DİZEL MOTORLARIN YAKIT SARFİYATI

Dizel Motorlara dair...

Re: DİZEL MOTORLARIN YAKIT SARFİYATI

İleti omeralemdar » 18 Haziran 2008 22:44

KOLAY GELSİN ÖNEMLİ OLAN YOLDA KALMADA GERİSİ ÖNEMLİ DEGİL HAYIRLI YOLCULUKLAR OLSUN HEPİMİZE
omeralemdar
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1,2
Kilometre: 67057
Yakıt: benzin
Lastik Markası: Kumho Kh18 185/60/15
İsim ve Şehir: ömer alemdar /ANKARA

İleti Bahadir » 24 Haziran 2008 10:17

Sonunda başardım arkadaşlar. Şehir içi ortalamam 4.2 lt./100 km. oldu. Çok da yavaş kullanmama rağmen başardım.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 70000
Yakıt: Shell GTL +
Lastik Markası: Michelin Enegy Saver
İsim ve Şehir: Ankara

İleti Devrim » 24 Haziran 2008 12:01

Ben de bu aralar şehir içinde 4.4'te tutmayı başardım. Ama şehir içi olunca ne yaparsanız yapın artıyor ortalama.

Trafik ışıklarının sıklığı, kavşak sıklığı, diğer şofölerin sürüş alışkanlıkları derken ortalamanın 5.3'e çıkması işten bile değil...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti Bahadir » 26 Haziran 2008 09:06

Devrim demiş ki:Ben de bu aralar şehir içinde 4.4'te tutmayı başardım. Ama şehir içi olunca ne yaparsanız yapın artıyor ortalama.

Trafik ışıklarının sıklığı, kavşak sıklığı, diğer şofölerin sürüş alışkanlıkları derken ortalamanın 5.3'e çıkması işten bile değil...

Ankara o konuda gayet iyi bir durumda valla Devrim. Alt geçitler felan acayip rahatlatıyor trafiği. Benim ortalamada o yüzden bu kadar düşük. Sizce 10000 bakımından sonra yakıtta bir değişiklik olurmu? Önümüzdeki ay sonunda büyük bir ihtimalle 10000 bakımına sokacağımda arabayı.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti IVANHOE » 26 Haziran 2008 13:44

Arkadaşlar mrb. Benim aracım 1.5 65 hp olandan. 10.000 den önce 4,5 civarı felan yakıyordum. Bakımdan sonra 5 in üstüne çıkmaya başladı (5,5 şu anda şehirçi kullanımda) gerçi havalar ısındı genelde gündüzleri klima açık gidiyorum ama bana biraz fazla gibi geliyor. Birde ben mazot 3 lirayı geçtikten sonra eurodizel almaz oldum normal mazot almaya başladım onuda petrol ofisinden alıyorum genelde şimdilik bir şikayetim yok ama acaba hatamı ediyorum zararın neresinden dönersem kârmı yoksa böylemi devam etsem bilmiyorum.
IVANHOE
ONBASI
ONBASI

Kilometre: 0

İleti Bahadir » 26 Haziran 2008 13:56

IVANHOE demiş ki:Arkadaşlar mrb. Benim aracım 1.5 65 hp olandan. 10.000 den önce 4,5 civarı felan yakıyordum. Bakımdan sonra 5 in üstüne çıkmaya başladı (5,5 şu anda şehirçi kullanımda) gerçi havalar ısındı genelde gündüzleri klima açık gidiyorum ama bana biraz fazla gibi geliyor. Birde ben mazot 3 lirayı geçtikten sonra eurodizel almaz oldum normal mazot almaya başladım onuda petrol ofisinden alıyorum genelde şimdilik bir şikayetim yok ama acaba hatamı ediyorum zararın neresinden dönersem kârmı yoksa böylemi devam etsem bilmiyorum.

Bence eurodiselden vazgeçme. Öteki türlü aracına zarar verirsin. Bizim araçlar eurodizel norm 3 kullanıyor. Fiyat olarak tamam haklısın pahalılaştı ancak aracımızda km'de 140 ykrş yakıyor. Buda piyasa için gayet güzel bir değer. Sakin kullan ama normal dizel kullanma derim başka birşey demem, diyemem yani.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti oguz1 » 26 Haziran 2008 17:57

IVANHOE demiş ki:Arkadaşlar mrb. Benim aracım 1.5 65 hp olandan. 10.000 den önce 4,5 civarı felan yakıyordum. Bakımdan sonra 5 in üstüne çıkmaya başladı (5,5 şu anda şehirçi kullanımda) gerçi havalar ısındı genelde gündüzleri klima açık gidiyorum ama bana biraz fazla gibi geliyor. Birde ben mazot 3 lirayı geçtikten sonra eurodizel almaz oldum normal mazot almaya başladım onuda petrol ofisinden alıyorum genelde şimdilik bir şikayetim yok ama acaba hatamı ediyorum zararın neresinden dönersem kârmı yoksa böylemi devam etsem bilmiyorum.

Bu konuyu defalarca okudum ve defalarca çeşitli forumlarda tartıştım.

Sizin durumunuza gelince bakımdan sonra aracın yakıtının, aynı kullanımla, aynı şöförle, aynı yakıt alına yerse eğer buna rağmen artıyorsa tek bir sebep kalıyor, yakıt enjeksiyonunu kontrol eden üniteye programı yeniden yüklemişlerdir.
Bu durumu 2007 meganların bir bölümünü renault servislere çağırarak yaptı sebep yakıtın daha iyi yanmasını sağlayarak emilsiyon ölçümlerini düşürmek ve çevreye daha az zarar vermek. Yaptıranlarda tüketimin artmasından şikayetçi.
Klimanın 4.5 den 5.5 e yükseltmesi tek başın imkansız.

Normal mazot kullanmak sizin adınıza tam bir intihar evet intihar. Bu araçlar her ne kadar normal 1000 ppm lik veya 7000 ppm mazotu yaksada, yüksek kükürt ve bunun yanında carbon sizin motorunuzun daha fazla kurumlanmasına ve 1000ppm lik mazot kullanan eski nesil dizellerde olmayan turbonuzun erken iflasına ilerde muhakkak sebep olacaktır.
Diğer ilk iflas edecek yerler arasında enjektörleriniz geliyor. Bu parçalarda birisinin en ufak arızası size en az tek enjektör 250 ytl civarına malolur turboyu söylemeyim ortalama 1500 ytl civarı, komplesi daha pahalı, euro dizelle normal dizeli yarı yarıya kullanan bile olmuş ama belli bir kilometreden sonra muhakkak bir yerden arıza patlamış.

3.27 3.18 3.14 eurodizel 1000ppm 7000 ppm siz 3,27 den 10000 km de 3270 ytl yapar, 3,14 ten 3140 ytl yapar, kazancınız 130 ytl eder 7000ppmlik dizelle. şimdi siz ekonomimi yapıyorsunuz. Bence hayır.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti Bahadir » 26 Haziran 2008 18:35

Oğuz valla ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Emeğine sağlık....
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti oguz1 » 26 Haziran 2008 19:11

arkadaşlar sizlere bazı noktalarda kendi açımdan bilgi vermek isterim...

dizel makinalar benzinliye göre çok daha sağlam dayanıklı bakımı kolay ama bir okadarda maliyeti ve parçası pahalı makinalardır....
kendi içlerindede guruplara ayrılmakta kullanım alanlarına görede daha verimli şartarı karşılamaktadır...
sıkıştırma oranlarının benzinliye göre daha yüksek olmasından dolayıda tork gücüde haliyle daha verimlidir....
dizel araçlar kara dizel.... turbo dizell... turbo intercooling dizel ve commonrail turbointercooling dizel olarak çeşitli sınıflar altında ülkemizde mevcuttur....
1987 yılından itibaren birçok ticari araçta turbo dizel motorlar görev yapmaya başladı(ülkemizde) 93 yıllarında turbo intercooling...'2000yılında ise common rail tdi adı verilen motorlar görev yapmaktadır tabi geçmişten geleceğe büyük yenilikler çokdaha az yakıt sarfiyati düşük devirlerde yüksek tork gibi artıların dizel motorlara olan ilgiyi artırmasına sebep oldu....

şimdi çalışma prensiplerini azçok bildiğinizi tahmin ederek kullanmada nelere dikkat edilmesi gerektiğini söylemek istiyorum...
dizel motorlar tork motorudur beygir gücüyle değil tork gücüyle önplana çıkmaktadır en başlıca düşmanı yüksek devirde kullanmaktır...
kara dizel motorlar için en önemli olay bu kara dizel dediğim araçalar turbosu olmayan pego partner 1.9 gibi araçlardır bu araçaların motoru çok eski bir teknolojinin ürünüdür sadece birkaç sensörle hatayı algılayan bir beyin ilave edilmiştir ....neyse konuyu dağıtmadan...
ikincisi turbolu araçlardır turbo sistemi dizel motorlara inanılmaz bir verim sağlamıştır fakat bu verimin yanında arıza riskini bir miktar artırmıştır...
turbo dizel araçların çalışmasında araç içerisinde yanan yakıt ekzoz gazına dönüştükten sonra ekzoz manifodundan dışarıya atılmadan turbonun egzoz pervanesini döndürerek dışarıya çıkması bu arada aynı mile bağlı olan emme manifodundaki pervaneninde yanma odasına yüksek basınçta hava üfleyerek pistonlara basınç uygulaması şeklinde çalışır.... tabi bu motorlarda çok yüksek deviri sevmedikleri gibi düşük devirlerde turbonun çalışma prensibine göre hiçbir artı sağlamıyacağınıda kullananıcılar olarak mutlaka farketmişizdir....
turbolu motorlar yüksek deviri çok düşük deviri... vede tozlu havayı hiç sevmezler... bu arada turbonun sağlıklı çalışabilmesi için o salyangozun içinde bulunan pervanelerin bağlı olduğu milin sürekli yalanması gerekmektedir yani marşa basıp ani gazı ve aracı kullandıktan sonra hemen stop etmek turbonun milinin yağsız kalmasına sebep olacağı ve milin sürtünmeden dolayı aşınarak bozulmasına sebep vereceğinide belirtmemde fayda var...

intercol olarak bilinen yani tdi araçlarda ise intercol denen alet bildiğimiz bir radyatör gibi çalışır içerisinden geçen hava soğutulur zaten çok yüksek sıcaklıkta çalışan turbonun içinden geçen temiz havanın soğuk olması demek turbonun bir nevi soğutulması ve ömrünün uzatılması anlamınada gelir en çok bu işe yarar turbo dizel araçların kullanımındakinden farklı bir kullanım tarzı gerektirmez artısı turbo ömürleri daha uzundur....

şimdi gelelim en önemli konuya yakıtmeselesine buraya kadar olan araçlarda yakıtı ne kullanırsanız kullanın su olmadıktan sonra motora aşırı bir zarar veremez...
ama common rail turbo dizel intercool injektion olan araçlarda yani şuan hepimizin altında bulunan araçlarda bu olaya daha farklı yaklaşmak gerekmekte....
bu araçlarada subap ayarı yoktur öle ustaya götürüp ayar yap diyemezsiniz...artı yanmamış yakıtın tekrar motora dönüşümünü sağlayan bir sistemin ürünüdür daha az yakıt tüketirler... gaza nasıl basarsanız basın motora giren havanın miktarından tutunda motorun her noktasındaki sensörlerden bilgi alarak topladığı bilgileri beyine aktarıp beyinin enjektörlere nekadar basınçla yakıt göndereceği subapların ne derecede açılıp kapanacağı hep kodlanmışır ancak öle bir püf noktası varki sürekli dur kalkta yada 3 dakka çalışıp stop ettirmekte bu yanmamış yakıtın tekrar yanmayarak siboplara kurum yapması motor üst kapağını tıkaması aracın temiz havayıalamaması turbonun aşırı yağlanması aracın bu sebeple yağ yakması bi sürü problemide beraberinde getirmektedir....
birincisi bana göre mükemmel bir mühendislik ürünü olan bu araçlar şehir içi trafiğinde ve bilinçziz kullanımda artı kalitesiz yakıtında içinde bulundurduğu yüksek miktarda kükürtle çalışmasından dolayı kısa zamanda arıza vermekte vede biz kullanıcıları mağdur etmektedir....
öncelikle aracımızın yağını suyunu sürekli kontrol edelim...=motor ömrü için

hava filitresinin temiz olmasına özen gösterelim....= turbo ömrü ve hava sensörlerinin ömrü için

kaliteli yakıt kullanalım...=enjektör ve pompa elemanları için ve sübap kurumlamasını önlemek için

aşırı yüksek devirle kullanmıyalım....=sekmanların ve yatakların ömrünü uzatmak için

aşırı düşük devirlerde kullanmayalım(stop edecek kadar) ...= yanmamaış yakıtın artacağından turbonun veriminin düşeceğinden kurumlamaya yol açacağından dolayı

aracı hemen stop etmeyin yada çalışır çalışmaz gaza yüklenip yola çıkmyın...=gene turbo ve sekman yataklar sübaplar için çok önemli...

elinizden geliyorsa şehir içi trafiğinde kullanmayın kullanıyosanızda mutlaka kükürt oranı endüşük yakıtı kullanın ....=tüm bu yukardakilerin en başlıca sebebi şehir içi trafiğinde dengeziz devir aralığında ani stop etmenin 10 adımlık yere arabayla gidip daha motor ısınmadan yıla çıkmanın yada ısınmadan stop etmenin tozlu yolda kullanmanın yağını zamanında değişmemenin vede kalitesiz yakıt kullanmanın sonucunda ortaya çıktığı için
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti Bahadir » 27 Haziran 2008 11:27

Paylaşım ve bilgilendirme için çok teşekkürler. Daha sizlerden öğreneceğimiz çok şey var.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti Devrim » 28 Haziran 2008 00:25

aylan demiş ki:...arkadaşlar ya bende kusur var yada arabada benim araç 5,9 ile 6,1 arasında yakıyor şehir içi. sizin değerler bunun yanından bile geçmiyor. acaba kısa mesafe kullanmamın bulunla bir alakası varmı?...
Aylan Hanım; Eğer "kısa mesafe"den bahsetmeseydiniz, servise gidip bir kontrol ettirmenizi tavsiye ederdim. Gerçi yine tavsiye ederim ama belirtmek isterim ki kısa mesafeli kullanımlarda, her ne kadar az kullanıyormuşuz gibi olsa da aslında verimsiz bir kullanım sergiliyoruz.

Benim ev-iş(okul) arası sadece 1.1 Km. Kışın, "hava soğuk kar-buz" diye, yazın da "aman güneş, sıcak, piştik" diye araçla gidip geliyoruz. Soğuk havalarda 5.7'lere çıktığını hatırlarım ortalamamın. Bu mesafe içerisinde 6 adet kıvrımdı dönüştü kavşakdı gibi noktalar sebebiyle yavaşla-hızlan gibi aksiyonlar gerekiyor ve 1.1Km'lik mesafede hiç olmayacak yakıt harcaması söz konusu oluyor... Ama düşünüyorum da, sizin bahsettiğiniz "kısa mesafe" en az benimkinden daha karışık bir labirent durumu oluşturması lazım verdiğiniz ortalamaya göre.

Bir de bunun dışında inanın sürüş dinamikleriniz çok farkettirir. Ben uzun süre Anlık Tüketim ekranını takip ettim. Bazen "gaza yüklenmiyorum, ne güzel gidiyorum" dediğinizde bile aslında gaza basmış ve araca ivme kazandırmaya çalışıyor oluyoruz ve ortalama 6.5 ilâ 7.0 aralarında geziyor. Sonra sağ ayağımızın farkına varınca değer 4.9 ve altına düşüyor...

Neyse aslında yazacak çok şey var da, başka konuda olmazsa...

Esen kalın...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti oguz1 » 28 Haziran 2008 07:29

Devrim anlık tüketimin faydası olmasına rağmen bence düşük viteste anlık tüketimi dikkate almamak lazım şöyleki; aracı ne kadar çabuk yüksek vitese(4-5) çıkarırsak ve o viteste sabit tutarsak o zaman yakıt ekonomisinden bahsedebiliriz. Yüksek viteste anlık değerlere dikkat etmekte fayda var.

Ani fren yapmamak, kırmızıyı yada öndeki aracın fren yapacağını veya yaptığını görünce ayağı gazdan çekmek(cut-of),takip mesafesini uzun tutmak, tekerlek havalarına baktırmak,aracı yüklü kullanmamak, gaza sonuna kadar basmamak, bakımları zamanında yaptırmak yakıt tüketimini azaltacaktır.

Yokuş yukarı aracı hızlandırmak için fazlaca gaza yüklenmek, aracı devirsiz kullanmak,çok kısa aralıklarla vites değiştirmek(motoru yorarak),(Bu aralık dizelelrde 2500 devir civarı, benzinlilerde 3000 devir civarıdır) klimanın sürekli açık olması, trafik ışıklarının fazla olması, yolların bozuk olması, tozlu ortam, yakıtın kalitesi de yakıt sarfiyatını arttıran unsurlar.

Kısa mesafelerde aracı kullanmak ne yaparsak yapalım sarfiyatı artıracaktır çünkü motor ısınıp gerçek performansını verene kadar ulaşılmak istenen yere gelinecektir zaten.

Bende evin yeri itibariyle çok kısa mesafe kullanıyorum, değer Ankara için 5.0 bu değer uzun yolda 100-150 km yapınca 4.7 e düşmekte ve bu arada oynamakta. Biraz daha ş.dışı kullanırsam 4.5 i de geçmişte gördüm.

Arkadaşlar çokta sıkmamak lazım bu alışkanlık meselesi az yakacak diye kendimizi sıkmayalım, cliomuz gerçekten yolda akıyor keyfini çıkaralım, ama ufak ufak dikkat edersek ilerde alışkanlık oluyor.
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti Bahadir » 28 Haziran 2008 13:34

Araçta çeyrek depo yakıt vardı. üstüne 130 ytl yakıt aldım tam fullenmiş oldu. 230 km yol yaptım ve tekrar fulledim tam 32 ytl'lik yakıt daha aldı. Km'de 0,139 ykr yakmış oldu. Yol engelebeliydi bayağı inişde vardı çıkışta. Yolun 50km'si felan klimalı gittim.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti oguz1 » 28 Haziran 2008 21:43

Bahadır depoyu fullerken pompa atınca 2 lt kadar daha alabiliyor. İlk atınca devam etmemek lazım ve mümkünse aynı pompadan almak lazım.

Değerleriniz güzel muhtemelen durmadan uzun yol yapmışsınız. 4.2 ye geliyor.

Fulleyip sıfırlayıp, 700-800 km yapıp tekrar fulleyerek deneyin daha sağlıklı sonuç elde edebilirsiniz. Mesafeniz kısa olmuş.

Kazasız günler.
oguz1
Moderatör
Moderatör

ÖncekiSonraki

Dizel Motorlar