sıkışma stroku esnasında silindirin alt kısmındaki süpap kapanır. Yağ basıncı piston üzerindeki süpabı açar ve yağ pistonun üst kısmına geçer. Bu kısımda aynı zamanda piston çubuğu bulunduğundan fazla yağ bir boru vasıtasıyla yedek depoya gönderilir. Bu borunun ucunda bir supap daha mevcuttur. Bu işlem sırasında amortisör yukarı doğru olan yay hareketini yumuşatır, darbeyi söndürür, amortisörün aşağı doğru tepkisi lastiği yola bastırır, zıplamasını önler.
Tekerleğin düşmesi sırasında amortisör şöyle çalışır: Amortisörün açılması esnasında yağ önce silindirin alt başındaki süpaptan içeri girer. Piston üzerindeki süpap tek taraflı olduğundan kapanır ve piston üstündeki yağ ince borudan geçerek yedek depoya ve oradan silindire girer ve geri gelme mukavemetini te'min eder. Bu işlem sırasında amortisör tekerleğin düşmesi ile yayın birden boşalmasını önler, darbeli açılımı frenler, tekerleğin yola yumuşak bir hareketle oturmasını sağlıyarak, zıplamasına engel olur.
Görüldüğü gibi yağın ince boru ve süpaplardan geçmeye zorlanması amortisörün hareketini, ters yönünden bir direnç göstererek sarsıntı doğuran enerjiyi ısıya çevirip yutmasına imkan sağlar. Dikkat edilecek diğer bir husus da amortisör içinde ısınan yağın her zaman bir yönde hareket etmesi ve böylece kendini ve cihazı soğutmasıdır.
*Burulma çubuğu
Burulma çubuğu, genellikle tank veya ZPT gibi zırhlı araçlarda kullanılan , araç gövdesi ile yol arasındaki bağlantıyı esnek hale getirmeye yarayan düzenek.
Bu tür düzenekler II. Dünya Savaşı yıllarında tanklarda makas ve sarmal yaylardan oluşan geleneksel askı (süspansiyon) düzeneklerinin basitleştirilmesi ve iyileştirilmesi amacı ile tasarlanmıştır.
II. Dünya Savaşı sırasında tankların menzil ve silah taşıma kapasitesilerinin arttırılması gerekliliği bu araçların ağırlıklarının da artması sonucunu beraberinde getirmiştir. Geleneksel askı sistemleri, kendi ağırlıkları, yapıları gereği fazla miktarda nitelikli metal kullanılması gerekliliği ve üretim zorlukları gibi nedenler ile yetersiz kalmış ve yerlerini bu düzeneklere bırakmışlardır. Ağırlıkları 50-60 ton gibi rakamlara ulaşan tanklar, daha az yer kaplayan ve daha ucuz olan bu düzeneklerin yardımı ile daha etkin savaş araçları haline gelmişlerdir.
Burulma çubuklu askı düzeneği adından da anlaşılacağı şekilde metal bir çubuğun yük etkisi ile burulması esası ile çalışır. Özel metal alaşımlarından üretilen burulma çubukları, bir uç araç gövdesine diğer uç palet ya da tekerlek üzerine bağlanarak yol ile araç arasında esnek bir bağlantı oluşturulmasını sağlarlar.
Burulma çubuklu askı düzenekleri, esas askı düzeneği olarak bir dönem bazı taşıt araçlarında da kullanılmışlardır. Günümüzde benzer düzenekler, bağımsız askı sistemi olmayan bazı otomobillerin arka akslarında halen kullanılmaktadır.
*Direksiyon sistemi
1924 Stanley direksiyonu
Otomobil in dönme işlemi direksiyon sistemi ile sağlanır. Direksiyon simidinden elle verilen dönme hareketi, bir dişli yolu ile ön tekerlek lere intikal eder. Ön tekerlek ler dönülecek yöne göre paralel olarak kollar yardımı ile çevrilir. Elle fazla güç tatbik edilmediği halde dişli yardımı ile dişli yardımı ile dönüş temin edilir.
*Direksiyon
Direksiyon;aracın yön değiştirmesini sağlayan bir alettir. Direksiyon, tekerleklerin bağlı olduğu dingiller sayesinde tekerlek lerin aracın döneceği yöne dönmesini sağlar.
*4WS
Yönlendirme mekanizması
Dört tekerden yönlendirme (Four wheel steering), virajlarda yol tutuşu artıran , yüksek hızlarda araçların emniyetli ve kolay sollanmasını sağlayan, şehir içindeki manevraları ve park etmeyi kolaylaştıran bir sistemdir .
İlk 4ws sistemi 1905 yılında Lotil marka traktörde uygulanmıştır. Honda 1987 yılında mekanik kumandalısını, Mazda ise 1988 yılında elektronik kumandalısını piyasaya çıkarmıştır.
Çalışması
Ön tekerlekleri sağa veya sola kırdığımızda arka tekerlekler de ön tekerleklerin 5'te 1'i kadar sağa veya sola dönerek arabanın arkasının viraj dışına doğru kaçmasını engeller. Yüksek hızda arka tekerlekler ön tekerleklerle aynı yönde düşük hızlarda ters yönde dönmektedirler.
kaynak: vikipedi
omeralemdar
BİNBAŞI
BİNBAŞI
 
İleti: 1016
Kayıt: 09 Haziran 2008 00:01
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1,2
Kilometre: 67057
Yakıt: benzin
Lastik Markası: Kumho Kh18 185/60/15
İsim ve Şehir: ömer alemdar /ANKARA

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti omeralemdar » 09 Ağustos 2008 18:45

CANLAR BÜGÜN LASTİK TAMİRCİSİNDEYDİM ARKA LASTİKTE ÇİVİ BULDUK
HAVALAR Basıldı
lastikler çaprazlandı
jant düzeldildi
hepsine 30ytl verdim çok ilgili bir arkadaştı...
sordum 45,000de tamamen degiştirmemi söyledi :roll: :roll: :roll:
omeralemdar
BİNBAŞI
BİNBAŞI
 
İleti: 1016
Kayıt: 09 Haziran 2008 00:01
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1,2
Kilometre: 67057
Yakıt: benzin
Lastik Markası: Kumho Kh18 185/60/15
İsim ve Şehir: ömer alemdar /ANKARA

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti Serdar » 12 Aralık 2008 15:27

Başımdan geçeni anlatayım arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum.

1 ay kadar önce sola doğru hafif bir çekme olduğunu ve yüksek hızlarda (100 den sonrası) titreme olduğunu farkettim.
Bizim servislerde rot-balans kısmı yoktur :)düşüncesiyle herhangi bir lastikçiye gidip rot balans ayarı yaptırdım. Aynı zamanda önlerle arkaların yerlerini de değiştirdiler. tamamlandığını belirten aşağıdaki raporu verdiler. Buraya kadar her şey güzel. :)

rapor.JPG


1 hafta kadar sonra sola çekme durumunun hala devam ettiğini farkettim ve lastikçiye tekrardan gidip durumu anlattım yine arabayı lifte kaldırıp tekrar ayar yaptılar ve "tamamdır" dediler. Yine her şey güzel. :)

Aradan 1 hafta geçti araba yine sola çekmeye başladı. Bende lastikçiye gitmeden önce durumu bizim servistekilere anlattım (meğer serviste rot-balans kısmı varmış :) ) baktılar ve rot ayarının bozuk olduğu anlaşıldı. Bende lastikçiye olan kızgınlığımdan ve yetkili serviste olmanın verdiği huzurdan heralde lastikçiye gitmekten vazgeçip serviste yaptırmaya karar verdim. ve yapıldı.
Ayrıca bide nedenini anlamadım (çekme olduğunda giderilmesi için sürekli uygulanan yöntemlerden biriymiş) sol ön lastiği janttan ayırıp iç kısmı dışa gelecek şekilde yönünü değiştirdiler. Sonra test ettik yine herşey güzel.

Bayramda Ankaraya gidip geldim ve yol boyunca araç yine hafif şekilde ama bu defa sağa çekmeye başladı. Bugün tekrar servise gidip durumu anlattım.
Rot ayarının düzgün olduğu ancak lastiklerin yerlerinin değiştirilerek ayarlamanın yapılabileceği söylendi.
Öncelikle sol ön lastiği tekrar eski haline getirdiler.(Bu defa sola çekmeye başladı) Sonra arkalar ile önlerin yerleri değiştirildi ve sorunun giderildiği söylendi. ve şu anda sorun yok ama 1 hafta sonra bozulurmu diye düşünüyorum

Belirtiğim süre içinde sert çukura girmedim, lastilerin durumu iyi yani dengesiz aşınma yok, rot ayarı düzgün deniliyor. Benim anlamadığım arkalarla önleri yer değiştirince neden bi tarafa doğru çekme yapıyor ki
Bu iletideki ekleri görmek için gerekli yetkilere sahip değilsiniz.
Serdar
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
 
İleti: 120
Kayıt: 10 Haziran 2008 08:00
Marka & Model: CLIO III 2007 - Dyn.
Motor Tipi & Gücü: 1.4 16v - 98bg
Kilometre: 55000
Yakıt: Shell V-Max / LPG
Lastik Markası: Continental CPC2
İsim ve Şehir: İzmir

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti emretes » 12 Aralık 2008 15:45

Serdar demiş ki:Başımdan geçeni anlatayım arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum.

1 ay kadar önce sola doğru hafif bir çekme olduğunu ve yüksek hızlarda (100 den sonrası) titreme olduğunu farkettim.
Bizim servislerde rot-balans kısmı yoktur :)düşüncesiyle herhangi bir lastikçiye gidip rot balans ayarı yaptırdım. Aynı zamanda önlerle arkaların yerlerini de değiştirdiler. tamamlandığını belirten aşağıdaki raporu verdiler. Buraya kadar her şey güzel. :)


1 hafta kadar sonra sola çekme durumunun hala devam ettiğini farkettim ve lastikçiye tekrardan gidip durumu anlattım yine arabayı lifte kaldırıp tekrar ayar yaptılar ve "tamamdır" dediler. Yine her şey güzel. :)

Aradan 1 hafta geçti araba yine sola çekmeye başladı. Bende lastikçiye gitmeden önce durumu bizim servistekilere anlattım (meğer serviste rot-balans kısmı varmış :) ) baktılar ve rot ayarının bozuk olduğu anlaşıldı. Bende lastikçiye olan kızgınlığımdan ve yetkili serviste olmanın verdiği huzurdan heralde lastikçiye gitmekten vazgeçip serviste yaptırmaya karar verdim. ve yapıldı.
Ayrıca bide nedenini anlamadım (çekme olduğunda giderilmesi için sürekli uygulanan yöntemlerden biriymiş) sol ön lastiği janttan ayırıp iç kısmı dışa gelecek şekilde yönünü değiştirdiler. Sonra test ettik yine herşey güzel.

Bayramda Ankaraya gidip geldim ve yol boyunca araç yine hafif şekilde ama bu defa sağa çekmeye başladı. Bugün tekrar servise gidip durumu anlattım.
Rot ayarının düzgün olduğu ancak lastiklerin yerlerinin değiştirilerek ayarlamanın yapılabileceği söylendi.
Öncelikle sol ön lastiği tekrar eski haline getirdiler.(Bu defa sola çekmeye başladı) Sonra arkalar ile önlerin yerleri değiştirildi ve sorunun giderildiği söylendi. ve şu anda sorun yok ama 1 hafta sonra bozulurmu diye düşünüyorum

Belirtiğim süre içinde sert çukura girmedim, lastilerin durumu iyi yani dengesiz aşınma yok, rot ayarı düzgün deniliyor. Benim anlamadığım arkalarla önleri yer değiştirince neden bi tarafa doğru çekme yapıyor ki


Bizim Clio'lardaki Continental lastiklerin yanaklarında Outside şeklinde bir ibare bulunur. Lastiklerin bu yüzlerinin hep dışa bakması gerektiği anlamına gelir. O nedenle iç-dış rotasyon yapmak sakıncalı olabilir.

Rot-balans yaptırılan servisi de iyi seçmek lazım. Uzmanlık gerektiren bir ayar sonuçta... Yine de zaman zaman ince ayar yaptırmak için servise geri dönmek söz konusu olabiliyor (seninki biraz abartı olmuş ama...).
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI
 
İleti: 54
Kayıt: 25 Kasım 2008 15:21
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: Emre - İstanbul

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti dci65 » 13 Aralık 2008 18:18

eğer aracınızla bol bol hareket yapıyorsanız(el freni ile viraj, viraj içinde frenle arka kaydırma vs vs), hızlı kullanıyorsanız, ani manevralardan çekinmiyorsanız lastiği 20000de bir değiştirmekte fayda var... ben ön arka olayını araştırdım, uzmanlar yapmayın diyorlar..
dci65
 

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti Serdar » 14 Aralık 2008 10:29

emretes demiş ki:
Bizim Clio'lardaki Continental lastiklerin yanaklarında Outside şeklinde bir ibare bulunur. Lastiklerin bu yüzlerinin hep dışa bakması gerektiği anlamına gelir. O nedenle iç-dış rotasyon yapmak sakıncalı olabilir.


Sana katılıyorum, lastikteki Outside yazısı benimde dikkatimi çekti ama servisteki elemanın "farketmez" demesi garibime gitmişti zaten.

Tolga demiş ki:BU DEDIGIN ACABA her marka lastık ıcınmı? out yazısı ben hıc dıkkat etmedım


Tolgacım "outside/inside" yazıları ayrıca Dunlop' larda da yazıyor ama showroomda baktığım başka bi lastikte yazmıyordu ama markasını hatırlamıyorum.
Serdar
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
 
İleti: 120
Kayıt: 10 Haziran 2008 08:00
Marka & Model: CLIO III 2007 - Dyn.
Motor Tipi & Gücü: 1.4 16v - 98bg
Kilometre: 55000
Yakıt: Shell V-Max / LPG
Lastik Markası: Continental CPC2
İsim ve Şehir: İzmir

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti Serdar » 14 Aralık 2008 11:34

Murat demiş ki:
Selamlar outside artık her lastikte yazan bir ibare çünkü lastiğin üzerindeki desenler lastiğin dönüceği doğrultuda yapılmıştır.Lastik üzerindeki su kanallarının suyu atması vss.. gibi.Ayrıca her lastik çapraz yapılabilir.Sonuçta lastik alırken sağ ön ver diyemezsiniz.Yada bana bir sol ön lastik gibi :D
Zaten aracınıza Rot yaptırdığınızda bazen rot düz yapılsa bile direksiyon çeker ve lastik yerdi değiştiğinde sorun kalmaz.Sebebi araçtaki her lastik ayrı aşınır...Gönlünüzü ferah tutun istediğiniz gibi lastiklerinizin yerini değiştirebilirsiniz.aracınıza Rot yaptırmaya gittiğinizde ustaa lastikleri bir ön arka yap diyiverin hemen yardım ederler.ama rot yaptırdıktan sonra bu işlemi siz yaparsanız rot ayarınız lastik aşınma farkından dolayı bozulabilir..


Muratçım bilgi için teşekkür ederim, sana katılıyorum zaten lastikçide ön arka yaptıktan sonra rot ayarı yapmışlardı. Sonrasında gitmiş olduğum bizim serviste sadece rot ayarı yaptılar ama düzelmeyince sol önün dönme yönüyle oynayarak ayar yapmaya çalışıldı sonra yine düzelmeyince sol ön lastiği yönünü outside yazısı dışa gelecek şekilde ve tekrar ön arka yaparak yani ilk haline geri getirilerek düzeltilmeye çalışıldı. Servisteki eleman "rot ayarı yapıldıktan sonra çekme olursa lastik yönleri veya yerleri değiştirilerek ayarlama yapılır başka yolu yok" dedi ve orda kafam karıştı.

dci65 demiş ki:eğer aracınızla bol bol hareket yapıyorsanız(el freni ile viraj, viraj içinde frenle arka kaydırma vs vs), hızlı kullanıyorsanız, ani manevralardan çekinmiyorsanız lastiği 20000de bir değiştirmekte fayda var... ben ön arka olayını araştırdım, uzmanlar yapmayın diyorlar..

Bilgi için teşekkürler, hızlı kullanmamın dışında ani hareket,patinaj, el freni ile kaydırma yapmam ve şimdilik 26.000 km oldu. Aracımızın kataloğuna baktım uzmanların dediği gibi ön arka yapmaya gerek yoktur diyor

Murat demiş ki:Muratcım Şu Uzmanlar Varyaaa çok çakallar :oops: öyle kullanıcılar varki adam yılda 70.000 km yapıyor. Buda her yıl dört takım lastik demek :shock: Uzmanlar baayaa bir ticari yaklaşıyorlar bazen :mrgreen:
Sizin uzmanınız benim. :ugeek: Dediğimi yapın yolda kalmazsınız kardeşlerimmm...Ben yıllardır yapıyorum No problem ;)


Bende yıllardır dediğin gibi yaptım şimdiye kadar hiç problem yaşamadım ama böyle sıkıntılar çıkınca moral bozuluyor işte.

Aklıma şimdi geldi lastiklerin yerlerini iyice karıştırmış olmasınlar sakın, bu durumda etkiler diye düşünüyorum birazdan inip tek tek diş derinliklerine bakayım.
Serdar
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
 
İleti: 120
Kayıt: 10 Haziran 2008 08:00
Marka & Model: CLIO III 2007 - Dyn.
Motor Tipi & Gücü: 1.4 16v - 98bg
Kilometre: 55000
Yakıt: Shell V-Max / LPG
Lastik Markası: Continental CPC2
İsim ve Şehir: İzmir

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti emretes » 16 Aralık 2008 11:29

Bu arada her lastikte "outside" yazısızı olmuyor.

Örneğin daha önce Bridgestone ve Nokian lastik kullandım. Bunlar yönlü lastik olduklarından zaten tek bir yöne dönecek şekilde takabiliyorsunuz. Bu yüzden iç veya dış tarafı fark etmiyor. Ama anladığım kadarıyla bazı lastiklerde montajda belirleyici faktör dönme yönü yerine iç-dış konumu (Aslında yine aynı hesaba geliyor, ama desenlerin görünüşü farklı oluyor. Yani sivri bir desen sol tarafta öne bakarken, sağ tarafta arkaya bakıyor. Bunun yol tutuşa etkisi hesaplanmıştır mutlaka, ama bana hala biraz mantıksız geliyor...).

Her neyse, arabayı lastikleri değiştirecek kadar uzun süre tutarsam zaten yine yönlü lastik alacağım. Bridgestone ER300 süper bir lastiktir bunu da söyleyeyim buradan. (veya Nokian NRHi...)
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI
 
İleti: 54
Kayıt: 25 Kasım 2008 15:21
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: Emre - İstanbul

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti emretes » 16 Aralık 2008 13:12

Murat demiş ki:
emretes demiş ki:Bu arada her lastikte "outside" yazısızı olmuyor.

Örneğin daha önce Bridgestone ve Nokian lastik kullandım. Bunlar yönlü lastik olduklarından zaten tek bir yöne dönecek şekilde takabiliyorsunuz. Bu yüzden iç veya dış tarafı fark etmiyor. Ama anladığım kadarıyla bazı lastiklerde montajda belirleyici faktör dönme yönü yerine iç-dış konumu (Aslında yine aynı hesaba geliyor, ama desenlerin görünüşü farklı oluyor. Yani sivri bir desen sol tarafta öne bakarken, sağ tarafta arkaya bakıyor. Bunun yol tutuşa etkisi hesaplanmıştır mutlaka, ama bana hala biraz mantıksız geliyor...).

Her neyse, arabayı lastikleri değiştirecek kadar uzun süre tutarsam zaten yine yönlü lastik alacağım. Bridgestone ER300 süper bir lastiktir bunu da söyleyeyim buradan. (veya Nokian NRHi...)

Lastiklerin takılma yönü su kanalarından iç viraj dişlerinden dolayı belirlenir ve çok faydalıdır.Zaten Lastik teknolojisinin ilerlemesine sebep olan faktörlerinde bazıları bunlardır.Mesela Lassa Grand Slam 70 al istediğin yöne tak farketmez ama Bridgestone Turanza veya potenza al farkeder.
Neyse uzun lafın kısası lastiğin dönüş yönü oldukça önemli bir husus.Zaten bazı lastiklerde inside veya outside yazmasa bile ok vardır heee bu üç ibare yoksa yanii lastikçi abi bunu kaffamıza göre takıyorz diyorsa o lastik olsa olsa don lastiği olur :mrgreen:
Ayrıca lastik marka ve modeli kullanımınıza göre hayat kurtarır :shock:
Bide lastik aldığınızda lastiğinizin üretim tarihine bakmanızı tavsiye ederim.Lastiğin kauçuk ömrü 2 yıldır.2 yıldan sonra lastiğiniz performans olarak düşer ;)

Lastik markaları olarak tercihiniz Bridgestone dunlop Michelin Fulda vs.. gibi büyük firmalar olursa doğru tercih yapmış olursunuz...


Ayrıca, http://www.adac.de/Tests/Reifentests/de ... =2%5FTests adresindeki Alman Otomobil Derneği tarafından yapılan testlere de göz atmanızı şiddetle öneririm.

İyi bildiğimiz bazı markaların bazı modellerinin zaman zaman oldukça gerilere düştüğünü görmek şaşırtıcı olabiliyor. Bazen de "bu kötüdür" dediğimiz markaların ilk üçe girdiğini görüyorsunuz.
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI
 
İleti: 54
Kayıt: 25 Kasım 2008 15:21
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: Emre - İstanbul

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti emretes » 17 Aralık 2008 10:04

Tolga demiş ki:Ben yumusak lastık alıcam eskıyınce yolsesı ve tutusu ıyı olsun bende goodyaer ntc 5 var suanda orjınal ustunde geldı aracın


Sessizlik konusunda en iyi lastik Nokian'dır. Sessizlik konusunda testlerde hep üst sıralardadır.
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI
 
İleti: 54
Kayıt: 25 Kasım 2008 15:21
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: Emre - İstanbul

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti emretes » 17 Aralık 2008 10:17

emretes demiş ki:
Tolga demiş ki:Ben yumusak lastık alıcam eskıyınce yolsesı ve tutusu ıyı olsun bende goodyaer ntc 5 var suanda orjınal ustunde geldı aracın


Sessizlik konusunda en iyi lastik Nokian'dır. Sessizlik konusunda testlerde hep üst sıralardadır.


http://www.nokian-lastikturk.com/
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI
 
İleti: 54
Kayıt: 25 Kasım 2008 15:21
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: Emre - İstanbul

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti emretes » 18 Aralık 2008 10:23

Tolga demiş ki:
emretes demiş ki:
Tolga demiş ki:Ben yumusak lastık alıcam eskıyınce yolsesı ve tutusu ıyı olsun bende goodyaer ntc 5 var suanda orjınal ustunde geldı aracın


Sessizlik konusunda en iyi lastik Nokian'dır. Sessizlik konusunda testlerde hep üst sıralardadır.

Nokıan ne malı? nasıl bıur lastık yol tutusu nasıl?


Nokian Finlandiya üretimi bir lastik. Bildiğim kadarıyla Nokia telefonlarını üreten holdingin bir kuruluşu.

Türkiye'de çok tanınmasa da Avrupa'da çok tutulan bir lastik. Özellikle de İskandinavya bölgesinde bildiğim kadarıyla pazar lideri.

Nokian'ın en ünlü olduğu konu sessizliği ve kış lastikleri.

Ben önceki aracımda (Honda Civic 2005) fabrika çıkışı Bridgestone lastiklerden sonra Nokian NRHi takmıştım. Bilenler bilir, Civic'ler bayağı bir yol sesi alır. Bu lastik yol sesini önemli ölçüde kesmişti. Ayrıca yol tutuşu ve fren mesafesi de fark edilir şekilde iyileşmişti. Üstelik o zamanki fiyatı Michelin veya Pirelli'den ucuzdu. Impetus'tan biraz pahalıydı diye hatırlıyorum. Ama şimdi Avro'nun yükselmesiyle fiyatlar ne olmuştur bilemem.

Zaten söz ettiğim adac testlerinde de yanılmıyorsam ilk 5'in içindeydi bu NRHi modeli.

Sözün kısası fiyat-performans olarak kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir marka.
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI
 
İleti: 54
Kayıt: 25 Kasım 2008 15:21
Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: Emre - İstanbul

Re: Rot-Balans Ayarları

İleti Devrim » 26 Eylül 2009 23:41

Bayram haftası Mersin'deyken sağ-ön lastiğim patladı. Yedek lastikle değiştirdim fakat orada patlak lastiği onartacak vaktim yoktu. O şekilde Konya'ya döndüm. Otobandan, 300+ Km. mesafe.

Özellikle 100 ilâ 125 km/s hızları arasında titreme oluşuyor, altı veya üstü hızlarda ise sorun olmuyordu. Bu da mı bir tür ön düzen bozulmasıdır sizce?

Gerçi şu föktörler de söz konusu; :mrgreen:

    1) Lastik inik şekilde araç 1½-2 gün bekledi sokakta.
    2) Yedek lastiğe 32 birim hava bastım (diğerlerinde nitrojen var).
    3) Doğal olarak yedek lastik sıfır durumunda. Sol ön lastik ise 30bin Km'lik eskimiş çatlakları bulunan bir lastik.
Bu durumda titreme olması doğal mı yoksa yine de olmamalı mıydı sizce?
Devrim
Site Admin
Site Admin
 
İleti: 3463
Kayıt: 09 Haziran 2008 02:41
Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya


Sonraki

Yürür Aksamlar & Lastikler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 35 misafir